Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Σε κλείσιμο οδηγεί η Κυβέρνηση χιλιάδες καφενεία και μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων με ρύθμιση που ορίζει την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων όσων έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.Αντιδρασεις ακομη και απο κυβερνητικους βουλευτες καθως και απο την αντιπολιτευση.

Λουκέτα θα βάλουν καφενεία και μικρές επιχειρήσεις στα χωριά
Σε κλείσιμο οδηγεί η Κυβέρνηση χιλιάδες καφενεία και μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων με ρύθμιση που ορίζει την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων όσων έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.
Όπως είναι γνωστό οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν σε αγροτικές περιοχές δεν ασφαλίζονταν στο ΤΕΒΕ, πλέον ΟΑΕΕ, αλλά στον ΟΓΑ. Ωστόσο πλέον με την αλλαγή της νομοθεσίας έχουν υπαχθεί υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, επισημαίνεται πως αρκετοί επαγγελματίες
παρουσιάζουν διπλές υπαγωγές τόσο στον ΟΓΑ όσο και στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα ξαφνικά να βρίσκονται με οφειλές σε έναν εκ των δύο ασφαλιστικών φορέων.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 113/24-11-2009 εγκύκλιο του Ο.Α.Ε.Ε με θέμα «Υποχρεωτική Υπαγωγή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3050/2002, στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε επαγγελματιών που: α) έχουν τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε περιοχές πέραν της δηλωθείσας έδρας, β) δραστηριοποιούνται με σύναψη συμβάσεων» υπήχθησαν υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε ελεύθεροι επαγγελματίες, που  όμως βάσει του τότε ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου (άρθρο 9 του ν. 3050/2002) εφόσον α) διαμένουν σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων και β) πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε .
Η διοίκηση του Ο.Α.Ε. τροποποίησε τη συγκεκριμένη ευνοϊκή για ορισμένους επαγγελματίες κοινωνικοασφαλιστική ρύθμιση. Η παραπάνω εγκύκλιος δεν εξειδίκευε τις ρυθμίσεις κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας αλλά τις τροποποιούσε, σε βάρος των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, προχωρώντας ακόμη και  σε αυτεπάγγελτη υπαγωγή επαγγελματιών στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, με έδρα σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης, υπήχθησαν αυτεπαγγέλτως στον Ο.Α.Ε.Ε, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν εισοδηματικά κριτήρια για συνέχιση ασφάλισης στον Ο.Γ.Α και παρότι ασκούσαν το ελεύθερο επάγγελμα τους εκ των πραγμάτων μόνο στην έδρα τους. Πολλοί μέχρι σήμερα  αγνοούσαν τη μονομερή και αυτεπάγγελτη υπαγωγή τους  στον Ο.Α.Ε.Ε  και παρά το γεγονός ότι εκπλήρωναν κανονικά  τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον Ο.Γ.Α ,  έχουν βρεθεί με οικονομικές εκκρεμότητες χιλιάδων ευρώ και προς τον Ο.Α.Ε.Ε.
Οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες είναι έντονες κυρίως στα χωριά του Έβρου, πολλά από τα οποία είναι κάτω από 2.000 κατοίκους. Όπως υποστηρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες καφενείων, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλα ποσά ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κλείσιμο, γεγονός που επιτείνει την ερήμωση των χωριών, αλλά και την αδυναμία άσκησης οποιουδήποτε ελεύθερου επαγγέλματος.
ΝΔ: «Όχι στην ένταξη στον ΟΑΕΕ επαγγελματιών σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων
Την αντίθεση τους δήλωσαν 13 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη σχετικά με την εγκύκλιο 80 όπου εντάσσει υποχρεωτικά ασφαλισμένους του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ.
Στην ερώτηση εκφράζουν την διαφωνία τους και προτείνουν αλλαγές στην Νομοθεσία  σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, καθώς επίσης ζητούν να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης.  Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι βουλευτές, «τις τελευταίες μέρες διακινείται η άποψη ότι για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα και σε χωριά κάτω από 2000 κατοίκους». Σύμφωνα με τους ίδιους, «η λογική να επιβληθεί η ασφάλιση ΟΑΕΕ στον υπερήλικα καφετζή και την κομμώτρια, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την επαρχία και την τοπική κοινωνία», καθώς «θα κλείσουν καφενεία και θα δουλεύουν πολλοί παράνομα χωρίς βέβαια να πληρώνει κανείς. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε, επειδή ζούμε στην επαρχία και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στην επαρχία, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια ρύθμιση η οποία θα λειτουργήσει απολύτως αντίστροφα από αυτό που θα επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο», υπογραμμίζουν, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές παράμετροι της ρύθμισης που ισχύει σήμερα υπερκαλύπτουν τις προϋποθέσεις ένταξης κάποιου στον ΟΑΕΕ.
ΣΥΡΙΖΑ Β. Έβρου: «Η Κυβέρνηση διαλύει την κοινωνική και οικονομική ζωή της υπαίθρου»
Σε ανακοίνωσή της η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Β. Έβρου δηλώνει την αντίθεσή της στο μέτρο υπαγωγής των επαγγελματιών των χωριών στον ΟΑΕΕ, υποστηρίζοντας ότι έτσι διαλύεται κοινωνικά και οικονομικά η ύπαιθρος. «Η συγκυβέρνηση αφού με την τρομακτική ύφεση στην οικονομία και το PSI διέλυσε τον ΟΑΕΕ και όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία θέλει τώρα με την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε χωριά και κωμοπόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων να διαλύσει και την κοινωνική και ότι έχει απομείνει από την οικονομική ζωή σε ολόκληρη την ύπαιθρο.
Οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτού του μέτρου θα είναι δραματικές όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για όλους τους κατοίκους των χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων διότι όπως τονίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών τα καφενεία, τα μικρά παντοπωλεία και τα υπόλοιπα καταστήματα και μικρές βιοτεχνίες που βρίσκονται στα χωριά αυτά περισσότερο επιτελούν κοινωνικό έργο παρά είναι επιχειρήσεις.
Είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν στο κλείσιμο αφού η εισφορά στον ΟΑΕΕ θα είναι αδύνατο να πληρωθεί από τους επαγγελματίες αυτούς. Άμεση συνέπεια θα είναι να ερημώσουν τα εναπομείναντα χωριά διότι τα καφενεία είναι ο τόπος συνάντηση των συγχωριανών και κέντρο κοινωνικής ζωής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του αντικοινωνικού μέτρου. Στον αγώνα αυτό καλεί σε συμπόρευση τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των χωριών και των κωμοπόλεων της πατρίδας μας για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της καταστροφικής της πολιτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ