Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Μαραζώνουν λόγω οικονομικής κρίσης και μεταναστευτικού τα κάμπινγκ στους νομούς Χαλκιδικής και Πιερίας.

“Πληγωμένα”, λόγω οικονομικής κρίσης, μεταναστευτικού, αλλά και “αφανισμού” του οδικού τουρισμού, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εξόδων (βενζίνη και διόδια), είναι τα κάμπινγκ στους νομούς Χαλκιδικής και Πιερίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των Ενώσεων Κάμπινγκ στις δύο περιοχές, Αντώνης Δεληδημητρίου και Βαγγέλης Γουλάρας αντίστοιχα.

Οι Έλληνες, σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου, έχουν βάλει στον “πάγο” τις καλοκαιρινές τους διακοπές και οι όποιες εξορμήσεις τους έχουν κυρίως τη μορφή διήμερης εκδρομής, ενώ “στην καλύτερη των περιπτώσεων να μείνουν ένα πενθήμερο”. Τα δε ποσά που δαπανούν στην εστίαση “είναι κυριολεκτικά πολύ χαμηλά”.
“Ακόμα και εκείνοι που επέλεγαν ως στάση ζωής την κατασκήνωση, πλέον φαίνεται να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, έστω και αν αυτά είναι λιγότερα ως και 70%, έναντι της διαμονής τους σε κάποιο ξενοδοχείο” επισήμανε ο κ. Δεληδημητρίου, προσθέτοντας ότι “την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση διανυκτερεύσεων σε ποσοστό 50% στα κάμπινγκ του νομού, με το στοιχείο του Έλληνα να παρουσιάζεται ακόμα πιο περιορισμένο έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος”. Βέβαια, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο “Αύγουστος δείχνει ότι θα πάει καλύτερα, αλλά κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι”.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, οι αυξημένες τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα διόδια, τα οποία και έχουν πολλαπλασιαστεί σε αριθμό, τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και -μεταξύ άλλων- το μεταναστευτικό “δυναμιτίζουν τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς οι επιχειρηματίες, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, αλλά και τα οικονομικά φορτία που καλούμαστε να σηκώσουμε”.
Δυσμενώς, πρόσθεσε, “στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα που επικρατεί στα κάμπινγκ του νομού, επιδρά και η ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων κατασκηνωτών -κυρίως αλλοδαπών- που ελλείψει των ελέγχων στήνουν οπουδήποτε τις σκηνές τους, δημιουργώντας -μεταξύ άλλων- και εστίες μόλυνσης”.
Αναφορικά με τους ξένους τουρίστες της Κεντροδυτικής Ευρώπης, όπως είπε ο κ. Δεληδημητρίου, ενώ μέχρι και πέρυσι “ψήφιζαν” δυναμικά τα κάμπινγκ στη Χαλκιδική, τη φετινή σεζόν άλλαξαν στάση και επέλεξαν την αγορά της Πορτογαλίας, λόγω κυρίως του μεταναστευτικού.
Στο Νομό Χαλκιδικής λειτουργούν συνολικά 38 κάμπινγκ, εκ των οποίων τα 26 βρίσκονται στο δεύτερο “πόδι”, στη Σιθωνία. Τα καταλύματα αυτά μπορούν να ανταποκριθούν σε 600.000 διανυκτερεύσεις τη σεζόν, ωστόσο ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει καλυφθεί ποτέ, ούτε ακόμα και τις καλές εποχές, δηλαδή τη διετία από το 2005 και μετά, όπως τόνισε ο κ. Δεληδημητρίου.
Στο 65% η πληρότητα στα κάμπινγκ του νομού Πιερίας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Νομού Πιερίας, Βαγγέλης Γουλάρας, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με τη χαρακτηριστική φράση: “κάθε πέρυσι και καλύτερα”.
Όπως είπε, η πληρότητα στα 29 κάμπινγκ του νομού διαμορφώνεται στο 65%, με το 60% των τουριστών να είναι ξένοι -κυρίως από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ- και το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά Έλληνες. “Το ανησυχητικό πάντως δεν είναι η ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη του ελληνικού στοιχείου, αφού είναι κάτι που το περιμέναμε λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, αλλά η ολοένα και πιο αποδυναμωμένη ροή έλευσης των ξένων” σχολίασε ο κ. Γουλάρας.
Και παρά το γεγονός ότι “ο οδικός τουρισμός πέθανε”, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Νομού Πιερίας, “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες”.
Σημειώνεται ότι σε συγκεκριμένα καταλύματα στο νομό εξακολουθούν να δίνουν “παρών” -αν και όχι τόσο δυναμικά όσο τα προηγούμενα χρόνια- επισκέπτες από τις αγορές της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας.


ΠΗΓΗ   ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...