Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Α. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Είναι αδιανόητο ορισμένοι να απεργάζονται σχέδια για την κατάργηση της Ι Μεραρχίας".‏

Την έντονη αντίδραση του Βουλευτή Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας,
Απόστολου Βεσυρόπουλου, προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφορούν και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διεξάγονται, για κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει στη Βέροια, ο οποίος με ερώτηση που κατέθεσε, καλεί άμεσα τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να απαντήσει για τις προθέσεις του.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ημαθίας, στην ερώτηση του επισημαίνει, ότι ενδεχόμενη κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού, θα αποτελέσει πλήγμα για τον τόπο μας και την άμυνα της χώρας, δεδομένου ότι στη Μακεδονία αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, δεν εδρεύει άλλως σημαντικότερος
σχηματισμός, μετά τη νέα δομή που έλαβε χώρα με την κατάργηση του Β' Σώματος Στρατού.
Επίσης, ο κ. Βεσυρόπουλος, ζητά να ενημερωθεί για το κόστος που θα προκύψει από την κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού, καθώς θα πρέπει να μετακινηθούν στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, αλλά και με ποιο τρόπο θα αναπληρωθεί το έργο και ο ρόλος της Ι Μεραρχίας.
Σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει:
«Είναι αδιανόητο ορισμένοι να απεργάζονται και να προωθούν σχέδια για την κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού, του σημαντικότερου στρατιωτικού σχηματισμού στον ελλαδικό χώρο. Η Ι Μεραρχία Πεζικού, έχει κομβικό ρόλο στη στρατιωτική άμυνα της Χώρας, αλλά επιτελεί και ένα σημαντικότατο έργο και σε καιρό ειρήνης. Οι λόγοι που επιτάσσουν την ύπαρξη της Ι Μεραρχίας, είναι αμιγώς επιχειρησιακοί οπωσδήποτε όμως, οικονομικοί και κοινωνικοί. Περιμένω άμεσα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένο, έγγραφη απάντηση στην ερώτηση που έχω καταθέσει που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τους σχεδιασμούς για την κατάργηση της Ι Μεραρχίας. Μπροστά σε αυτές τις αδιανόητες μεθοδεύσεις θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να αποτραπεί η κατάργηση της Ι Μεραρχίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΘΕΜΑ: «Φήμες για κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει στη Βέροια»
Κύριε Υπουργέ
Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με σκοπό την κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στη Βέροια Ημαθίας.
Η Ι Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ) για λόγους αμιγώς επιχειρησιακούς, οπωσδήποτε όμως και για οικονομικούς και κοινωνικούς, μετά την κατάργηση του Β' Σώματος Στρατού, αποτελεί τον σημαντικότερο στρατιωτικό σχηματισμό του ελλαδικού χώρου.
Οι σχεδιασμοί που προφανώς πραγματοποιούνται, για κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού, θα αποτελέσουν πλήγμα για τον τόπο μας και την άμυνα της χώρας, δεδομένου ότι στη Μακεδονία, δεν εδρεύει άλλως σημαντικότερος σχηματισμός μετά τη νέα δομή που έλαβε χώρα με την κατάργηση του Β' Σώματος Στρατού.
Αν αναλογιστούμε ότι όλες οι Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και των Ελικοπτέρων, Μονάδες και Δυνάμεις στις οποίες στηριζόμαστε όχι μόνο εν καιρώ πολέμου αλλά σε περιόδους ειρήνης, όπως οι πυρκαγιές, αεροδιακομιδές, φυσικές καταστροφές κ.α., μέχρι πρότινος ήταν υπό τη διοίκηση του Β' ΣΣ και στη συνέχεια τις ανέλαβε η Ι Μεραρχία Πεζικού, προκύπτει το ερώτημα ποιος θα καλύψει πλέον αυτό το κενό.
Η δικαιολογία ότι και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, δεν ευσταθεί γιατί αυτές οι χώρες δεν αντιμετωπίζουν απειλές και επιβουλές από άλλες χώρες .
Επειδή πριν περίπου από δύο χρόνια στο πλαίσιο υλοποιήσεως της Νέας Δομής Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού αποφασίστηκε η παραμονή και ενίσχυση της ΙΜΠ
Επειδή η παραπάνω εξέλιξη θα δημιουργήσει αρνητική εικόνα σε Εθνικό και διεθνές επίπεδο, πυροδοτώντας εθνικούς κινδύνους
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η κατάργηση της Ι Μεραρχίας Πεζικού;
2. Έχει υπολογισθεί το κόστος αυτού του εγχειρήματος;
3. Με ποιο τρόπο θα αναπληρωθούν το έργο και ο ρόλος του Β' ΣΣ και της Ι
Μεραρχίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ