Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Μπούτας: "Αντιδρούμε από την Κρήτη ως τον Έβρο" Καμπανακι κινδυνου για τους χρεωμενους αγροτες από το 2018 – κατασχέσεις σε σπίτια και σε χωράφια απο Τραπεζες και Δημοσιο.".

Περιφερειακή σύσκεψη αγροτών και κτηνοτροφών πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το απόγευμα της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων νομού Ροδόπης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου "Η Ενότητα".
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων ο
Βαγγέλης Μπούτας. "Στα πλαίσια της απόφασης που πήρε η πανελλαδική επιτροπή εδώ και ένα μήνα, οργανώνουμε περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα: Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μεγάλη επιτυχία πως έχουμε οργανωθεί σε αυτή την πανελλαδική επιτροπή", μας ενημέρωσε ο κος Μπούτας, και συνέχισε: "Με αυτές τις συσκέψεις θέλουμε να ενημερώσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, γιατί η επίθεση από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται".
Διαχρονικά τα προβλήματα του κλάδου
Για μία ακόμη φορά, ο συνδικαλιστής έθιξε τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού - κτηνοτροφικού τομέα. "Ζητάμε μείωση του κόστους, την ίδια στιγμή που οι πολυεθνικές κερδίζουν πολλά χρήματα, ενώ οι τιμές που προσφέρουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους είναι ξεφτίλα. Επίσης, κερδίζουν από αυτή την υπόθεση βιομήχανοι, μεταποιητές και τυποποιητές, ενώ μοναδικός χαμένος είναι ο μικρομεσαίος αγρότης.
Και η κυβέρνηση συνεχίζει. Και δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη κυβέρνηση, αντίθετα είναι όλες οι κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν τα μνημόνια. Όλοι τους συμφωνούν στο μνημόνιο κατά της αγροτικής πολιτικής, κι έρχονται και επιβάλλουν φόρους από το 1 ευρώ μέχρι και 22-25%, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ σε στάβλους, χωράφια και σπίτια, ενώ και ο ΕΛΓΑ δεν δίνει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις από τις ζημίες, αλλά και μία σειρά από άλλα μέτρα που επιβαρύνουν τους αγρότες".
Κατόπιν, χτύπησε το "καμπανάκι" του κινδύνου, για τις επερχόμενες κατασχέσεις στις περιουσίες, υπογραμμίζοντας ότι "μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των κατασχέσεων από τους αγρότες, είτε είναι λογαριασμοί σε τράπεζες είτε είναι – που θα αρχίσει από το 2018 – κατασχέσεις σε σπίτια και σε χωράφια". Μοναδική λύση, σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι άλλη από τη ριζική ανατροπή της πολιτικής,  "αλλιώς ο μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος δεν θα δει άσπρη μέρα, αντιθέτως θα συνεχίζει να ξεκληρίζεται συνεχώς", όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, απαριθμώντας στη συνέχεια κάποια αιτήματα, με "το πρώτο και κύριο είναι η ανατροπή:
Όμως μέχρι να φτάσει αυτό πρέπει να πάρουμε ανάσες, δηλαδή διεκδικούμε αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ συν άλλα 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του κριτηρίου διαβιώσεως, να μην πληρώνουμε το 7% που είναι για την υγεία, να καλύπτει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς, το κόστος της παραγωγής να είναι φθηνό, και πολλά άλλα διαχρονικά αιτήματα". Καταληκτικά, εξήγησε ότι οι αγώνες αγροτών και κτηνοτρόφων, παρότι δύσκολοι, δεν πέφτουν στο "κενό". "Έχουμε κερδίσει κάποια πράγματα μέχρι στιγμής, όπως το αφορολόγητο το οποίο κέρδισαν μόνο αγρότες και κτηνοτρόφοι, γιατί ήμασταν 40 ημέρες στους δρόμους.
Το ότι ο ΕΦΚΑ δεν πήγε στο 27,5% αλλά στο 22% είναι επίσης αποτέλεσμα των αγώνων. Το ότι στα δικαστήρια πολλές κατηγορίες εξέπεσαν είναι επίσης αποτέλεσμα των αγώνων. Όμως, φυσικά αυτοί οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν. Προβλήματα υπάρχουν, συντονισμό έχουμε, και οι αγώνες δεν σταμάτησαν ποτέ. Γι' αυτό μαζευτήκαμε και στην Κομοτηνή, για να συντονιστούμε ακόμη περισσότερο, και θα μαζευτούμε και στην πανελλαδική συγκέντρωση στη Λάρισα", είπε για τις κατακτήσεις του χώρου και για την κινητοποίηση των ημερών.
Κάλεσμα του Συλλόγου Νέας Καλλίστης
Παρών στη συνάντηση, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Καλλίστης και Περιφέρειας Στέφανος Χρηστίδης, ο οποίος μας δίνει το ψήφισμα του συλλόγου, στον απόηχο και του αναπτυξιακού συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή. "Οι φιέστες της κυβέρνησης πέρασαν - τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς παραμένουν", αναφέρεται σε αυτό, ενώ - πιο αναλυτικά - σημειώνονται τα παρακάτω:
"Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά., που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος.
Αυτή η «δίκαιη ανάπτυξη» στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον αγροτικό χώρο στην εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών, στο όνομα της ...ελεύθερης οικονομίας της αγοράς".
Σε άλλο σημείο του, στο κάλεσμα γίνεται αναφορά στις ζωονόσους που χτυπούν κάθε χρονιά την περιοχή, τις απαράδεκτες τιμές στο γάλα, το νέο νόμο για τα προϊόντα ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το "τελειωτικό χτύπημα" στο κλάδο. "Ξέρουμε τη δύναμή μας, που κρύβεται στους συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες", είναι το μήνυμα.
Πηγή: Διονύσης Βοργιάς, xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ