Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ολόκληρη η ομιλία του Χρήστου Γιαννακάκη για τη δημιουργία «Διεπαγγελματικής Φρούτων»

Γιαννακάκης Χρήστος

Κύριε Υπουργέ , κύριοι Βουλευτές, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, φίλοι επιχειρηματίες ,αγαπητοί συνάδελφοι Συνεταιριστές .

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από την πλευρά των οργανωμένων αγροτών για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα να συμμετάσχετε στη σημερινή εκδήλωσή μας. Μία εκδήλωση που έχει να κάνει με την έκφραση της βούλησης μας, της αμετάκλητης βούλησής μας , να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην Αυτοοργάνωση του τομέα των φρούτων , που παράγει ο βορειοελλαδικός
χώρος , μέσα από οργανωτικά σχήματα που είναι εδώ και χρόνια θεσμοθετημένα στην ευρωπαΐκή ένωση και που εμείς δυστυχώς δεν τα χρησιμοποιούσαμε.
Τα σχήματα των διεπαγγελματικών οργανώσεων , που αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο συντεταγμένης και αποτελεσματικής ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα και ιδιαίτερα του τομέα των οπωροκηπευτικών , ο οποίος είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας και ταυτόχρονα βραχίονας για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Όμως κανένα οικονομικό εργαλείο δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς σχέδιο , χωρίς συνένωση δυνάμεων, χωρίς συνεργασία ,χωρίς στρατηγικές στοχεύσεις . Έχουμε στις περιοχές μας ένα ισχυρό υπόβαθρο σε κτιριακές και τεχνικές υποδομές, διαθέτουμε ένα άριστα εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό αγροτών και επιστημόνων αλλά δυστυχώς απουσιάζει η οργάνωση και η καθετοποιημένη συνεργασία με αποτέλεσμα να ακυρώνουμε και να αποδυναμώνουμε τις δυνατότητές μας.
Ομως αυτή η κατάσταση ούτε μπορεί ούτε πρέπει να συνεχιστεί.
Για αυτό λοιπόν οι οργανωμένοι αγρότες της περιοχής μας, πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε το αυτονόητο. Να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις της παραγωγής των βορειοελλαδικών κυρίως φρούτων , του πρωτογενούς ,του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και να συνενώσουμε την ισχύ μας για να δώσουμε μία άλλη ώθηση και μία άλλη δυναμική.
Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό και με την μέγιστη αποτελεσματικότητα τον πλούτο της γης μας , την δύναμη των βιομηχανικών υποδομών μας και το μυαλό και τη γνώση των ανθρώπων μας.
Σήμερα λοιπόν , μέσα από αυτή την συνάντηση ανακοινώνουμε την πρωτοβουλία της συγκρότησης της πρώτης εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης Πυρηνοκάρπων ( κερασιών ,
βερυκόκων ,δαμάσκηνων ,ροδάκινων, νεκταρινιών) ,Γιγαρτοκάρπων(μήλων ,αχλαδιών) και ακτινιδίων ,η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάταξης του αγροτοπαραγωγικού συστήματος στη χώρα μας.
Και πήραμε την πρωτοβουλία οι οργανώσεις παραγωγών της κεντρικής Μακεδονίας , γιατί είχαμε το χρέος να το κάνουμε σαν το πιο ισχυρά οργανωμένο παραγωγικό κομμάτι του συνεταιριστικού κινήματος, με τις μεγάλες οργανώσεις παραγωγών , με τα επίσης μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα , με τον καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό και με πειθαρχημένα μέλη στην συνεταιριστική ιδέα.
Και είπαμε ότι επιτέλους τα εργαλεία δουλειάς των αγροτών πρέπει να έχουν έδρα κοντά στα κέντρα των αγροτών και όχι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Και επιμένουμε με φανατισμό και αμετακίνητα επάνω σε αυτή μας την θέση. Γι αυτό και προτείναμε να γίνει έδρα η Βέροια η οποία είναι στην καρδιά του παραγωγικού χώρου , διαθέτει συνεταιριστικές υποδομές και φυσικά έχει έτοιμο ήδη στημένο μηχανισμό και γραφεία για την άμεση υποστήριξη της Διεπαγγελματικής . Στην προσπάθειά μας αυτή δεν είμαστε μόνοι , έχουμε την στήριξη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και όλου του στελεχιακού του δυναμικού αλλά ιδιαίτερα την στήριξη του Υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος πέραν των άλλων μας παραχωρεί γραφείο στο υπουργείο και υπάλληλο σύνδεσμο έτσι ώστε να έχουμε και στην Αθήνα σημείο συναντήσεων και χώρο εξυπηρέτησής μας.
Θα ήταν δίκαιο επίσης να αναφέρω ότι η πρωτοβουλία σύστασης των διεπαγγελματικών εξαγγέλθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ με προτάσεις του αντιπροέδρου κύριο Σκιαδά και η οποία επίσης μας παρέχει τις υπηρεσίες υποστήριξης που θα χρειαστούμε.

Ας πούμε με δύο λόγια τι είναι οι Διεπαγγελματικές.
Είναι οργανώσεις οι οποίες θεσμοθετούνται από τον ισχύοντα σήμερα κοινοτικό κανονισμό 1308 / 13 και είναι όργανα αναγνωρισμένα από την ευρωπαϊκή ένωση και το ελληνικό κράτος .
Συγκροτούνται με πρωτοβουλία των οργανώσεων παραγωγών και αποτελούνται από εκπροσώπους οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την παραγωγή και αφορούν τουλάχιστον στο ένα από τα ακόλουθα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τη μεταποίηση ή το εμπόριο ,συμπεριλαμβανομένης της διανομής προϊόντων .

Τι σκοπούς επιδιώκουν.

Πρώτον την πρόβλεψη του δυναμικού της παραγωγής και την καταγραφή των τιμών της αγοράς.
Δεύτερο την δημοσίευση στοιχείων για το κόστος παραγωγής, τις τιμές, τη βελτίωση των γνώσεων και της διαφάνειας όσον αφορά την παραγωγή και την αγορά.
Τρίτον τον καλύτερο συντονισμό του τρόπου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά , ιδίως με έρευνες αγοράς.
Τέταρτο την αναζήτηση νέων αγορών στο εξωτερικό.
Πέμπτο την παροχή πληροφοριών για την ανακατεύθυνση της παραγωγής προς προϊόντα που ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών .
Έκτο την ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας. Έβδομο την προώθηση και διενέργεια ερευνών για την ολοκληρωμένη παραγωγή καθώς και μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.
Όγδοο την εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα από το χωράφι έως τον καταναλωτή.
Ένατο ενέργειες διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καθώς και κάθε άλλη δράση που δεν αντίκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία.
Το νομικό πρόσωπο το που θα συσταθεί θα είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και οι μετέχοντες φορείς θα εκπροσωπούνται κατά 50 % από τον πρωτογενή τομέα και κατά 50 % από τους λοιπούς υποστηρικτικούς τομείς.
Θα συμμετέχουν οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών του τομέα των φρούτων που προανέφερα .
Επίσης θα συμμετέχουν οι οργανωμένοι φορείς των υποστηρικτικών κλάδων και όπου δεν υπάρχουν θα συμμετέχουν μεμονωμένες επιχειρήσεις κατά κλάδο .
Ενδεικτικά κατ΄ αρχή αναφέρω τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος , την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος , την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης , την Ομοσπονδία φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος, Εταιρείες υλικών συσκευασίας , Εταιρείες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού , Εταιρείες κατασκευαστών γεωργικού και μηχανολογικού εξοπλισμού .
Επίσης οι μη αναγνωρισμένες Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα μπορούν να έχουν μία ειδική σχέση ως συνδεδεμένα μέλη έτσι ώστε να μπορούν να έχουν την πληροφόρηση και την βοήθεια που χρειάζονται.
Συνδεδεμένο μέλος θα μπορεί να γίνει και κάθε Εταιρεία που δεν ανήκει σε ένα οργανωμένο σύστημα και έχει υποστηρικτική σχέση με τα προιόντα που εκπροσωπεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση .

Στα πλαίσια της διεπαγγελματικής θα λειτουργήσουν τα εθνικά συμβούλια των προϊόντων έτσι ώστε κάθε επιμέρους προϊόν να έχει το όργανο του το οποίο θα εξειδικεύει και θα επιλαμβάνεται κάθε θέματος και προβλήματος που αφορά το συγκεκριμμένο το προϊόν.

Επίσης τα συμβούλια προϊόντων στα πλαίσια της διεπαγγελματικής θα εκπροσωπούν το προιόν σε Εθνικά και σε Διεθνή όργανα .

Εποπτεύουσα αρχή είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αναγνωρίζει την Διεπαγγελματική Οργάνωση και την ελέγχει για την σύννομη λειτουργία της .

Διεπαγγελματικές συμφωνίες , αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές που θα συνάπτονται και υιοθετούνται στα πλαίσια αναγνωρισμένης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή για τα μέλη της σύμφωνα με τους όρους του Καταστατικού της εφ όσον αποβλέπουν στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων της και με την προυπόθεση ότι δεν θίγουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινής οργάνωσης αγοράς .
Δεν προκαλούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού
Δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό τιμών
Δεν προκαλούν διακριτική μεταχείριση και
Δεν είναι ασυμβίβαστες με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία .
ΟΙ διεπαγγελματικές συμφωνίες , αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές πρίν την εφαρμογή τους κοινοποιούνται υποχρεωτικά στην εποπτεύουσα αρχή . Εάν εντός δύο μηνών από την κοινοποίησή τους δέν κηρυχθούν ασυμβίβαστες προς την νομοθεσία , τότε μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή .
Συμφωνίες αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές που συνάπτονται στα πλαίσια αναγνωρισμένης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που θεωρείται για ένα προϊόν αντιπροσωπευτική μετά από αίτηση της Δ.Ο. μπορούν να καταστούν υποχρεωτικές για περιορισμένη χρονική περίοδο και για μεμονωμένες επιχειρήσεις ή μη , οικονομικούς παράγοντες ή ενώσεις αυτών που δεν είναι μέλη των Δ.Ο. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας εγκρίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο εκδίδει και την σχετική υπουργική απόφαση .

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν εν συνόψει τις γενικές αρχές που θα διέπουν την λειτουργία της Διεπαγγελματικής.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών , της τελικής διαμόρφωσης του καταστατικού και του οργανωτικού σχήματος θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η οργανωτική Ομάδα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές των φορέων , το τελικό κείμενο θα δοθεί έως το τέλος Ιουλίου και η ιδρυτική συνέλευση θα ακολουθήσει αμέσως μετά .
Η βασική αρχή που θα διέπει την λειτουργία της θα είναι αυτή των ανοιχτών θυρών , της Δημοκρατικής λειτουργίας , της αποτελεσματικότητας , της υπηρέτησης των συμφερόντων του κλάδου ,των μελών της και της Αγροτικής οικονομίας .
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε χωρίς χρονοτριβή , χωρίς σκοπιμότητες ,χωρίς ανώφελες διεκδικήσεις ,χωρίς προαπαιτούμενα.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη συνεννόησης ,συνεργασίας , συμμαχιών και συμφωνιών για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της αγοράς . Γιατί από την αγορά θα κριθεί σημαντικό μέρος του εισοδήματος των παραγωγών. Οφείλουμε λοιπόν να τους προσφέρουμε ένα εργαλείο από την λειτουργία του οποίου θα προκύψουν οφέλη για το μέλλον και προοπτική στον τομέα των φρούτων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ