Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ (ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΠΡΩΙΜΑ ΚΕΡΑΣΙΑ)


Σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών με την διοίκηση του ΕΛΓΑ και εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε μετά την επίσκεψη τους στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Βέροια.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Στουπής, ο αντιπρόεδρος κ. Αθ. Ζανιάς, η προϊσταμένη ασφάλισης κα Σουλίου εκ μέρους του ΕΛΓΑ και ο κ. Αλέξης Μπακούρος σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εκ μέρους του Υπουργού κ. Βαγγ.Αποστόλου, συμμετείχαν οι
βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας, Γιώργος Ουρσουζίδης, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιάννης Σηφάκης και Θ. Τζάκρη.
● Το πόρισμα των υπηρεσιών, ΕΛΓΑ και ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ, όσον αφορά στο αίτιο των μεγάλων ζημιών είναι, ότι δεν προκλήθηκαν από παγετό.
Από μέρους των αγροτών και των παρισταμένων βουλευτών εκφράστηκε η θέση ότι ο αγροτικός κόσμος Πέλλας και Ημαθίας έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά και ζητείται να γίνει το καλύτερο δυνατόν στα πλαίσια του κανονισμού για να αποζημιωθούν οι αγρότες.
● Παρουσιάστηκε μελέτη επιστημονικού στελέχους του ΑΠΘ, που αμφισβητεί την επιστημονική άποψη του ΕΛΓΑ για τα αίτια της καταστροφής.
● Αποφασίστηκε η σύγκληση άμεσα, πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής, που θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα, ώστε να προκύψει ασφαλές πόρισμα.
● Εκφράστηκε η άποψη, ότι λόγω της αύξησης των ζημιών τα τελευταία χρόνια, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να διευρυνθεί το φάσμα κάλυψης των ζημιών με αντίστοιχη αύξηση του κόστους ασφάλισης, μετά από σχετική μελέτη τεκμηρίωσης.
Από την κα Σουλίου, προϊσταμένη ασφάλισης του ΕΛΓΑ εκφράστηκε η ανησυχία, ότι το φαινόμενο των δέντρων που ξεραίνονται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, θα μεγιστοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας.
Από τον κ. Ουρσουζίδη εκφράστηκε η άποψη, ότι θα ήταν εγκληματικό να μην αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αφού τα τελευταία χρόνια, οι καταστροφές εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα.
Επίσης ζήτησε από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ενιαία, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της «εσωτερικής» πληροφόρησης σε κόμματα και βουλευτές, που ευτελίζουν τον θεσμό.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε σε όλα τα ζητήματα με τρόπο αξιόπιστο, που δείχνει να κινείται σε πνεύμα εποικοδομητικό και δημιουργικό. Δήλωσε ότι:
● Ετοιμάζεται άμεσα μηχανογραφικό σύστημα, ώστε να μπορεί ο αγρότης να παρακολουθεί μέσω υπολογιστή – ΙΝΤΕΡΝΕΤ την πορεία των αιτημάτων του.
● Ακόμη, δεσμεύθηκε ότι κάθε 15 μέρες θα ενημερώνει τους βουλευτές για τα βασικά ζητήματα που ενδιαφέρουν τους αγρότες και θα εκδίδονται τακτικά δελτία τύπου για τις ημερομηνίες πληρωμής των αποζημιώσεων.
● Σε ότι αφορά τις καταστροφές στα συμπύρηνα ροδάκινα, θα εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, κάθε άλλη προσέγγιση, αφορά σε πολιτική απόφαση στήριξης των παραγωγών.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ευχή προς τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ, εκ μέρους των παρευρισκομένων, για δημιουργικό έργο.

Αθήνα 12/6/2015 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ