Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΔΑΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΣΑΙΖΟΝ.

Ωραια πραγματα γινονται φετος με τους πληγεντες αγροτες απο την ακαρπια κατα κυριο λογο και το χαλαζι επισης.Απο οτι διαβαζουμε ο ΕΛΓΑ εσπευσε να ζητησει τις εισφορες που στην πλειοψηφια τους αδυνατουν να πληρωσουν τωρα οι παραγωγοι εν ειδη χαρατσιου προτου καν λαβουν τις εκτιμησεις μεχρι τις 30 Αυγουστου οπως λεει η εγκυκλιος αλλιως αποζημιωση δεν εχει.Αν δεν ειναι αυτο ομος εκβιασμος προς τον παραγωγο που τουλαχιστον για φετος θα  περιμενε διαφορετικη αντιμετωπιση και αντι να παρουν προκαταβολη απο τον ΕΛΓΑ τους ζητανε και τα ρεστα να
εισπραξουν δηλαδη τωρα τα πολλα και αργοτερα να μοιρασουν τα ελαχιστα γιατι ας μην γελιωμαστε ελαχιστα θα παρει ο αγροτης.Αυτοι που τσαμπουνανε με περισση ευκολια οτι φετος ο παραγωγος ροδακινου τα κονομησε δεν ξερουν τι τους γινεται και λενε βλακειες.Η αληθεια ειναι μια και σκληρη καθως φετος απο την ακαρπια ειχαμε μια τρομερη μειωση του τοναζ αλλωστε το δειχνουν και τα στοιχεια πανω απο 50% και καπακι το χαλαζι.Η μικρη αυξηση της τιμης που παρατηρηθηκε δεν ειναι ικανη να καλυψει την τεραστια χασουρα του παραγωγου απο το μειωμενο τοναζ αυτο το ξερουν ολοι οι παραγωγοι το ξερει και ο ΕΛΓΑ και οι τοπικ
οι βουλευτες αλλα στην ουσια τιποτε,τα ψιχουλα που θα παρει αν παρει ο παραγωγος δεν φτανουν να καλυψουβ σχεδον τιποτα.Αυτη ειναι η αληθεια και να παψουν καποιοι να λενε για τους μικρους και μεσαιους αγροτες οτι τα κονομησανε,μεσα μπηκανε και πολυ βαθια μαλιστα.
Να και ενα απλοπαραδειγμα
εστω οτι χωραφι με 10 στρ συμπυρηνα βγαζε 30 τονους επι ο,22 η περσινη τιμη μας κανουν 6600ευρω.Φετος με το μισο τοναζ δηλ 15 τονους απο 0,30 λεπτα μας κανουν 4500 ευρω μια διαφορα τεραστια που αγγιζει τις 2000 ευρω και που ειναι αδυνατο να καλυφθει απο αποζμιωση. 

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ με το θέμα του post και την προσπάθεια να αναδείξει την καταστροφή που έχει υποστεί η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών και θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω:

    Καλιεργώ 70 στρέμματα συμπύρυνο περίπου και με πολύ κόπο να κρατηθούν χαμηλά τα κοστολόγια, σας λέω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καλιεργηθούν με κάτω απο 350-400 ευρώ το στρέμμα.

    Με 30 λεπτά μέσο όρο (ας πούμε μαζί με το ΚΛΕΨΙΜΟ στη ζυγαριά), εφόσον η κλούβα βγαίνει τουλάχιστο 21 κιλά χρειάζονται 1200 κιλά το στρέμμα για την απόσβεση των εξόδων.

    Στα 70 στρέμματα που έχω πήρα 80 τόνους παραγωγή φέτος, δηλ. 1142 κιλά το στρέμμα.

    Η ζημία απότι είδα οφείλεται (αν υπολογίσουμε πχ. σε μια ιδανική παραγωγή 3500 κιλά το στρέμα), γύρω στα 1000 κιλά το στρέμμα στη βροχόπτωση και γύρω στα 1300 κιλά το στρέμμα στον παγετό (που ο ΕΛΓΑ τον κάνει γαργάρα παρόλο που οι ποδιές στα δέντρα είναι άδειες) συν τα 1200 κιλά περίπου της παραγωγής μας κάνουν 3500 κιλά το στρέμμα.

    Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τη βροχόπτωση και σφυρίζει αδιάφορα για τον παγετό, συνεπώς η ζημία είναι υπολογίζω γύρω στα 2300 κιλά το στρέμμα.

    Με φετινές τιμές (0,30) η ζημία είναι τουλάχιστο 690 ευρώ το στρέμμα.

    Με περσινές τιμές (0,22) η ζημία είναι τουλάχιστο 506 ευρώ το στρέμμα.

    Πρόκειται για οικονομική καταστροφή για τον παραγωγό γιατί δεν είναι δυνατόν να περισσέψουν απο το κόστος διαβίωσης για τα έξοδα της επόμενης χρονιάς.

    Η οικονομική αυτή καταστροφή πιστέυω ότι θα έχει επιπτώσεις και στις επόμενες 2-3 χρονιές, λόγω της αδυναμίας (κόστος) να καλιεργηθούν σωστά τα δέντρα ώστε να έχουν τόνους και ποιότητα.

    Ο ΕΛΓΑ στην προσπάθειά του να συκρατήσει τις δαπάνες του και να ικανοποιήσει τις επιταγές της τρόικας και τις πολιτικές ισορροπές διμιουργεί με την άρνησή του να αναγνωρίσει το μέγεθος της ζημίας αμέριστη ζημία στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό του νομού μας.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας να διαβάσετε το post,
    antob

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...