Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Η ενεργή διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών από το Κοινοβούλιο, είναι η ελάχιστη συνδρομή στην ιστορική διαδρομή αντίστασης, που διέγραψαν γενιές και γενιές επί δεκαετίες».

«Η Βουλή των Ελλήνων στην περίοδο αυτή, αποφάσισε, όχι μόνον να τιμήσει και να υπενθυμίσει την Αντίσταση, αλλά αποφάσισε να διεκδικήσει ενεργά μια ιστορική, ηθική και ουσιαστική οφειλή. Την οφειλή αποκατάστασης των θυμάτων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, αποζημίωσης για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Είναι η ελάχιστη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε αυτή την ιστορική διαδρομή αντίστασης,
που γενιές και γενιές διέγραψαν επί δεκαετίες».
Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου στον χαιρετισμό της, στην εκδήλωση «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος - Ελλάδα - Κατοχή -Αντίσταση: Ιστορική μνήμη - Διεκδίκηση - Δικαίωση» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Η Πρόεδρος της Βουλής απένειμε τιμητική πλακέτα στο παιδί – σύμβολο της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη και βράβευσε τα μέλη της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ευάγγελο Μαχαίρα και Στέλιο Ζαμάνος, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της γενναιότητας, που επέδειξαν στον αγώνα τους στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Η συμβολή μας στη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, η σύμπραξη και η συμπαράταξή μας με εκείνους που ακάματα για δεκαετίες διεκδικούν, η τιμή στον αγώνα τους και η υπενθύμιση ότι η ελευθερία κατακτάται με αγώνα, με αντίσταση, με διεκδίκηση και με αυτοθυσία, είναι πραγματικά η ελάχιστη προσθήκη, το δικό μας λιθαράκι ως γενεών, ως πολιτών, ως πολιτικών, ως κοινωνικών φορέων και ως κοινωνιών».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής:

«Σαν σήμερα, τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα. Σαν σήμερα, οι πρόγονοί μας αποφάσισαν και υλοποίησαν την απαρχή της αντίστασης. Το να τους θυμόμαστε αποτελεί στοιχειώδες και θεμελιώδες ηθικό και ιστορικό χρέος. Το να τους τιμούμε αποτελεί επιταγή, όχι μόνο προς το παρελθόν και την παρακαταθήκη που άφησαν, αλλά και προς τις ζώσες και επόμενες γενιές.
Για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι κάποιοι αντιστάθηκαν, έδωσαν το αίμα, τη ζωή τους, την ελευθερία τους. Για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, για να μπορούμε και σήμερα να απαιτούμε, να διεκδικούμε, να αντιστεκόμαστε κάποιοι θυσιάστηκαν. Όχι με την σημερινή έννοια την οποία αρέσκονται ορισμένοι να χρησιμοποιούν. Κάποιοι θυσιάστηκαν, έχοντας αποφασίσει να θυσιαστούν για την υπέρτερη αξία της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Έρχομαι από την Αρμενία, όπου την Παρασκευή έγιναν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Και βασική υπόμνηση η οποία επανερχόταν ξανά και ξανά σε αυτές τις πολύ συγκινητικές εκδηλώσεις ήταν η ρήση του Χίτλερ, 24 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, κόμπαζε λέγοντας: «ποιος θυμάται άλλωστε σήμερα την εξόντωση των Αρμένιων;».
Η μία γενοκτονία, όταν μένει ατιμώρητη, γεννά την άλλη. Και οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων, που έλαβαν χώρα την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, οδήγησαν στο ολοκαύτωμα, τη Γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που βίωσε ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος και που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός με το βαρύτερο ίσως τίμημα αίματος εκείνης της εποχής.
Η Βουλή των Ελλήνων στην περίοδο αυτή, αποφάσισε όχι μόνον να τιμήσει και να υπενθυμίσει την Αντίσταση, αλλά αποφάσισε να διεκδικήσει ενεργά μια ιστορική, ηθική και ουσιαστική οφειλή. Την οφειλή αποκατάστασης των θυμάτων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, αποζημίωσης για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Είναι η ελάχιστη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε αυτή την ιστορική διαδρομή αντίστασης που γενιές και γενιές διέγραψαν επί δεκαετίες.
Αποδεχθήκαμε με αίσθημα τιμής την πρόσκληση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την συνδιοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, σε αυτήν την ιστορικά φορτισμένη ημερομηνία και δεν σας κρύβω ότι, ακούγοντας ξανά την τελευταία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας πριν εισέλθουν τα στρατεύματα κατοχής, δε μπόρεσα παρά να σκεφτώ ότι σήμερα στη Βουλή συζητιέται το Νομοσχέδιο για να ξανανοίξει η ΕΡΤ και δε μπόρεσα παρά να θυμηθώ και τα τελευταία λόγια του εκφωνητή της ΕΡΤ μετά την εισβολή των ΜΑΤ τον Νοέμβρη του 2013.
Λέγοντας αυτά και χωρίς να θέλω να ταυτίσω καταστάσεις ή να παραλληλίσω περιόδους, θέλω ωστόσο με τρόπο πολύ καθαρό να πω, ότι κάθε γενιά και κάθε εποχή και κάθε Βουλή και κάθε Κυβέρνηση και κάθε Κοινωνία γράφουν τη δική τους ιστορία, διαγράφουν τη δική τους διαδρομή, αναμετρώνται με το καθήκον, με το χρέος το ιστορικό, το ηθικό, το πολιτικό, το κοινωνικό.
Η συμβολή μας στη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, η σύμπραξη και η συμπαράταξή μας με εκείνους που ακάματα για δεκαετίες διεκδικούν, η τιμή στον αγώνα τους και η υπενθύμιση ότι η ελευθερία κατακτάται με αγώνα, με αντίσταση, με διεκδίκηση και με αυτοθυσία, είναι πραγματικά η ελάχιστη προσθήκη. Είναι το δικό μας λιθαράκι ως γενεών, ως πολιτών, ως πολιτικών, ως κοινωνικών φορέων και ως κοινωνιών.
Θέλω να μας ευχηθώ σε αυτήν την διαδρομή, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας μας, να τιμήσουμε τις προηγούμενές γενιές και να εμπνεύσουμε τις επόμενες. Γιατί η ελευθερία είναι υπόθεση δύσκολη αλλά πολύ ωραία».

Στην εκδήλωση μνήμης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο Αντιπρόεδρος του Γερμανικού κόμματος «Die Linke» Wolfing Gercke, ο καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Cristoph Schminck - Gustavus και ο Αργύρης Σφουντούρης.

Στο χρονικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού Ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας. Το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας, Στέλιου Περράκη, ήταν η «Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτές, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι από μαρτυρικούς Δήμους και τόπους ολοκαυτωμάτων. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ενώ ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος απήγγειλε το ποίημα «Ηχήστε οι Σάλπιγγες» το οποίο απήγγειλε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του Κωστή Παλαμά το 1943, ενώ δύο τραγούδια από τον κύκλο «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσε η Ρίτα Αντωνοπούλου.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.


Τηλ: 210-370.7431,210-3707435-40,210-3707444, Fax: 210-370.7451,41,60 e-mail: pressoffice@parliament.gr PressParliament

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...