Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Ημαθίας - Για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση.

Δελτίο Τύπου
Για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην γνώση, στην παιδεία και στην εκπαίδευση με ίσους όρους. Κάθε κοινωνία που πρεσβεύει ανθρωπιστικές αξίες, οφείλει να εντάξει τα προσφυγόπουλα με σεβασμό και αλληλεγγύη στους κόλπους της, χωρίς διακρίσεις και εμπόδια.
Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει τον αποκλεισμό παιδιών από την στοιχειώδη εκπαίδευση. Κανείς δεν
δικαιούται να το κάνει σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται σύγχρονη, να χαρακτηρίζεται από ηθικές αξίες και αρχές και που θέλει να εμφανίζεται ως υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Ημαθίας καταδικάζει τον συλλήβδην χαρακτηρισμό γονέων ως «ξενοφοβικοί και ρατσιστές», απ' όπου κι αν προέρχονται. Οι γονείς είναι κινούμενοι από την παραπληροφόρηση και την ανασφάλεια. Είναι κινούμενοι από την αγάπη για τα παιδιά τους.
Το επίσημο κράτος και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν άμεσα την τοπική κοινωνία για τα ακόλουθα:
* Έχουν παρθεί όλα τα μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, και πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής, που ισχύουν για όλα τα παιδιά
όπως εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών;
* Έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς, την καθαριότητα, τη θέρμανση, την υγιεινή και τα λειτουργικά έξοδα των Δημοτικών Σχολείων, που έχουν επιλεγεί, όπως και η ασφαλής μεταφορά τους, όπου χρειάζεται;
Ερωτήματα που έχουμε θέσει στο παρελθόν για την εξασφάλιση εκπαιδευτικών, πιστώσεων λειτουργικών δαπανών, δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών μας, για τα οποία έχει καταργηθεί ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στη σχολική ηλικία.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη , όχι μόνο στα προσφυγόπουλα, σ’ όλα τα παιδιά που ζούνε σε ένα περιβάλλον περιθωριοποίησης . Αντίθετα πρέπει να τα βοηθήσουμε να σταθούνε στα πόδια τους και αυτός είναι ο ρόλος του σχολείου.
Το κάθε σχολείο και η κάθε κοινωνία οφείλουν να προστατεύουν και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού . Ποιοι είμαστε εμείς που θα καταστρατηγήσουμε και θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα των παιδιών.
Συμφωνούμε απόλυτα ότι η διασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας.
Συμφωνούμε ότι η διασφάλιση της έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης είναι υποχρέωση της πολιτείας.
Με τιμή το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ