Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων kίνδυνος για μη απορρόφηση του συμπήρυνου από την αγορά και εισαγωγή φυτοφαρμάκων, μεταξύ των θεμάτων συζήτησης Αποστόλου με φορείς του πρωτογενούς τομέα της Β. Ελλάδος

Την ευκαιρία να θέσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Β. Ελλάδος και τη χώρα συνολικά, είχαν οι παραγωγικοί φορείς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της παρουσίας πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρος Μάμαλης «θέσαμε μια σειρά από ζητήματα στην ηγεσία του Υπουργείου και περιμένουμε άμεσα λύσεις και απαντήσεις». «Το 90% των αγροτικών
προϊόντων διακινείται εκτός συνεταιρισμών», δήλωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Χαμπίδης ο οποίος έθεσε το πρόβλημα της διαχείρισης των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στον καταναλωτή. Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα στρέμματα της καλλιέργειας συμπύρηνου και επιτραπέζιου ροδάκινου στην Ελλάδα έκρουσε ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
Στο μέτωπο του ανεξέλεγκτου καθεστώτος διακίνησης οπωροκηπευτικών, ο Υπουργός ΑΑΤ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2016.
Παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων, ΦΠΑ και κόστος παραγωγής, σχεδιασμός ΠΑΑ,  υποστελέχωση κτηνοτροφικών υπήρεσιών
«Ήταν μια διερευνητική συνάντηση και όχι μια συνάντηση που έφερε λύσεις. Δυστυχώς, πέραν των κρατικών φορέων δεν παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μάμαλης.  «Τα θέματα είναι πάρα πολλά και ούτε και σε αυτή τη συνάντηση ήταν δυνατόν να τα αναφέρουμε όλα. Αναφερθήκαμε στα πιο επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα. Έγινε συζήτηση για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ και το πως θα μπορούν να στηριχθούν οι τευτλοπαραγωγοί, δεδομένου ότι από του χρόνου το καθεστώς της ολοκληρωμένης ενίσχυσης σταματάει. Η απάντηση του κ. Γενικού Γραμματέως κ. Κασίμη ήταν ότι το Υπουργείο θα κοιτάξει το θέμα. Επίσης θέσαμε το ζήτημα του παράνομου εμπορίου φυτοφαρμάκων και της παντελούς απουσίας ελέγχου στα φυτοφάρμακα που ταλανίζει τη Β. Ελλάδα. Όταν το υπουργείο μιλάει κάθε χρόνο για ποιότητα, δε μπορεί με την υπάρχουσα κατάσταση στα φυτοφάρμακα και δε γνωρίζουμε ποιος τα ρίχνει, που τα ρίχνει, σε τι ποσότητες τα ρίχνει,  να το επιτύχεις αυτό.
Θέσαμε το θέμα της συνταγογράφησης όπως επίσης το θέμα του πολλαπλασιαστικού υλικού για το οποίο τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ενώ όλα τα φυτώρια θα πρέπει να έχουν γεωπόνο αυτό δεν τηρείται το γράμμα του νόμου. Θέσαμε επίσης το σοβαρό πρόβλημα των κτηνιατρικών υπηρεσιών που είναι υποστελεχωμένες, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό και φυσικά στις πληρωμές των κτηνοτροφικών ενισχύσεων. Θεωρούμε ότι χρειάζονται 300 επιπλέον κτηνίατροι για να αντιμετωπίστεί το ζήτημα των ζωονόσων και της οζώδους. Δε μπορεί πχ η Ημαθία που παράγει το μισό κρέας της χώρας να έχει 5 κτηνιάτους.
Είπαμε επίσης ότι για κάθε επένδυση που γίνεται στο ΠΑΑ θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη από συναδέλφους μελετητές ώστε να μην πετιούνται χρήματα στον αέρα. Επίσης είπαμε ότι ανταγωνιστική γεωργία δεν γίνεται με 24% ΦΠΑ, ανταγωνιστική κτηνοτροφία δεν γίνεται με 24% ΦΠΑ στα ζώντα ζώα. Στο σημείο αυτό ο Υπουργός μας απάντησε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρούν βιβλία ώστε να τους επιστρέφεται ο φόρος. Επίσης θέσαμε το ζήτημα του γιαουρτιού και να δοθεί η δυνατότητα οι παραγωγοί να μπορούν να σφάζουν μόνοι τους τα ζώα, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Για τους κτηνοτρόφους υπάρχουν πλείστα ζητήματα με το θεσμικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα της αδειοδότησης των σταύλων».
Κίνδυνος για μη απορρόφηση του συμπήρυνου από την αγορά

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη στρεμματική καλλιέργεια συμπύρηνου και επιτραπέζιου ροδάκινου στην Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν δεν μας πλήξουν και καιρικές συνθήκες και έχουμε φουλ παραγωγή, τότε θα μας περισσεύουν τεράστιες ποσότητες που θα οδηγούνται για χυμοποίηση σε πολύ χαμηλές τιμές. Βάσει στοιχείων ΟΣΔΕ, καλλιεργούνται 172.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο που αποδίδουν 500.000 τόνους, με τη δυναμικότητα της βιομηχανίας στους 350.000 τόνους και «άρα μας μένουν 150.000 τόνοι. Παρόμοια είναι και η εικόνα στο επιτραπέζιο ροδάκινο, με την καλλιεργούμενη έκταση στα 255.0000 στρέμματα, με την παραγωγή να κυμαίνεται στους 480.000 τόνους, και με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 188.000 τόνους».

Τα ελληνικά προϊόντα δεν μπορούν να προωθηθούν στο εξωτερικό λόγω έλλειψης υποδομών

Ο κ. Δημήτρης Χαμπίδης, πρόεδρος στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι κατά την συνάντηση αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση των αγροτικών προϊόντων μετά την συγκομιδή. «Το 90% των προβλημάτων αφορούν τη διαχείριση που κάνουμε μετά την συγκομιδή. Έχουμε τα καλύτερα προϊόντα, μας ζητάνε οι αγορές στο εξωτερικό αλλά δεν έχουμε τις υποδομές να καλύψουμε τις προϋποθέσεις της σύγχρονης αγοράς. Δεν έχουμε όγκο προϊόντων σαν φορείς και αριθμό κωδικών, για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών. Δεν μπορεί για παράδειγμα μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ να αγοράζει 15 προϊόντα από 15 προμηθευτές. Η διεθνής αγορά έχει μετατοπιστεί από τις λαχαναγορές στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ (παράδειγμα η αγορά του Μονάχου). Στην Ελλάδα το 90% των προϊόντων διακινούνται εκτός συνεταιρισμών και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Τα μεγέθη που έχουν (ποσότητες) είναι πολύ μικρά για τις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνής αγοράς. Για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα η λύση είναι μια και είναι η δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων, που θα περιλαμβάνουν παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους. Αυτό κάνουν και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ