Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η θεση της παράταξης Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο

Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ;
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΙΕΑ (Διεθνής Ένωση Ενέργειας) για την Ελλάδα και του προέδρου της Φατίχ Μπιρόλ που μας επισκέφθηκε πριν μια εβδομάδα, αναγνωρίσθηκε ότι η χώρα μας έχει ήδη πιάσει τους στόχους για ΑΠΕ από Φωτοβολταικά το 2020 (σήμερα είναι 2350MW). Επίσης από τις ανακοινώσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ (Εταιρεία Ανεμογεννητριών Ελλάδας) μέχρι το 2020 θα
εγκατασταθούν άλλα 800 MW ισχύος από Αιολικά πάρκα. Οι δύο παραπάνω ΑΠΕ κατέχουν ήδη το το 16,5% της ενεργειακής πίτας της χώρας. Μαζί με τα Υδροηλεκτρικά (12%) η Ελλάδα θα έχει πλήρως πιάσει τους στόχους της με 30% ΑΠΕ το 2020 , από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Παρ΄ όλα αυτά η Aδειοδότηση 155 ανεμογεννητριών ισχύος 465 MW της «ACCIONA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» στο Βέρμιο, σε συνέχεια αδειοδοτήσεων άλλων εταιριών για μικρότερης ισχύος αιολικά «πάρκα», καθιστούν την οροσειρά του Βερμίου, βουνό υποδοχής Αιολικών «πάρκων» ισχύος 1100 MW μέχρι στιγμής, ή περίπου 500 ανεμογεννητριών ύψους πύργου 84 μέτρων και ανοίγματος πτερυγίων 110 μέτρων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία από τις πιο όμορφες, ζωογόνες, με δυο χιονοδρομικά κέντρα και βατές οροσειρές της Ελλάδας, μετατρέπεται σε Βιομηχανική Ζώνη Αιολικής Ενέργειας, με το κριτήριο ότι το Βέρμιο βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ τόσο των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της Πτολεμαΐδας, όσο και των Υδροηλεκτρικών Σταθμών του Αλιάκμονα. Και αυτό με τη συναίνεση ¨ελαφρά τη καρδία¨, δυστυχώς, των τοπικών αρχών του Νομού.
Όλα αυτά γίνονται για 20 χρόνια «ζωής» ενός θηριώδους έργου, που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα του αιώνιου παρθένου βουνού, το οποίο έχουμε την ηθική, τουλάχιστον, υποχρέωση να το παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερο απ ότι το κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας και όχι μια «φαλακρή» μάζα μπάζων, σίδερων, καλωδίων και στύλων. Ένα βουνό στο οποίο ο τουρισμός και η κτηνοτροφία ήταν ανέκαθεν η παράδοσή του και ίσως είναι η απάντηση στην ανεργία , με την ίδρυση νέων μονάδων σε σύγχρονη βάση. Κάτι το οποίο δεν συνάδει με αυτό που πάει να γίνει. Σήμερα οι νέες μελέτες για την επίπτωση των υποήχων των Α/Γ, του θορύβου τους κλπ στους ανθρώπους και στα ζώα, είναι ήδη δεδομένες και αναγκάζουν τις Ευρωπαϊκές χώρες να αναπροσαρμόζουν τους κανόνες και να αλλάζουν τα χωροταξικά με την πλήρη απαγόρευση τους σε περιοχές NATURA, όπως έγινε μόλις πρόσφατα στην Κρήτη.
Το βουνό θα κατακερματισθεί σε μόνιμα χαραγμένα πολύγωνα, από την οδοποιία. Τα μπάζα που θα προκύψουν, πάνω από 1.300.000 κυβικά, θα λεκιάζουν την εικόνα των κορφών, όπως ήδη φαίνεται έντονα σήμερα από την πλευρά της Κοζάνης και όπως θα βρίσκονται άτακτα στις πλαγιές θα είναι θέμα χρόνου να γεμίζουν όλες τις πράσινες ζώνες και τις χαράδρες, αφημένα στις καταιγίδες και στα χιόνια αλλοιώνοντας πλήρως το έδαφος την χλωρίδα και την πανίδα, στα επόμενα χρόνια. Η επίδραση στα υπόγεια νερά όλων αυτών των τεράστιων κατασκευών και των συνοδών έργων (δρόμοι , γραμμές μεταφοράς κ.λ.π.) , θα είναι ανυπολόγιστη ,
ελλείψει μάλιστα και υδρογεωλογικών μελετών που οι εταιρίες δεν έχουν συντάξει. Οι αδειοδοτήσεις δίνονταν χωρίς να υπάρχει γνώση των προηγούμενων και της χωροταξίας τους, με αποτέλεσμα η εικόνα του βουνού, με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες πάνω στις κορφές, να καταλήξει η χειρότερη οπτική, κι όχι μόνο, ρύπανση στην Ευρώπη. Ένας Γολγοθάς με άπειρους σταυρούς. Οι κάτοικοι στο Ξηρολίβαδο ήδη έχουν σοκαρισθεί με τις πρώτες ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί!
Στην Ελλάδα η Αιολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 2128 MW, σε διασπορά σε δεκάδες βουνοκορφές και περιοχές, συμμετέχει δε στο συνολικό Ενεργειακό μίγμα με 10%. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρόλους τους αντίθετους ισχυρισμούς οι ΑΠΕ είναι υποβοηθητικού χαρακτήρα και δεν καλύπτουν το βασικό κανόνα της αειφορίας που είναι η Διασφάλιση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η απόδοση των Αιολικών πάρκων είναι χαμηλή και ασυνεχής, απαιτεί δε συνοδές εφεδρείες συμβατικών ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων, όπως λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου , διότι δεν παράγουν σταθερό ρεύμα, αλλά τυχαίο και ασταθές, ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου. Οι δε ταρίφες αποζημίωσης των ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα υψηλές , μέσω του γνωστού ΕΤΜΕΑΡ και έχουν εκτοξεύσει τις δαπάνες ενός νοικοκυριού για ρεύμα αλλά και της βιοτεχνίας στα ύψη, επειδή μόνο ως επιδοτούμενες μπορούν να επιβιώσουν.
Και βέβαια, δεν υπάρχει καμία αναφορά τέτοιου μεγέθους Φαραωνικού έργου, ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ σε τόσο μικρή έκταση όπως η οροσειρά του Βερμίου. Να εγκατασταθεί δηλαδή η μισή εγκατεστημένη Αιολική ισχύς της χώρας σε ένα μόνο βουνό, που κατατάσσεται μάλιστα στη χαμηλότερη κλίμακα Αιολικού δυναμικού! Δε γνωρίζουμε πόσα ακόμη έργα με ανεμογεννήτριες πρόκειται να αδειοδοτηθούν από τις αιτήσεις που συνεχώς υποβάλλονται στη ΡΑΕ για το Βέρμιο και μπορεί να ξεπεράσουν και τις 1000. Κατά τη γνώμη μας το Βέρμιο ήδη πήρε το μερίδιό του σε Ανεμογεννήτριες βάσει της συνολικής ισχύος της χώρας. Αν η χρήση τους είναι αναγκαία, ας μοιρασθεί δίκαια παντού.
Ας έχουμε, επίσης, υπόψη μας και τα εξής:
-Παράγονται αποκλειστικά στις Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες ΑΠΕ, χωρίς να προσφέρουν καμιά μόνιμη θέση εργασίας στην Ελλάδα παρά ελάχιστες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
-Η ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία είναι αμελητέα, εφόσον από την τεράστια αυτή επένδυση το μέγιστο που μπορεί να δημιουργηθούν είναι 25-30 θέσεις μόνιμης εργασίας , ενώ ως ανταπόδοση στη δαπάνη των τοπικών κοινωνιών, προϋπολογίζονται με πολύ αισιόδοξους υπολογισμούς 800.000 ευρώ για τους 3 Δήμους που αφορούν οι επενδύσεις δηλ. Βέροιας , Νάουσας και Εορδαίας. Για τους κρατικοδίαιτους «Επενδυτές», σύμφωνα με τη μελέτη τους, θα προσπορίζονται πάνω από 80 εκ.€ το χρόνο!! Όλα από την τσέπη μας μέσω του ΕΤΜΕΑΡ και του συστήματος feedintariff, δηλαδή κανένα ρίσκο αλλά μόνο προσυμφωνημένες τιμές που, σημειωτέον, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσο ψηλές , σύμφωνα και με
την επισήμανση του Φατίχ Μπιρόλ, Προέδρου της ΙΕΑ. Ήδη, με το νέο νόμο, οι επόμενες ΑΠΕ θα μπαίνουν με συνθήκες ανταγωνισμού, σε συμμόρφωση με την ACER(που είναι η ΡΑΕ της Ευρώπης), που έχει πλέον σταματήσει τις αλόγιστες επιδοτήσεις στην υπερκορεσμένη από ΑΠΕ Ευρώπη. Απλά οι «δικές» μας θα εγκατασταθούν με τις παλιές ταρίφες.
Διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των ΑΠΕ με τους όρους ότι:
• Αυτή γίνεται με ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό ,
• Δεν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
• Γίνεται με προοπτική τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση της δαπανώμενης ενέργειας,
• Και, φυσικά, όταν δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες αυτόνομης λειτουργίας και απεξάρτησης από «μεγάλους παρόχους».
Καμιά όμως απ’ αυτές τις προϋποθέσεις δεν συντρέχει με το παρόν έργο.
Με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις ¨Ενεργειακές κοινότητες¨, θα υπάρξει η δυνατότητα στην κοινωνία, μέσω των φορέων της και σε ειδικές περιοχές, να αναπτύξει ΑΠΕ προς όφελος των πολιτών όχι με Φαραωνικά έργα που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος λόγω της συγκυρίας των μεγάλων αποζημιώσεων, αλλά με μικρού μεγέθους έργα διαφόρων νέων και έξυπνων μορφών ΑΠΕ , προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες , με δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και μόνιμες εγχώριες θέσεις εργασίας.
Μετά τα παραπάνω ζητάμε το άμεσο σταμάτημα όλων αυτών των ¨επενδύσεων¨ που θα επιφέρουν μόνιμη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο Βέρμιο, το αγαπημένο μας βουνό .

Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας
Νοέμβριος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...