Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Γ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

1. Αποζημίωση παραγωγών Ροδάκινου (θεομηνία της 14/15/16/17-2017)
Η πρωτοφανής θεομηνία της 14/15/16/17 Ιουλίου 2017 – συνεχής έντονη βροχόπτωση και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας από 41ο στους 14ο – είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καταστροφή για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών.
Στις 26.7.2017 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην έδρα του ΕΛΓΑ με μοναδικό θέμα τις ζημιές που προκάλεσε στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια η πρωτοφανής βροχόπτωση.

Παρόντες στη σύσκεψη στις 26.7.2017 ήταν οι βουλευτές Κοζάνης Δημητριάδης Δημήτριος, Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης, και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, επίσης παρέστησαν η περιφερειακή σύμβουλος Π.Κ.Μ. Μαρία Ζωγράφου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Π.Κ.Μ Θεοφάνης Παπάς, ο εκπρόσωπος των ομάδων παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης, και πρόεδροι ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών Ημαθίας και Πέλλας.
Αποφασίστηκε και συστάθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστημονική επιτροπή για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή των ροδακίνων, ώστε να γίνει σαφές εάν η ζημιά εντάσσεται ή όχι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προς αποζημίωση.
Μέχρι την 7/2/2017 - σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ - οι συνεταιρισμοί και οργανωμένες ομάδες παραγωγών καλούνται να παραδώσουν τα απαραίτητα σχετικά στοιχεία στον ΕΛΓΑ προς περαιτέρω επεξεργασία.
Μετά το πέρας της επεξεργασίας ο ΕΛΓΑ θα ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ για τις περαιτέρω ενέργειες.

2. Αποζημίωση ΕΛΓΑ για τι ζημίες του 2017
Από τις αρχές του Φλεβάρη, σύμφωνα με την πρόοδο των πορισμάτων από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, θα καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των ζημιών που προκλήθηκαν το προηγούμενο έτος.
Το υπόλοιπο 30% της αποζημίωσης θα καταβληθεί αμέσως μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπεται να γίνει μέχρι τον Απρίλη.

3. Ε.Β.Ζ.
Το ποσό των 4.000.000 ευρώ, από τα 10.200.000 ευρώ που συνολικά οφείλει η Ε.Β.Ζ. στους τευτλοπαραγωγούς για τη φετινή παραγωγή, η εταιρεία θα το καταβάλλει μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου (μετά από άσκοπες κωλυσιεργίες που δεν βαρύνουν σε καμία περίπτωση την Ε.Β.Ζ.)
Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί αμέσως μετά την εκταμίευση των χρημάτων που αφορούν στην πώληση αντίστοιχης ποσότητας ζάχαρης – που ήδη έχει ολοκληρωθεί - αξίας περί τα 7.000.000 €.


4. Αποζημίωση ΠΣΕΑ έτους 2014 & 2015
Οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τα έτη 2014/15 - μετά από την έκδοση σχετικής ΚΥΑ και δημοσίευσης σε ΦΕΚ - βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας στον ΕΛΓΑ. Το απαιτούμενο ποσό (περί τα 4.000.000) είναι απολύτως διαθέσιμο και θα καταβληθεί αμέσως με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.


5. Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης και Φ.Π.Α. στους Αγρότες
Η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης 2015, θα καταβληθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.


6. Νέοι Αγρότες
Όσον αφορά στους επιλαχόντες του προγράμματος «Νέοι Αγρότες», μετά από προσπάθειες για ικανοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιλαχόντων - σύμφωνα με δήλωση του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Μπάμπη Κασίμη - θα ενταχθούν περί το 35% των επιλαχόντων.




Βέροια 28/01/2018

Γεώργιος Ουρσουζίδης
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ