Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ – Από 1η Σεπτεμβρίου μπορεί να κολλήσετε AIDS από μετάγγιση.Τι απανταει το νοσοκομειο και το Υπυργειο.

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τη διαρροή εγγράφου του ΑΧΕΠΑ στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο, από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013, δεν θα διεξάγονται μοριακοί έλεγχοι στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο. Οι γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς που θα δεχθούν το αίμα, ότι υπάρχει «μικρός κίνδυνος» μετάδοσης AIDS και ηπατίτιδας.
Σύμφωνα με έγγραφο της συντονίστριας διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένης
Χασαποπούλου-Μπατάμη, από την Κυριακή, στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο δεν θα πραγματοποιούνται μοριακοί έλεγχοι, οι οποίοι εντοπίζουν το AIDS και την ηπατίτιδα B και C, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι αντιδραστήρες.
Εντούτοις, θα διενεργείται μόνο ορολογικός έλεγχος. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγγιση από το συγκεκριμένο αίμα όπως και τους συγγενείς τους. Επιπλέον, θα πρέπει να παίρνουν απ' αυτούς ενυπόγραφη δήλωση ότι έλαβαν γνώση πως το αίμα έχει ελεγχθεί μόνο με ορολογικό έλεγχο και πως υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με την μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο 'παραθύρου' για HIV ή HBV ή HCV».
Σχόλιο: Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι διαπράττουν γενοκτονία εις βάρος του ελληνικού λαού.
1377707171

Ανησυχία έχει προκαλέσει έγγραφο του ΑΧΕΠΑ που αναφέρεται σε εμπλοκή στο μοριακό έλεγχο στο αίμα που παίρνει το νοσοκομείο, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων, μετά από τη λήξη της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρία.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι του νοσοκομείου δηλώνουν καθησυχαστικοί και ξεκαθαρίζουν στο «www.agelioforos.gr» ότι δεν έχει διακινηθεί σε κανέναν ασθενή και σε κανένα νοσοκομείο αίμα που δεν ελέχθητε μοριακά. Επιπλέον, διαβεβαιώνουν ότι ο μοριακός έλεγχος συνεχίζεται κανονικά και διακόπηκε μόνο για δυο μέρες.

Το έγγραφο

Το έγγραφο, που διέρρευσε στο διαδίκτυο αναστατώνοντας γιατρούς και πολίτες, με ημερομηνία της Δευτέρας 26 Αυγούστου, αναφέρει ότι μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να ξαναρχίσει ο μοριακός έλεγχος, δεν είναι δυνατό να διεξάγονται έλεγχοι στο αίμα με τους οποίους εντοπίζεται το AIDS και η ηπατίτιδα B και C, αλλά είναι εφικτός μόνο ο ορολογικός έλεγχος. Στο ίδιο έγγραφο, η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένη Χασαποπούλου- Ματάμη η οποία και το υπογράφει, ζητά οι γιατροί να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγγιση από τις ποσότητες του συγκεκριμένου αίματος για τους κινδύνους που διατρέχουν. Επιπλέον, να παίρνουν δήλωσή τους ότι γνωρίζουν πως το αίμα ελέγχθηκε μόνο με ορολογικό έλεγχο και ότι υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με την μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο "παραθύρου" για HIV ή HBV ή HCV».

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στους φορείς που εμπλέκονται στη διάθεση αίματος (Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΑΧΕΠΑ, 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης, γραφείο υφυπουργού Υγείας κ. Μπέζα).

Όπως εξήγησε στο «www.agelioforos.gr» η κ. Χασαποπούλου- Ματάμη, ο μοριακός έλεγχος δεν έγινε μόνο δυο μέρες, την Κυριακή και την Δευτέρα, εξαιτίας έλλειψης αντιδραστηρίων. Το αίμα αυτό όμως δεν χρειάστηκε, οπότε δεν διατέθηκε σε κανέναν ασθενή και ελέγχθηκε στη συνέχεια από χτες, Τρίτη, οπότε ο μοριακός έλεγχος διεξάγεται κανονικά.

«Με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης πήραμε αντιδραστήρια και οι έλεγχοι γίνονται κανονικά», είπε στο «www.agelioforos.gr» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας.

ΟΕΝΓΕ: «Όλα στον αέρα»

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι ακόμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς που θα μεταγγιστούν με αίμα που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο. «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις συλλόγων ασθενών και νοσοκομειακών γιατρών προς διοικήσεις νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το τεράστιο ζήτημα που ανέκυπτε με τη λήξη των συμβάσεων για τον μοριακό έλεγχο και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν ότι όλα βαίνουν καλώς, σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα βρίσκονται στον αέρα και μεταγγιζόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Όπως προσθέτει, το υπουργείο καλεί τα νοσοκομεία να προβούν σε απ' ευθείας ανάθεση, αντί να διενεργήσουν διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων. «Πρόκειται για πρακτική πλήρους αδιαφάνειας, την οποία βεβαίως αργότερα θα χρεώσουν στους γιατρούς. Θα στείλουν δηλαδή επιθεωρητές, οι οποίοι θα κατηγορήσουν τους γιατρούς για μη σύννομη προμήθεια υλικών κι ευθύς αμέσως ο κ. Γεωργιάδης θα τους θέσει σε αυτοδίκαιη αργία, κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης!», προσθέτει ο κ. Βαρνάβας, καλώντας τον υπουργό Υγείας «να εγκαταλείψει τα τηλεπαράθυρα και να συνεργαστεί άμεσα με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ τους οποίους καθημερινά καθυβρίζει, ώστε να αποφευχθούν τραγικά συμβάντα».

Εξέδωσε ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας

Σήμερα το απόγευμα, υπουργείο Υγείας ανακοινώσεις σχετικά με τον έλεγχο των μονάδων αίματος. Στην πρώτη ανακοίνωση, του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ τονίζει ότι «στο Κέντρο Αίματος του νοσοκομείου μας διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι και προβλεπόμενοι έλεγχοι σε όλα τα παράγωγα αίματος που διατίθενται στους ασθενείς του νοσοκομείου μας και στους ασθενείς όλων των άλλων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών που καλύπτονται ως προς τη διάθεση φιαλών αίματος και παραγώγων αυτούαπό το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Ως εκ τούτου, η διάθεση αίματος και παραγώγων γίνεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο και τυχόν περί του αντιθέτου δημοσιεύματα είναι αβάσιμα και αναληθή».

συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, στις 25-8-2013 έληξε η παλιά (πενταετής) σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου. «Επειδή υπήρξε εμπλοκή στο θέμα υπογραφής νέων τρίμηνων συμβάσεων που είναι αναγκαίες για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος διαγωνισμού, το Υπουργείο Υγείας κινήθηκε δραστήρια και την 26-8-2013 έδωσε νέες σαφείς οδηγίες για την σύναψη των τρίμηνων συμβάσεων μεταξύ της διοίκησης κάθε Ιδρύματος που έχει Κέντρο Μοριακού ελέγχου και των προμηθευτριών εταιρειών. Κατόπιν αυτού, την ίδια κιόλας ημέρα, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας η σύναψη σύμβασης και ήδη από χθες 27-8-2013, που υπεγράφη η νέα τρίμηνη σύμβαση, γίνεται κανονικά ο μοριακός έλεγχος του αίματος από όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «οι μονάδες αίματος που συνέλεξαν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας την 25 και 26 Αυγούστου ελέγχθησαν χθες και σήμερα. Δεν χρειάστηκε να δοθεί ούτε μία μονάδα αίματος, χωρίς να έχει εξεταστεί όχι μόνο με ορολογικό αλλά και με μοριακό έλεγχο».

Το υπηρεσιακό έγγραφο (με αριθ. πρωτοκόλλου 31421/26-8-13) προοριζόταν, σύμφωνα με την κ. Χασαποπούλου- Ματάμη, για κλινικούς γιατρούς, για να γνωρίζουν πώς να κινηθούν σε περίπτωση που απρόσμενα μεγάλες ανάγκες (π.χ. μαζικό τροχαίο ατύχημα, ρήξη ανευρύσματος, μη ελεγχόμενη αιμορραγία ταυτόχρονα σε πολλές υπηρεσίες αιμοδοσίας κλπ.) εξαντλούσαν τα αποθέματα του ΑΧΕΠΑ σε αίμα ελεγμένο και με ορολογικό και με μοριακό έλεγχο.

«Το μήνυμα ήταν, ότι θα έπρεπε, αν τύχαινε να ευρεθούμε σε τέτοια περίσταση, οι θεράποντες ιατροί, αφού κρίνουν απολύτως αναγκαία την μετάγγιση, να ενημερώσουν τον ασθενή και/ ή τους συγγενείς για τον μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο μετάδοσης νοσήματος, όπως φαίνεται αναλυτικά στο έγγραφο.
Επαναλαμβάνομε ότι, δόξα τω Θεώ, δεν χρειάστηκε να δοθεί ούτε μία μονάδα αίματος εξετασθείσα μόνο με ορολογικό έλεγχο και ότι ο μοριακός έλεγχος χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Αίματος και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας, γίνεται και πάλι από χθες κανονικά», καταλήγει στο έγγραφο η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ.
Πηγή: agelioforos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...