Αλματώδης διαπιστώνεται η αύξηση της καλλιέργειας του συμπύρηνου ροδάκινου, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΕ, τα οποία δείχνουν ότι το 2014 είχαμε 117.000 στρέμματα, το 2015 έγιναν 161.000, το 2016 αυξήθηκαν σε 172.000 και το 2017 σε
183.000.
183.000.
Βρείτε εδώ σχετικό πίνακα με τα Στατιστικά στοιχεία ΕΚΕ για την παραγωγή στο συμπύρηνο ροδάκινο.pdf
Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, αναφέρει ότι «Τουλάχιστον 70.000 στρέμματα από αυτά μπήκαν ή μπαίνουν στην παραγωγή τώρα. Πιθανολογείται ότι υπάρχουν και αδήλωτα.
Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να φανεί η δυναμικότητα της καλλιέργειας. Οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογα χαμηλές.
Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός υπάρχει. Τι θα γίνει αν-όταν έχουμε κανονική παραγωγή; Και το εύλογο ερώτημα: είναι διαχειρίσιμη μια παραγωγή που ενδεχομένως υπερβαίνει τους 450.000 τόνους;
Η απάντησή του είναι δύσκολη, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, ο ανταγωνισμός, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα εμπορικά εμπόδια (δασμοί), οι ενέργειες προώθησης κ.τ.λ.
Αυτά όμως ισχύουν για όλα τα προϊόντα που εξάγονται. Φυσικά με την κομπόστα και τον χυμό ισχύουν ακόμη περισσότερο αφού εξάγονται ουσιαστικά στο σύνολό τους. Δεν υπάρχει άλλο προϊόν στη χώρα μας που να εξάγεται στο σύνολό του.
Πίσω απ’ όλα αυτά βεβαίως υπάρχουν τα εργοστάσια που παράγουν και οι αγρότες που καλλιεργούν. Είναι προφανές ότι τόσο η κάθε εταιρεία, όσο και ο κάθε παραγωγός, αντιμετωπίζει την κατάσταση σκεπτόμενος τη θέση του. Έχει γι’ αυτόν η παραγωγή ανάλογη ανταμοιβή; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.
Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι. Ο παραγωγός που καλλιεργεί σωστά, έχει καλή ποσοτική / στρέμμα απόδοση και ανάλογη ποιότητα, ναι έχει και λογική ανταμοιβή.
Όλοι γνωρίζουμε ότι διαβατήριο για όλα τα προϊόντα και πολύ περισσότερο τα φρούτα, είναι η κατάλληλη ποιότητα.
Τα τελευταία χρόνια είδαμε το κόστος της καλλιέργειας να εκτινάσσεται από εξωγενείς παράγοντες (ασφαλιστικά, φορολογικά, κτλ). Η βιομηχανία φυσικά δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους στο σύνολό της.
Αυτό όμως που επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους παραγωγούς μας είναι ότι όταν η βιομηχανία παραλαμβάνει σωστό ποιοτικά ροδάκινο, εγγυάται την απορρόφηση του σε λογική τιμή. Και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ποιοτικό ροδάκινο είναι αυτό που είναι κίτρινο, χωρίς ασθένειες και σε κατάλληλο μέγεθος έχοντας στην κλούβα όχι παραπάνω από 5% ακατάλληλα».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2012-2017
2012 2013 2014 2015 2016 2017
Α' ΥΛΗ
Σύνολο παραγωγής 444.000 246.000 425.000 302.000 277.000 380.000
Κομπόστα 258.000 151.000 233.000 188.000 162.000 248.000
Ακατάλληλα 53.000 43.000 58.000 47.000 60.000 43.000
Χυμός 80.000 31.000 90.000 34.000 22.000 42.000
ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Χαρτοκιβώτια 14.500.000 8.500.000 12.800.000 10.500.000 8.500.000 13.600.000
Αποθέματα έναρξης 4.000.000 4.300.000 2.500.000 3.100.000 2.200.000 1.100.000
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ