Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η αγροτική κινητοποίηση των αγροτών της Πέλλας με τους παραγωγούς να κινούνται με τα οχήματα τους από το Μαυροβούνι στην ΠΕ Πέλλας και να συναντούν την Αν. Αντιπεριφερειάρχη κα Αηδονά οπου και παρεδωσαν ψήφισμα.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η αγροτική κινητοποίηση των αγροτών της Πέλλας με τους παραγωγούς να κινούνται με τα οχήματα τους από το Μαυροβούνι στην ΠΕ Πέλλας και να συναντούν την Αν. Αντιπεριφερειάρχη κα Αηδονά με το επιτελείο της.
Στόχος ήταν να γίνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να παραδοθεί ψήφισμα με τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να τρέξουν άμεσα ζητώντας από την ΔΑΟΚ και την Αντιπεριφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και
να σταθούν στο πλευρό τους.
Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει:
Η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας που δραστηριοποιείται στις δενδροκαλλιέργειες θα ήθελε να κάνει σαφές με την παρουσία το και να εκφράσει τον προβληματισμό του όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση την περίοδο της συγκομιδής και πώλησης των προϊόντων που διανύουμε αυτήν την στιγμή. Οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής και την αδυναμία εξεύρεσης αγορών λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των αγροτών σε αδιέξοδο καθώς και σε έντονη ανησυχία σχετικά με τον βιοπορισμό των οικογενειών τους τον ερχόμενο χειμώνα. Κατόπιν της συνάντησης αντιπροσωπείας μας με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη στην Βέροια στις 16 Ιουνίου και μετέπειτα χρονικά στις 17 Ιουνίου με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Ευάγγελο Αποστόλου και της ενημέρωσης τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των δενδροκαλλιεργητών κατά την φετινή περίοδο συγκομιδής και διάθεσης ζητούμε και από εσάς τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες σας ώστε να καλυφθεί δίκαια η διαφαινόμενη υψηλή απώλεια του εισοδήματος μας.

Επίσης, η δυσβάσταχτη φορολογία, η αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών και η αδυναμία του ΕΛΓΑ στο να προβεί σε δίκαιες αποζημιώσεις καθώς και εξοφλήσεις (τονίζεται ότι οι πληρωμές ζημιών του τελευταίου έτους 2016 είναι σε ποσοστό 80% επί του πορίσματος εκτίμησης και υπολείπεται ποσοστό 20% προς εξόφληση). Όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει το σύνολο των συναδέλφων αγροτών σε απόγνωση. Κατόπιν τούτων ζητούμε:
1. την κατάρτιση και στοιχειοθέτηση επίσημου φακέλου προς διεκδίκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στρεμματική ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ του Έλληνα παραγωγού λόγου της υψηλής απώλειας εισοδήματος τους σε ροδάκινα, νεκταρίναι, βερίκοκα και κεράσια μέσω των ενισχύσεων de minimis.
2. την περαιτέρω αύξηση των ποσοτήτων και την δίκαιη κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα σε τόνους (σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα) όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης των αδιάθετων αγροτικών παραγωγών της επισιτιστικής βοήθειας προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Αναμένουμε τις ενέργειες σας τονίζοντας σας την αγωνίας μας για την επιβίωση του κλάδου μας.

Με εκτίμηση
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Έδεσσας
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αλμωπίας
Μπλόκο Αγροτών Κόμβος Μελισσίου

ΠΗΓΗ www.pellanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ