Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ Η ΦΤΗΝΗ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ.

Αρνητικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών (Profel) από την Ε.Ε. σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της μείωσης των εισαγωγικών δασμών για τις εξαγωγές των Νοτιοαφριακών μεταποιητών φρούτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, που ανέδειξε πρώτος το θέμα αφού οι εξελίξεις αφορούν και την ελληνική κομπόστα, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσανατολίζεται να προχωρήσει στη μείωση των εισαγωγικών δασμών της
Νοτίου Αφρικής κατά μισό τις εκατό κάθε χρόνο σε βάθος δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι από το 9% που είναι σήμερα θα μειωθούν στο 4%. Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή η Νότιος Αφρική για τις Η.Π.Α. έχει εισαγωγικούς δασμούς 10%, σημαίνει – σύμφωνα με τους μεταποιητές – ότι θα στρέψει το σύνολο των εξαγωγών κομπόστας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρόεδρο της Profel, κ. Κώστα Αποστόλου μας ανέφερε σχετικά: «Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η Νότιος Αφρική έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την Ε.Ε. με την φθηνότερη πρώτη ύλη αλλά και τα πιο φθηνά εργατικά».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι Έλληνες μεταποιητές φρούτων σε κομπόστα, ήδη έχουν ενημερώσει για το ενδεχόμενο της αρνητικής αυτής εξέλιξης με επιστολές, τόσο τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη όσο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη. Επίσης, η Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών – Profel (η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 500 επιχειρήσεις μεταποίησης σε 12 ευρωπαϊκές χώρες) συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην «περάσει» αυτή η γραμμή.
Να σημειωθεί ότι η Νότιος Αφρική είναι μια σημαντική παραγωγός κονσερβοποιημένων φρούτων, με ετήσια παραγωγή 300.000 τόνων. Το κόστος παραγωγής για τις κονσέρβες φρούτων είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη: το κόστος των πρώτων υλών είναι χαμηλότερο, το κόστος εργασίας στον τομέα της παραγωγής και στα εργοστάσια είναι επίσης χαμηλότερα από ότι στην Ευρώπη (7 – 8 δολάρια/ημέρα). Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Profel, η Ν. Αφρική είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Ε.Ε. σε κονσερβοποιημένα ροδάκινα και βερίκοκα, και ο 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας κονσερβοποιημένων αχλαδιών. Σε αξία η Νότιος Αφρική είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κονσερβοποιημένων αχλαδιών.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ