Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Η Αγια Μαρίνα Ημαθιας και φέτος αναβίωσε το έθιμο "Κολιντα Μπαμπο".

Στην  Αγια Μαρίνα και φέτος αναβίωσε το έθιμο "Κολιντα Μπαμπο".
Με απόλυτη επιτυχία η τοπική κοινότητα Αγίας Μαρίνας ο Μορφωτικός σύλλογος και ο Αθλητικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος με την συμμετοχή όλου του χωριου αλλα και πλήθος επισκεπτών οπως καθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω». Η αναβίωση του εθίμου αυτού έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός. Κάθε χρόνο προπαραμονή των Χριστουγέννων κάτοικοι στο χωριό μας και ανάβουν μεγάλη


φωτιά και φωνάζουν “ΚΟ-ΚΟ-ΚΟΟΟΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ”!!!
Το έθιμο των φωτιών έχει πολλές ερμηνείες. Η επικρατέστερη όλων έχει να κάνει με την σφαγή του Ηρώδη. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το βράδυ αυτό ο βασιλιάς Ηρώδης διέταξε την σφαγή όλων των αρσενικών νηπίων μέχρι 2 χρονών. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές με την οποία προειδοποιούν τον κόσμο να προφυλαχτεί από τον βασιλιά......αλλά και από κάθε τι μπορεί να αντιπροσωπεύει το κακό προκειμένου να προφυλαχτεί για τον υπόλοιπο χρόνο. Ταυτόχρονα πηδώντας πάνω από τις φωτιές οι πιο τολμηροί φωνάζουν «Κόλιντα μπάμπω» που σημαίνει «σφάζουν γιαγιά». 
Ο πρόεδρος της Τ.Κ Αγίας Μαρίνας Γερούκης Ν. η Διοικησης του Μέγα Αλέξανδρου αλλά και του Μορφωτικού Συλλόγου εκφράζουν τις ευχαριστίες προς τους εθελοντές που βοήθησαν ετσι ώστε το έθιμο αυτό να έχει την απόλυτη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ