Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Βαγγέλης Αποστόλου - Ναι στις αποζημιώσεις καρπόπτωσης στο ροδακινο απο βροχοπτωση αλλα περιμενουμε τα οριστικα νουμερα.Αποκλείονται de minimis στα επιτραπέζια καθώς «δεν υπάρχουν λεφτά»

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που συμμετείχαν συνολικά 40 άτομα, το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα των δωρεάν διανομών.
Όπως είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου «ενημερώθηκε από τον Φιλ Χόγκαν ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα όλες οι ποσότητες να πάνε για χυμοποίηση – ενώ ο κανονισμός λέει 50-50. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να μην χαθεί καμία ποσότητα από τα ροδάκινα που εντάχθηκαν στο
μέτρο.
Παράλληλα η Διεπαγγελματική ζήτησε, από τους 4.140 τόνους που έχουν δοθεί για απόσυρση για το δαμάσκηνο, οι 3.500 τόνοι να πάνε στο ροδάκινο, καθώς έχει υποβληθεί ήδη έγγραφο με αίτημα και περιμένουν την απάντηση.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός, η Επιτροπή εξακολυθεί να είναι αρνητική για τη μεταφορά των ποσοτήτων απόσυρσης και δωρεάν διανομής από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα, με επιχείρημα ότι μια τέτοια τροποποίηση θα «άνοιγε» το δρόμο και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουν τέτοιες αλλαγές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός. Ωστόσο, αποφασίστηκε  να γίνει μια συμπληρωματική αιτιολογική έκθεση, στην οποία θα εξηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με το δαμάσκηνο επιβαρύνεται η Ένωση με 34 λεπτά το κιλό ενώ με το ροδάκινο είναι στα 27 λεπτά.
Αποζημιώσεις καρπόπτωσης
Σε σχέση με τις αποζημιώσεις καρπόπτωσης στο συμπύρηνο, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός παρέλαβε την έκθεση για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ που προκλήθηκαν στα ροδάκινα Ημαθίας και Πέλλας από τις βροχές στις 14-17 Ιουλίου.
«Δεν είναι ομόφωνη, αποδέχεται ότι υπάρχουν ζημιές και η πρόταση της Επιτροπής του ΕΛΓΑ είναι να αποζημιωθούν οι παραγωγοί», ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστόλου, προσθέτοντας ότι «αποδεχόμαστε το πόρισμα της επιτροπής προχωράμε με βάση τα συμπεράσματά της, απλά σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νούμερα, τα οποία θα εκτιμηθούν μαζί με τις Ομάδες Παραγωγών το επόμενο διάστημα».
Αποκλείονται de minimis στα επιτραπέζια
Αναφορικά με το θέμα της συγκρότησης του φακέλου που θα στείλει στην ΕΕ για στήριξη από απώλεια εισοδήματος από την πτώση της εμπορικής τιμής του επιτραπέζιου ροδάκινου, ο υπουργός, τόνισε πως «για να το στείλουμε θα πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα για το εισόδημα των παραγωγών φέτος, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να σταλεί πριν τον Γενάρη του 2018 και θα πρέπει να συμπεριλάβει και το εισόδημα από το φετινό τσεκ. Αν δεν γίνει δεκτός, ο φάκελος θα αξιοποιηθεί από τα ΠΣΕΑ».
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο του de minimis για αποζημιώσεις, καθώς «δεν υπάρχουν λεφτά», είπε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου
Ενημέρωση στους ροδακινοπαραγωγούς για αποζημιώσεις και ενισχύσεις
Με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και την υπό σύσταση Διεπαγγελματική Ακτινιδίων συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη και των επαφών που είχε με τους παραγωγικούς φορείς του αγροτικού τομέα.
Στην ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής πυρηνοκάρπων (ροδάκινα – νεκταρίνια κ.λπ.) ο κ. Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Οι  παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 17 Ιουλίου του 2017 θα αποζημιωθούν σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε από τον ΕΛΓΑ για να διερευνήσει τις επιπτώσεις.
Ταυτόχρονα η Κομισιόν δέχτηκε να αυξηθούν, μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ και επαγγελματικών φορέων του κλάδου, οι ποσότητες της απόσυρσης  από 5.355 στους 16.065 τόνους.
Παρότι το αίτημα της Ελληνικής πλευράς προς την Επιτροπή αφορούσε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, το ΥΠΑΑΤ θεωρεί θετική την συγκεκριμένη απόφαση. Η τιμή που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 29,6 λεπτά ανά κιλό σύμφωνα με τις τιμές του παραρτήματος ΙΙ του ΚΑΝ 2017/1165. Η τιμή των 37,5 λεπτών ανά κιλό αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων μετά το 2018.
Η αποσυρόμενη ποσότητα μπορεί να οδηγηθεί στη χυμοποίηση στο σύνολό της. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να προβλεφθεί το πλαίσιο αυτής της δράσης σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί αθέμιτα ο τομέας του χυμού ροδάκινου (θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και γραπτή απάντηση για το θέμα).
Για τη μεταφορά των ποσοτήτων απόσυρσης και δωρεάν διανομής από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι αρνητική. Επιχειρήματά της είναι ότι ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θα υιοθετηθεί αύριο (8/9) και ότι μια τέτοια τροποποίηση θα «άνοιγε» το δρόμο και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουν τέτοιες αλλαγές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.
Το θέμα το συζητήσαμε με τον Επίτροπο και τον βοηθό του το  κ. Plewa. Περιμένουμε  τη γραπτή απάντηση της Επιτροπής στο σχετικό αίτημα που  ήδη  έχουμε αποστείλει .
Για την ροδακινοκαλλιέργεια ως γενικά μέτρα ενίσχυσης προβλέπονται η ενιαία ενίσχυση και το πρασίνισμα. Ειδικότερα μέτρα όπως η εξισωτική, η ενίσχυση για τα βιολογικά και άλλες δράσεις θα συνδράμουν στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση, αποφασίσαμε τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 169 Ευρώ ανά Εκτάριο, ενώ η αντίστοιχη για το 2016 ανήλθε στα 167 Ευρώ ανά Εκτάριο.
Σημειώνω ότι  το μέτρο παρουσιάζει υπoαπορροφητικότητα και δεν έχουν γίνει αλλαγές για το 2017-2020.
Άλλο πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση και προβολή των οπωροκηπευτικών στις αγορές, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των τρίτων χωρών, αποτελούν τα προγράμματα προώθησης.
Ήδη υλοποιούνται συνολικά 17 προγράμματα προώθησης που αφορούν οπωροκηπευτικά, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, για τα επιτραπέζια ροδάκινα εφαρμόζονται 3 προγράμματα  προώθησης προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ και για την κομπόστα ροδακίνου 4 προγράμματα προώθησης, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση των εντόμων προκηρύχθηκε  αυτή την εβδομάδα  η συγκεκριμένη Δράση με  προϋπολογισμό  15 εκ.  ευρώ .Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στα 387 € ανά εκτάριο  ετησίως για τα πρώτα 2 χρόνια  εφαρμογής και στα 454 € ανά Ha ετησίως για τα τελευταία 3.
Από  όλα αυτά, αν προστεθούν και οι πωλήσεις, θα προκύψει ένα ποσό που θα δείχνει τα σίγουρα έσοδα της χρονιάς .
Το ποσό που υπολείπεται μέχρι να φτάσουμε στο εισόδημα των προηγούμενων χρόνων έχουμε  δεσμευτεί  να υποβάλλουμε φάκελο στήριξης  του προϊόντος στην Ε.Ε. Και βέβαια η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών και η τεκμηρίωση  για την συμπλήρωση του φακέλου  θα γίνει από κοινού με τους  φορείς  της περιοχής.
Αν δεν γίνει δεκτός ο φάκελος τότε θα προσπαθήσουμε να τον αιτιολογήσουμε με τη διαδικασία των ΠΣΕΑ.
Ακτινίδια
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Ακτινιδίων, με τους οποίους ο κ. Αποστόλου συμφώνησε την από κοινού δράση ώστε να εξυγιανθεί ο τομέας όσον αφορά τη νόμιμη συγκομιδή και κυκλοφορία των ακτινιδίων, ενός πολύ δυναμικού προϊόντος, στην ελληνική και στις ξένες αγορές. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες στήριξης και ενίσχυσης του προϊόντος μέσα από συντονισμένες πολιτικές και από δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

 http://www.agronews.gr
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 

Επειδη ως σαιτ ασχοληθηκαμε πολυ ενεργα και απο την αρχη με την φετινη πορεια του ροδακινου και αναδειξαμε ολα τα σοβαρα προβληματα που προεκυψαν οπως χαμηλες τιμες ζημια απο βροχη και αλλα και μαλιστα τα ειχαμε προβλεψει πολυ πριν συμβουν ιδιαιτερα στις χαμηλες τιμες σε επιτραπεζια και συμπυρηνα και επειδη δεχτηκαμε καποια παραπονα για την παρουσιαση του προσφατου δημοσιευματος για την συσκεψη στην θεσσαλονικη και ιδιαιτερα για τον τιτλο που χρισημοποιησαμε εχουμε να πουμε οτι αναδειξαμε το θετικο και το αρνητικο κομματι δηλαδη την αποζημιωση απο ελγα της βροχοπτωσης αλλα και την μη χορηγηση του ΝΤΕΜΙΝΙΜΙΣ στα επιτραπεζια.Εκτιμουμε οτι αυτα τα μετρα δεν ειναι ικανα να αναπληρωσουν το χασμα στο εισοδημα του παραγωγου.Επισης θα θελαμε να ακουσουμε καποιον απο τους συμμετεχωντες στην συσκεψη να μας πει αν εινναι αληθες ολα αυτα που αναφερονται απο τα διαφορα σαιτ που παρουσιαζουν το ιδιοθεμα με διαφορετικους τιτλους.Εμεις θελουμε την ουσια που ειναι ποσο εισοδημα αναπληρωνεται και ποσο εισοδημα χανεται για τον ροδακινοπαραγωγο.Επισης να ξεκαθαρισει ο ΕΛΓΑ ολες τις ποικιλιες που θα μπουν στην αναγγελια και ποτε θα γινει γιατι επικρατει κομφουζιο μεταξυ των παραγωγων.Θεωρουμε την μη χορηγηση ΝΤΕ ΜΙΝΙΜΙΣ ως απογοητευτικη εξελιξη καθως ειχαν καλλιεργηθει προσδοκιες μεταξυ των παραγωγων σαν ενα σημαντικο μετρο ανασα.Θα θελαμε τελος επισημη πληροφορηση απο τους βουλευτες του Νομου μας για το θεμα αυτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ