Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τα ροδάκινα, δέσμευση ΥπΑΑΤ ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (23/1/2018), στο ΥπΑΑΤ, η σύσκεψη της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ. Βασικό σημείο της συνάντησης ήταν το θέμα της αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών δήλωσαν ικανοποιημένοι από
την συνάντηση. Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου αγροτών Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε τη διαβεβαίωση του υπουργού κ. Αποστόλου αλλά και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ότι οι ροδακινοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου».

Θυμίζουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συγκέντρωσης στοιχείων για τις ζημιές μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου έτσι ώστε ακολούθως να αποσταλούν στον ΕΛΓΑ για επεξεργασία. Όμως δεν αρκούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Υπάρχει φέτος πρόβλημα σε όλη την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών.

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη από χτες έχει κατατεθεί στην ΕΕ φάκελος, ώστε να υπάρξει αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από ευρωπαϊκούς πόρους. Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας τότε θα κινηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων από εθνικούς πόρους (De minimis, ΠΣΕΑ κ.α.)».

Σύσκεψη για φορολογία και ασφαλιστικό
Στη συνέχεια υπήρξε δεύτερη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκτός των δενδροκαλλιεργητών της Μακεδονίας και εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν το δυσβάστακτο βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι αγρότες από την φορολογία και το ασφαλιστικό. Ο υπουργός παραδέχτηκε το πρόβλημα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να «ανακουφίσει» τους παραγωγούς. Υπάρχουν πολλές προτάσεις (όπως ελάφρυνση των παραγωγών μελών των συνεταιριστικών σχημάτων), που θα τεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ