Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Β φάση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Νάουσας, 3.504.00,00 ευρώ.

Και επισήμως πλέον εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και προϋπολογισμό Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 3.504.000,00 €, ο οποίος κατανέμεται μεταξύ των επιλέξιμων ΕΔΕΤ ως εξής:
ΕΤΠΑ – 2.713.500,00 € και ΕΚΤ – 790.500,00 €.
Η εν λόγω Στρατηγική συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο πλαίσιο των Αξόνων προτεραιότητας 2 «Βελτίωση της πρόσβασης της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών», 3 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», 4 «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς», 6 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», καθώς και από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 8 «Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού» και 9Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας (ΕΚΤ) του Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
Η Στρατηγική αυτή έρχεται να βάλει τις βάσεις για το χτίσιμο της Νάουσας του μέλλοντος. Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, λειτουργικότητα, προσβασιμότητα, βιωσιμότητα, αειφορία, περιβάλλον, ανάπτυξη, αστική αναγέννηση, συμμετοχικότητα, και εξωστρέφεια χαρακτηρίζουν τη Νάουσα του αύριο. Την έξυπνη, ελκυστική, ανοικτή πόλη.
Η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου έχει σχεδιαστεί ως ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων (μεταξύ τους αλλά και άλλες δράσεις που χρηματοδοτούνται ή θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές) οι οποίες ενισχύουν η μία την άλλη, με στόχο να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Κεντρικό εργαλείο για την αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών προκλήσεων (φτώχεια) είναι η προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ώστε να δημιουργηθούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.
Με βασικό πυρήνα την οικονομική αναζωογόνηση, το σχέδιο ΒΑΑ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην περιοχή παρέμβασης δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες τόσο για την ανάπτυξη του τουρισμού (ανερχόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα) όσο και για την
παλιννόστηση πληθυσμών που μετανάστευσαν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας (ή τουλάχιστον την ανάσχεση της μετανάστευσης).
Οι δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικότητας έρχονται συμπληρωματικά να στηρίξουν το τμήμα του πληθυσμού που υποφέρει περισσότερο από την οικονομική δυσπραγία (ανέργους) διασφαλίζοντας ότι και αυτοί θα επωφεληθούν από τις δράσεις οικονομικής ανάπτυξης, και ταυτόχρονα να άρουν τα εμπόδια για την κοινωνική και οικονομική ένταξη ομάδων που παραδοσιακά βρίσκονται στο περιθώριο (ΑμεΑ) αποδίδοντας μία διάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης στο Βιώσιμο Αστικό Σχεδιασμό.
Σχετικά με την επιτυχία της έγκρισης της β’ φάσης του ΒΑΑ ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης δήλωσε:
«Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε τη μετατροπή της Νάουσας σε πρότυπο έξυπνης πόλης για τις μικρές και μεσαίες πόλεις της Ευρώπης. Καινοτομία – Καθαρή ενέργεια – Αειφορία. Με κορωνίδα της προσπάθειας για τη «Νάουσα του μέλλοντος» το πρωτοποριακό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχέδιο αξιοποίησης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης για παραγωγή ενέργειας. Έτσι, δυναμικά συνεχίζουμε και σε άλλους τομείς που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της πόλης.
Δημιουργούμε τη νέα Νάουσα μετά από σκέψη, μετά από μελέτη, με σωστό βηματισμό, με κατάλληλους συμμάχους, με μεγάλη προοπτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ