Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Αμεση συναντηση με τους αρμοδιους Υπουργους ζητουν το Σωματείο ΚΛΩΘΩ,το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, και ο ΟΕΚΙΔΕ


Προς:
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργό, κα Αχτσιόγλου
Υπουργείο Επικρατείας, Υπουργό, κο. Φλαμπουράρη
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υπουργό, κο Παπαδημητρίου
Κοιν: Σύνδικο Πτώχευσης, Κα Χρονοπούλου Ελένη
Με βάση τις εξελίξεις στην ΕΝΚΛΩ, την κατάσταση που βιώνουν οι απολυμένοι και τον κίνδυνο να χάσουν
δεδουλευμένα και αποζημιώσεις  ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας.
Απαιτούμε:
Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από τους απολυμένους, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.
Να προστατευθούν όλοι οι άνεργοι – απολυμένοι της ΕΝ-ΚΛΩ, ο χρόνος ανεργίας τους να υπολογιστεί ως συντάξιμος χρόνος. Να παγώσουν δάνεια – τόκοι για αγορά κατοικίας, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι ανέργου. Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους απολυμένους 1500€ μέσω του ΟΑΕΔ
Με πολιτική απόφαση τα 14,5 εκ. ευρώ που οφείλει ο πτωχευμένος όμιλος στην εφορία να δοθούν στους απολυμένους.
Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Επικράτειας, Κο Φλαμπουράρη να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να δώσουν στη δημοσιότητα:
Τα πρακτικά και το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε στο Υπουργείο Επικρατείας με εντολή του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία 3 εργοστασίων της ΕΝ-ΚΛΩ.
Όλα τα έγγραφα που αφορούν τον όμιλο και την αλληλογραφία με Ε.Ε., τράπεζες και κυβερνήσεις.
Πού πήγαν όλα τα δανεικά και αγύριστα, όλα τα θαλασσοδάνεια και οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στην ΕΝ-ΚΛΩ και τον Λαναρά.
Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από κυβέρνηση και σύνδικο:
Να ερευνηθεί τι απέγιναν εργοστάσια - περιουσία του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό που δε βρέθηκαν στην πτωχευτική διαδικασία.
Να ενημερωθούν οι απολυμένοι τι έχει εκποιηθεί – πουληθεί από τον πτωχευμένο όμιλο, πόσα χρήματα εισπράχτηκαν, γιατί οι απολυμένοι δεν έχουν πάρει δεκάρα.
Να ερευνηθεί γιατί παραβιάστηκαν κλειστά εργοστάσια και κλάπηκε εξοπλισμός.
Εδώ και 1,5 χρόνο ζητάμε από την κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία:
Ποια ήταν η απόφαση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την ΕΝ-ΚΛΩ.
Να μην ισχύσει ο νόμος (2015) για πτωχευμένες επιχειρήσεις που προτάσσει τις τράπεζες έναντι των εργαζομένων (η ΕΝ-ΚΛΩ πτώχευσε το 2012).
Ποιο είναι το σχέδιο αγοράς – επαναλειτουργίας εργοστασίων, από ποιους κατατέθηκε, πού έχει κατατεθεί και τι προβλέπει. Ποιοι πρότειναν να παραχωρηθούν τα 14 από τα 17 εργοστάσια για να πληρωθούν πρόστιμα, ζημιές πιστωτών, όλοι εκτός των εργαζομένων.
Παρότι από το Ιούνιο του 2016 έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί σας, δεν έχουμε καλεστεί. Εδώ και 2 χρόνια επιλέγεται συνομιλητές αυτούς που έκλεισαν τα εργοστάσια και έστειλαν 650 απλήρωτους εργαζόμενους στην ανεργία. Επιλέγεται συνομιλητές όσους συμφώνησαν σε κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις και απανωτές χρηματοδοτήσεις της ΕΝ-ΚΛΩ και του Λαναρά πριν την πτώχευση του ομίλου.
Κ. Υπουργοί, επειδή:  Α) Αυτοί που έκλεισαν τα εργοστάσια και άλλοι που μυρίστηκαν αίμα εργαζομένων έχουν πέσει σαν τα όρνια να κλέψουν δεδουλευμένα – αποζημιώσεις απολυμένων και να ξαναπάρουν όλη την περιουσία του ομίλου για ψίχουλα. Άλλωστε διαχρονικά εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία και τσακίζουν δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων - και Β) Με βάση συγκεκριμένες καταγγελίες απολυμένων της ΕΝ-ΚΛΩ ζητούνται υπογραφές απολυμένων σε κείμενα που συμφωνούν να χαρίσουν το μεγαλύτερο μέρος δεδουλευμένων και αποζημιώσεων ή να γίνουν μέτοχοι οι εργαζόμενοι με ποσοστό 20%, ενώ σε άλλους προσπαθούν να υφαρπάξουν την υπογραφή και τη συναίνεση στο αντεργατικό σχέδιο, σε λευκό χαρτί.
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τη διαδικασία που δρομολόγησε όσον αφορά τα 17 εργοστάσια και την τεράστια ακίνητη περιουσία του ομίλου, για την απ’ εδώ και πέρα εξέλιξη.
Στρώνει το έδαφος και ανοίγει δρόμο για να χαθούν από δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους όλων των κλάδων δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας.
Σωματείο ΚΛΩΘΩ, Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ΟΕΚΙΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ