Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: ΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ .

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου το βράδυ τελέστηκε ιερά αγρυπνία σε όλες τις αρχιερατικές περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Σκέπης και με ιδιαίτερο αίτημα προσευχής της Εκκλησίας την έξοδο της Πατρίδας μας από την οικονομική κρίση που δοκιμάζει το λαό μας τα τελευταία χρόνια.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας και κήρυξε το θείο λόγο, κατά τον οποίο τόνισε:

«Την εορτή της τιμίας σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει αύριο (σ.σ. σήμερα) η Εκκλησία μας, αδελφοί μου, τιμώντας τη διαρκή και σωστική προστασία της Παναγίας μας όχι μόνο στην Πόλη της, την οποία πολλές φορές προστάτευσε από τους κινδύνους που διέτρεχε κατά τη μακραίωνα ιστορία της από όσους επιβουλευόταν τον πλούτο και τη θέση της, αλλά και την προστασία και τη σκέπη που προσέφερε στο ευσεβές Γένος μας, το οποίο την περιέβαλε πάντοτε με την αγάπη και τον σεβασμό του, σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορικής του πορείας.
Καί μια τέτοια δύσκολη στιγμή, μια τέτοια δύσκολη καμπή διέρχεται τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως που την ταλαιπωρεί και την καταδυναστεύει, αλλά και εξαιτίας των δυσχερών συνθηκών που επικρατούν στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή μας και δημιουργούν αστάθεια και ανασφάλεια σε πολλούς.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, στις δύσκολες αυτές ώρες είναι φυσικό να στρεφόμαστε, όπως στρέφεται και κάθε παιδί, όταν αισθάνεται τον κίνδυνο, προς την Παναγία Μητέρα μας, προς την Παναγία μας, που είναι η γλυκειά παρηγορία των απελπισμένων και των καταδιωκομένων· είναι η διαρκής και ανύστακτη μεσίτρια των ανθρώπων προς τον Θεό και ιδιαιτέρως όσων προστρέχουν σ᾽ αυτήν και επικαλούνται τη χάρη και τη βοήθειά της.
Γι᾽ αυτό και η τοπική μας Εκκλησίας καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια την πραγματοποίηση αγρυπνίας επί τη εορτή της τιμίας Σκέπης και μας κάλεσε και απόψε να αγρυπνήσουμε και να προσευχηθούμε προς την Παναγία μας να καλύψει να προστατεύσει την πατρίδα μας και όλους μας από την κρίση την οποία διερχόμεθα.
Ορισμένοι, βέβαια, διερωτώνται αν μπορεί να περάσει η κρίση με προσευχές. Η απορία αυτή, αδελφοί μου, μπορεί να φαίνεται για κάποιους εύλογη, όμως για όσους πιστεύουν στον Θεό, η προσευχή είναι ο τρόπος τον οποίον ο ίδιος μας συνέστησε για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής μας. Ο Χριστός είναι Εκείνος ο οποίος προετοίμασε και προειδοποίησε τους μαθητές του για τις αντιξοότητες που θα αντιμετωπίσουν, αλλά είναι και Εκείνος που τους προέτρεψε και μας προτρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ελπίδα και να εμπιστευόμαστε όλα τα λυπηρά και δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μας με την προσευχή στην αγάπη του Θεού. Αυτό έκανε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Χριστός καταφεύγοντας στην προσευχή σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ζωής του, όπως και σε αυτές λίγο πριν από το πάθος του, και συστήνοντας στους μαθητές του να κάνουν το ίδιο και αυτοί.

Αν, λοιπόν, εμείς καταφεύγουμε διά της προσευχής στον Θεό, στην Παναγία και τους αγίους, το κάνουμε γιατί μας προτρέπει ο ίδιος να αναφέρουμε σ᾽Αυτόν εν προσευχή τα αιτήματά μας. Το κάνουμε γιατί έτσι δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε «εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών» στην αγάπη του. Το κάνουμε γιατί έτσι αποδεικνύουμε ότι πιστεύουμε πως όλα βρίσκονται στα χέρια του και πως ο Θεός μπορεί να μετατρέψει τα δυσάρεστα σε ευχάριστα και τα λυπηρά σε ωφέλιμα. Εμείς ως άνθρωποι βλέπουμε όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και γύρω μας με τα ανθρώπινα μάτια που δεν βλέπουν στο μέλλον και δεν μπορούν να διακρίνουν τι είναι πραγματικό συμφέρον. Όμως ο Θεός και βλέπει και γνωρίζει και ξέρει τι είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για τον καθένα μας, και πόσο ακόμη ο καθένας από εμάς μπορεί να αντέξει τον πειρασμό και τη δυσκολία. Γι᾽ αυτό και εμείς καταφεύγουμε προς τον Θεό με την προσευχή σε ώρες δύσκολες και κρίσιμες. Γι᾽ αυτό ζητούμε τη μεσιτεία και τις πρεσβείες και την προστασία της Παναγίας Μητέρας μας. Προσευχόμαστε, εμπιστευόμενοι στη δύναμη και στην αγάπη του Θεού και αυτή την κρίση που ταλανίζει τη ζωή μας, τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, της πατρίδος και του κόσμου. Καί τον παρακαλούμε να μας βοηθήσει να την υπερβούμε με τον τρόπο που Εκείνος θεωρεί ωφέλιμο για τον καθένα μας. Τον παρακαλούμε με την κοινή αυτή προσευχή και αγρυπνία που τελούμε να μεταποιήσει την ανάγκη αυτή σε ευλογία και σε πνευματική ωφέλεια προς το συμφέρον όλων μας και της πατρίδος μας. Άλλωστε, αδελφοί μου, εμείς δεν έχουμε άλλα μέσα και άλλες δυνατότητες κοσμικές ή πολιτικές, και επιπλέον, ακόμη και όσοι αμφισβητούν τη δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση της κρίσεως, αμφισβητούν και την αποτελεσματικότητα των κοσμικών και οικονομικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την έξοδο από την κρίση.
Γι᾽ αυτό, αδελφοί μου, ας ενώσουμε τη δέησή μας απόψε προς την Παναγία μας και ας την παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει και να μας σκεπάσει με τη Χάρη της, όπως το έκανε πάντοτε για την πατρίδα και το Γένος μας. Ας την παρακαλέσουμε να μεσιτεύει στον Θεό για να επικρατήσει στον κόσμο η ειρήνη, με την πίστη και τη βεβαιότητα στον λόγο του Κυρίου ότι η προσευχή κάνει θαύματα για όσους πιστεύουν στη δύναμή της και στη δύναμη του παντοδυνάμου και φιλαγάθου Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου την οποία και απόψε και καθημερινά και σε όλη μας τη ζωή ας επικαλούμεθα, αδελφοί μου.

Στο τέλος της αγρυπνίας ο σεβσαμιώτατος διάβασε περιστασιακή ευχή της Εκκλησίας.

 http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ