Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τραγικη η κατασταση..Αγρότες χαρίζουν τα δικαιώματα ΟΣΔΕ και αποχωρουν γιατι αδυνατουν να πληρωνουν φορολογια και ασφαλιστρα.

« Βουνό» από μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης καλούνται να διαχειριστούν αυτές τις μέρες μελετητικά γραφεία στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που υφίστανται αγρότες και δραστηριοποιούμενοι στον αγροτικό χώρο από το νεοσύστατο θεσμικό πλαίσιο σε ασφαλιστικό
και φορολογία.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν θα ξεπεράσουν φέτος τις 600.000 έναντι 700.000 τα προηγούμενα χρόνια.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν θα ξεπεράσουν φέτος τις 600.000 έναντι 700.000 τα προηγούμενα χρόνια.
Συνωστισµός στα γραφεία των µελετητών και στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων από αγρότες που φέρονται αποφασισµένοι να µεταβιβάσουν, χωρίς χρονοτριβή, τα ∆ικαιώµατα Ενιαίας Ενίσχυσης σε συγγενικά τους πρόσωπα και σε ενδιαφερόµενους επαγγελµατίες του χώρου ή ακόµα και να τα χαρίσουν στο Εθνικό Απόθεµα, αρκεί, όπως λένε, να απαλλαγούν από τις φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις που γεννά πλέον η αγροτική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν εντοπίσει αυτή την κινητικότητα, έχουν διαµορφώσει ειδική φόρµα που διευκολύνει τη µεταβίβαση στο Απόθεµα, προφανώς µε τη σκέψη ότι µέσα απ’ αυτό το «µαξιλάρι» θα µπορούν οι κυβερνώντες να κάνουν ψηφοθηρία, όταν µε το καλό έρθει ο καιρός των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά ο µηχανογραφός του ΟΣ∆Ε, που ενδιαφέρεται ως γνωστόν για τη δική του πελατεία, σε αγαστή συνεργασία µε τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφεύγει να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρµα για τις µεταβιβάσεις, εκβιάζοντας αφενός πελατεία για τα δικά του ΚΥ∆, αφετέρου απονενοηµένες κινήσεις της τελευταίας στιγµής από την πλευρά των ενδιαφεροµένων.




Έµπειρα στελέχη συνεταιριστικών κυρίως οργανώσεων, που ασχολούνται χρόνια µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, κάνουν λόγο για 5πλασιασµό των µεταβιβάσεων που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν σε αριθµό τις 100.000, κάτι που θα φέρει ανάλογη µείωση στον συνολικό αριθµό των Αιτήσεων Ενιαίας που τον περασµένο χρόνο είχαν ξεπεράσει τις 700.000. Πρόκειται για θεαµατική εξέλιξη η οποία αναµένεται να σφραγίσει τις συνθήκες στον αγροτικό χώρο και να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τις οργανωτικές δοµές των εκµεταλλεύσεων.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πέραν των επιµέρους προσεγγίσεων στο θέµα, η παραπάνω εξέλιξη δεν έχει εκτιµηθεί δεόντως από τους ιθύνοντες, δεν ακολουθεί συγκεκριµένο σχεδιασµό, έρχεται σαν αποτέλεσµα παράδοξων παρεµβάσεων (κυρίως στο ασφαλιστικό και στη φορολογία) και θα φέρει µια ιδιότυπη συγκέντρωση της αγροτικής δραστηριότητας που ενδεχοµένως και να µην είναι σύµφωνη µε τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού µοντέλου της χώρας.

Στείλτε τα  στο Απόθεμα προτρέπειο ΟΠΕΚΕΠΕ

«Μυρίζει µπαρούτι» αυτό που γίνεται αυτές τις µέρες µε τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων, ως αποτέλεσµα των πιέσεων που υφίστανται οι δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων από τις ρυθµίσεις του ασφαλιστικού και της φορολογίας αγροτών.

Είναι σαφές ότι το ζήτηµα της «αποµάκρυνσης» εκ του ταµείου, αφορά κυρίως σ’ αυτή τη φάση µικροδικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων και ετεροεπαγγελµατίες της αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι είχαν από καιρό κατοχυρώσει δικαιώµατα και τώρα το ξανασκέφτονται καθώς βλέπουν ότι δεν τους συµφέρει.

Το θέµα είναι ότι η ξαφνική αλλαγή τάσης, φέρνει στην αγορά περισσότερους τίτλους επί κοινοτικών ενισχύσεων απ’ αυτούς που είναι σε θέση να απορροφήσουν οι γνήσιοι επαγγελµατίες του χώρου και οι διατεθειµένοι να επενδύσουν σήµερα στην αγροτική παραγωγή. Τα πράγµατα δυσκολεύουν έτι περαιτέρω από τη στιγµή που κανένας νέος εκτός χώρου δεν δείχνει διατεθειµένος να «παραλάβει» δικαιώµατα, έτσι όπως έχουν στριµώξει τα πράγµατα µε τη φορολογία. Έτσι, ηλικιωµένοι αγρότες µε τίτλους δυσκολεύονται να βρουν διάδοχη κατάσταση στο συγγενικό τους περιβάλλον, ενώ εξίσου δύσκολο φαίνεται αυτές τις µέρες να βρουν υποψήφιους αγοραστές και να πουλήσουν τα δικαιώµατά τους σε µια καλή τιµή, όπως συνέβαινε τα προηγούµενα χρόνια. Η υπερπροσφορά από τη µια και η έλλειψη ρευστότητας των επαγγελµατιών του χώρου από την άλλη κάνουν την αγορά δύσκολη και τις τιµές των δικαιωµάτων να πέφτουν.

Η κατάσταση αυτή δεν περνάει απαρατήρητη από τα «σαϊνια» του ΟΠΕΚΕΠΕ, που επιχειρούν να ανοίξουν το δρόµο και να προτρέψουν τους σηµερινούς κατόχους να διαθέσουν τα δικαιώµατά τους στο Εθνικό Απόθεµα. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρθηκε ήδη, έχουν διαµορφώσει ειδική φόρµα που τους επιτρέπει µε µια υπογραφή να «δωρίσουν» τους τίτλους τους στη δεξαµενή του Εθνικού Φακέλου. Μια τέτοια κίνηση, αφήνει στους «επιτελείς» χώρο για... δράση, καθώς τα παρκαρισµένα δικαιώµατα θα είναι πολλά.       


Η παράγκα του ΟΣΔΕ ξηλώνεται, τα οφέλη για τους παραγωγούς φαίνονται
Το «κόντεµα» του µηχανογράφου είναι γεγονός, το ξήλωµα της παράγκας του ΟΣ∆Ε προχωράει, ωστόσο η απόσταση από την εποχή που οι αγρότες θα µπορούν να υποβάλουν µόνοι τους ή µε λίγη βοήθεια από τον τεχνικό σύµβουλο της επιλογής τους είναι µεγάλη. 
Μαζί µε τα παραπάνω, στα καλά νέα αυτής της υπόθεσης θα µπορούσε να παραθέσει κανείς το γεγόνος ότι, έστω και δειλά, άνοιξε ο δρόµος για δωρεάν δηλώσεις µε την απόφαση του Νικήτα Πρίντζου (ΕΑΣ) στο Βόλο και του Θωµά Κουτσουπιά σε ό,τι αφορά στα συνεργεία της ΕΑΣ Αγρινίου στον Αποκόρωνα της Κρήτης. Καλό είναι και το γεγονός ότι το παιχνίδι µε τους ιδιώτες µελετητές (ΚΥ∆) έχει ανοίξει αρκετά,  όπως και το ότι η περίοδος υποβολής των δηλώσεων έχει διευρυνθεί κάπως, όχι όσο χρειάζεται για να γίνεται χωρίς πίεση η δουλειά.
Στα κακά νέα παραµένει η συντήρηση µιας «αρρωστηµένης» παρουσίας του... Συντονιστή σε πολλά επίπεδα, η παθητική στάση του ΟΠΕΕΚΕΠΕ στα κρίσιµα ζητήµατα και η υπεκφυγή της Αχαρνών στις λεπτοµέρειες που καµιά φορά επιδρούν καθοριστικά στο αποτέλεσµα.
Οι κυβερνώντες οφείλουν να καταλάβουν ότι το ΟΣ∆Ε είναι κρίσιµο εργαλείο πολιτικής, δεν µπορεί να αφήνεται στα χέρια του κάθε τυχάρπαστου που πουλάει φύκια για µεταξωτές κορδέλες. Τεχνικοί σύµβουλοι µε τα προσόντα του µηχανογράφου υπάρχουν εκατοντάδες, αυτό που λείπει είναι το πολιτικό θάρρος για τον έλεγχο της κατάστασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ