Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

«Συναγερμός» για εξαγωγές - τουρισμό από την υποτίμηση του ρουβλίου.Ελληνες εξαγωγείς - η υποχώρηση του ρουβλιού καθιστά άμεσα πιο ακριβά και λιγότερα ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα

Του Γιώργου Μανέττα
 Ακόμη ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να ενισχύσουν την παρουσία τους στη ρώσικη αγορά.
Μετά το εμπάργκο που επέβαλε η ρώσικη κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο στα ευρωπαϊκά προϊόντα, το οποίο έπληξε σφόδρα τις εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, έντονος είναι ο προβληματισμός για την παρατεταμένη κάμψη που καταγράφει το ρούβλι έναντι του ευρώ από τις αρχές του 2014. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου το ρώσικο νόμισμα διολίσθησε σε
ιστορικό χαμηλό τόσο έναντι του ευρώ (56,1 ρούβλια/ευρώ) όσο και του δολαρίου (44,98 ρούβλια/δολάριο) παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για τη σταθεροποίησή του.
Η πρωτοφανής πτώση αποδίδεται κυρίως στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, τη στασιμότητα της ρωσικής οικονομίας, αλλά και στις συνέπειες των κυρώσεων των χωρών της Δύσης κατά της Ρωσίας. Ρόλο, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, έπαιξε επίσης η αναγνώριση από το Κρεμλίνο των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών στις περιοχές Donetsk και Lugansk της Ουκρανίας, η οποία πυροδότησε νέα ένταση στη περιοχή.
Κίνδυνος για τις εξαγωγές
Τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ελληνικές εξαγωγές επισημαίνει σε έγγραφό του και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, επισημαίνοντας πως η διολίσθηση του ρουβλίου προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από την επιβολή των ρωσικών αντιμέτρων στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία, καθίσταται εντονότερο για τα τυποποιημένα τρόφιμα, δεδομένου ότι η πλειονότητα των υπεραγορών προβαίνει στη σύναψη ετήσιων συμβολαίων με τους εισαγωγείς, οι οποίοι όμως αδυνατούν να απορροφήσουν το κόστος που προκαλεί η διολίσθηση του νομίσματος και αναζητούν τρόπους επιμερισμού του με τους εξαγωγείς.
Επιπτώσεις από την πορεία της ρωσικής οικονομίας υπάρχουν και στις ελληνικές εταιρείες που διατηρούν παραγωγικές εγκαταστάσεις στη χώρα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Coca-Cola 3E. Ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας στη διάρκεια του τριμήνου υποχώρησε σε όλες τις κατηγορίες με εξαίρεση τους χυμούς της, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των Ρώσων από την υποτίμηση του νομίσματος και τις πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα, η διοίκηση της Coca-Cola δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και τη Ρωσία, τονίζοντας πως συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις περιοχές αυτές.
Εκτός από τις εξαγωγές, η διολίσθηση του ρουβλίου αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση των Ρώσων προς τη χώρα μας κατά τη νέα τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, τα ακριβότερα τουριστικά πακέτα έρχονται να προστεθούν στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη στασιμότητα της οικονομίας, τη μείωση της εμπιστοσύνης των Ρώσων πολιτών προς τους tour operators λόγω των προσφάτων πτωχεύσεων, αλλά και τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης για την ενθάρρυνση του εσωτερικού τουρισμού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κριμαίας.
Νέες πιέσεις πριν από τη σταθεροποίηση
Οικονομικοί ανυλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση του επιτοκίου κατά 1,5% που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα, σε συνδυασμό με την απόφαση για χαλάρωση της πρακτικής των απεριόριστων παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε σταθεροποίηση της αγοράς, η οποία σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο αναμένεται περί το τέλος Δεκεμβρίου. Στο εξής, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν θα διαθέτει πάνω από 350 εκατ. δολάρια ημερησίως για να αγοράζει ρούβλια, όταν το προηγούμενο διάστημα οι ημερήσιες πωλήσεις άγγιζαν ακόμα και τα 3 δισ. δολάρια.
Ενδεικτικά, τον περασμένο Οκτώβριο η Ρωσία ξόδεψε πάνω από 30 δισ. δολάρια για να σταματήσει την πτώση της αξίας του νομίσματός της. Ωστόσο, έως τότε, προβλέπεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο ρούβλι, επηρεάζοντας την πορεία της ρώσικης οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexei Vedev, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το δ' τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ ενδεχομένως να καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση, λόγω του ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου που είχε καταγραφεί το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, για το σύνολο του 2014, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας διατηρεί τις προβλέψεις του για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, οι ρυθμοί ανάπτυξης να διαμορφωθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Παρά τα προβλήματα, η ρώσικη αγορά λόγω του μεγέθους της αλλά και των προοπτικών της δεν παύει να θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τους εξαγωγείς σε όλο τον κόσμο.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα
Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Ρωσία οι Ελληνες εξαγωγείς. Οπως αναφέρει στην «Η» το στέλεχος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Νίκος Αρχοντής
η υποχώρηση του ρουβλιού καθιστά άμεσα πιο ακριβά και λιγότερα ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, ενώ αυξάνει και τον πληθωρισμό στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κατανάλωση προϊόντων που δεν ανήκουν στα είδη πρώτης ανάγκης.
Ειδικά τα ελληνικά προϊόντα, όπως οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια ή πολύ περισσότερο οι γούνες εκτιμάται πως θα δεχτούν πιέσεις, ενώ παράλληλα θα επηρεαστεί και το εμπορικό ισοζύγιο των ενεργειακών προϊόντων, και ειδικά των πετρελαιοειδών. Αντίθετα, θετικές αναμένεται να είναι οι επιδράσεις από τη μείωση της τιμής πρώτων υλών που εισάγονται από τη Ρωσία και προμηθεύουν ελληνικές βιομηχανίες (δημητριακά, ζωοτροφές, ενέργεια, χημικά), περιορίζοντας αναλογικά το κόστος παραγωγής των ελληνικών προϊόντων.

 http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ