Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε Ε.

ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΛΟΓΚ
Εχουμε μεινει αναυδοι πραγματικα με την αδιαφορια που δειχνει η κυβερνηση για ενα τοσο σοβαρο και μειζωνος σημασιας θεμα που απασχολει τους παραγωγους οχι μονο της Ημαθιας αλλα και πολλων αλλων περιοχων σχετικα με τις αποζημιωσεις απο τις θεομηνιες και το χαλαζι.Το δελτιο τυπου του ΣΥΡΙΖΑ κανει λογο για μη υποβολη αιτησης απο ελληνικης πλευρας για εκτακτη οικονομικη βοηθεια προς τους πληγεντες παραγωγους απο την ΕΕ.Γιατι αληθεια δεν υποβληθηκε αιτημα?Μηπως εχει τα λεφτα οΕΛΓΑ να αποζημιωσει δικαια και σωστα τους παραγωγους?δεν το νομιζουμε ουτε εχουμε αυταπατες το συνολο των παραγωγων ξερουν οτι θα παρουν ψιχουλα και φιλοδωρηματα και απο την αλλη η κυβερνηση θα επικαλεστει την οικονομικη στενοτητα και τον κανονισμο του ΕΛΓΑ που καμμια σχεση δεν εχει με την σκληρη πραγματικοτητα.Αν αληθευουν τα καταγγελομενα απο πλευρας ΣΥΡΙΖΑ τοτε περιμενουμε μια απαντηση απο τους κυβερνητικους βουλευτες του νομου για αυτην την απαραδεκτη αδιαφορια και παραλειψη,Ο αγροτικος κοσμος δεν ειναι ουτε ηλιθιος ουτε τρωει κουτοχορτο και ευκολα λογια πλεον ας το λαβουν σοβαρα υποψιν οι υπευθυνοι εντος και εκτος Ημαθιας.

Δελτίο Τύπου

·        Δεν έχει υποβάλλει αίτηση η ελληνική κυβέρνηση για αποζημιώσεις παραγωγών για ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης Άνοιξης.
·        Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.

Δεν έχει υποβάλλει αίτηση η ελληνική κυβέρνηση για αποζημιώσεις παραγωγών για ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης Άνοιξης. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή για την ανάγκη αποζημιώσεων σε παραγωγούς που επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου την περασμένη Άνοιξη, η Κομισιόν απάντησε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει «αίτηση για έκτακτη χρηματοδότηση όσον αφορά τις εκτάσεις που επλήγησαν από χαλάζι», καθώς επίσης ότι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης «Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στο πλαίσιο του μέτρου 126 του άξονα 1 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, καθώς το μέτρο αυτό αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα αυτό το 2012, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κράτους μέλους».

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση της Κομισιόν έχουν ως εξής:

Ερώτηση προς την Επιτροπή
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα:Ανάγκη αποζημίωσης παραγωγών για ζημιές από χαλάζι
Τον τελευταίο μήνα, τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία ως τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από πρωτόγνωρα σφοδρή χαλαζόπτωση. Καλλιέργειες δενδρώδεις, κηπευτικών, σιτηρών, κ.λπ., πολλές από τις οποίες βρίσκονταν στη φάση της συγκομιδής, καταστράφηκαν σε ποσοστό που, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει και στο 100% της παραγωγής. Σε παλαιότερη ερώτησή μου (Ε-005449/2012), η Επιτροπή είχε αναφερθεί στο Μέτρο 1.2.6. «Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και εισαγωγή των κατάλληλων δράσεων πρόληψης», ως εφαρμογή των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 και 1974/2006.
Δεδομένου ότι,
–     χιλιάδες παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά και η εθνική στήριξη, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ, πιθανότατα δεν θα επαρκέσει για την πλήρη κάλυψη της ζημιάς που υπέστησαν,
–     η ανάγκη οικονομικής στήριξης των πληγέντων παραγωγών είναι άμεση καθώς έχουν ήδη προβεί σε τεράστια έξοδα για εργατικά και γεωργικά εφόδια, και
–     έχει πληγεί το παραγωγικό δυναμικό, αλλά βεβαίως υπάρχει ανάγκη και προληπτικών δράσεων,
ερωτάται η Επιτροπή:
–     Σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση για την αποζημίωσή τους; Έχει δεχθεί αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για το λόγο αυτό;
–     Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο Μέτρο 126 του Άξονα 1 του ΠΑΑ 2007-2013 και τους σχετικούς κανονισμούς; Εάν ναι, τι πρέπει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση;
–     Τι άλλες δράσεις μπορούν να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να δοθεί μία οικονομική ανάσα στους πληγέντες παραγωγούς;

Απάντηση του κυρίου Cioloş εξονόματος της Επιτροπής

Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει στην Επιτροπή αίτηση για έκτακτη χρηματοδότηση όσον αφορά τις εκτάσεις που επλήγησαν από χαλάζι. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στο πλαίσιο του μέτρου 126 του άξονα 1 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, καθώς το μέτρο αυτό αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα αυτό το 2012, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κράτους μέλους.

Η Ελλάδα δικαιούται να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις αποζημίωσης ζημιών οφειλόμενων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων καταστρέφεται ποσοστό άνω του 30 % της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η οποία υπολογίζεται με βάση την παραγωγή των τριών προηγουμένων ετών ή το μέσο όρο της παραγωγής μιας τριετίας  κατά τα πέντε προηγούμενα έτη, με εξαίρεση τα περισσότερο και τα λιγότερο παραγωγικά έτη. Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να φθάσουν το 80 % των ζημιών (90 % στις μειονεκτικές περιοχές) και πρέπει να μειώνονται κατά τα ποσά που έχουν εισπραχθεί στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πριν από τη χορήγηση των εν λόγω ενισχύσεων, η Ελλάδα πρέπει είτε να κοινοποιεί στην Επιτροπή ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ είτε να ζητά απαλλαγή από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006 της Επιτροπής[1], εάν το καθεστώς ενισχύσεων προορίζεται για ΜΜΕ.

Μια άλλη δυνατότητα για την Ελλάδα είναι η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1535/2007 της Επιτροπής[2]. Οι εν λόγω ενισχύσεις περιορίζονται σε 7 500 ευρώ ανά δικαιούχο σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων ενός εθνικού ανώτατου ορίου, που ορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75 382 500 ευρώ για την Ελλάδα). Οι ενισχύσεις αυτές δεν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις και δεν πρέπει να κοινοποιούνται ούτε να εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης. Επιπλέον, το προαναφερόμενο όριο ζημίας και οι εντάσεις των ενισχύσεων δεν πρέπει να τηρούνται.

14/08/2013 Το Γραφείο Τύπου




[1]     ΕΕ 358 της 16.12.2006
[2]     ΕΕ L 337 της 21.12.2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...