Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

"Μέτωπο" πλειστηριασμών στο EWG - Τρεις προτάσεις κομίζει στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Της Δήμητρας Καδδά
Δύο διαφορετικές διαπραγματεύσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει να κάνει με το παρελθόν και η άλλη με το μέλλον, ενεργοποιούνται σήμερα. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το EuroWorking Group με τους θεσμούς, σύμφωνα με
πληροφορίες, να έχουν σοβαρές ενστάσεις για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ειδικά 1 από τα 10 περίπου εκκρεμή προαπαιτούμενα. Ο λόγος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου πρέπει να γίνεται αδιάλειπτα και σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Από την άλλη πλευρά, ξεκινά η διήμερη επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα. Θα μεταφέρει τη θέση της Κομισιόν αναφορικά με τα 3 μεγάλα μέτωπα της τελικής συμφωνίας, τα οποία έχουν αρχίσει να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αφορούν στην εποπτεία που θα ισχύει κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά και στο λεγόμενο "γαλλικό κλειδί".
Τα "αγκάθια" στο EuroWorking Group και ο τέλος χρόνου της 19ης Φεβρουαρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των θεσμών, στη σημερινή Σύνοδο του EWG αναμένεται να εκφρασθεί η δυσφορία για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης. Εγκρίθηκε σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup του Ιανουαρίου με την τότε αποτίμηση να κάνει λόγο για 15 εκκρεμότητες σε σύνολο 110 προαπαιτούμενων τα οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει μέσα σε λίγες ημέρες ώστε να οδηγηθεί σε έγκριση του ESM για εκταμίευση της 1ης υποδόσης των 5,7 δις ευρώ (επί συνόλου 6,7 δις ευρώ πακέτου δόσεων) το 2ο 15ήμερο του Φεβρουαρίου. Στόχος ήταν όλα να λήξουν πριν το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου το οποίο θα πρέπει, χωρίς "σκιές" από το παρελθόν, να ασχοληθεί με τα νέα μεγάλα μέτωπα, αυτά που φέρνουν σήμερα στην Αθήνα τον Επίτροπο Μοσκοβισί.
Πλέον, ελληνικές πηγές ομιλούν για περίπου 10 εκκρεμή προαπαιτούμενα. Με άλλα λόγια σήμερα στο EWG θα καταγραφεί ότι από το Eurogroup του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα η πρόοδος ισούται αριθμητικά με περίπου 5 προαπαιτούμενα που ολοκληρώθηκαν στο μεσοδιάστημα.
Ειδικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οι θεσμοί και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αυτό που επιθυμούν είναι να ασκήσουν πίεση στην Ελληνική πλευρά ούτως ώστε να μη χαθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης όλων των εκκρεμοτήτων πριν από τη Σύνοδο της 19ης Φεβρουαρίου του Eurogroup και να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία σύγκλησης του αρμόδιου οργάνου του ESM για την εκταμίευση της υποδόσης.
Εν τω μεταξύ για το θέμα πηγές του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου αναφέρουν ότι προχωρά η διαδικασία ολοκλήρωσης των εκκρεμών προαπαιτούμενων και ότι έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα εκτός από 2. Το ένα αφορά στην απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό και το δεύτερο αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επισημαίνουν όμως, οι ίδιες πηγές, ότι αυτές οι 2 εκκρεμότητες δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην έγκριση καταβολής του πρώτου πακέτου υποδόσεων. Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών λένε ότι συνδέεται με την καταβολή τον Απρίλιο της δεύτερης υποδόσης του 1 δις ευρώ (σ.σ. η 2η υποδόση είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου συνδεδεμένη με την πορεία των πλειστηριασμών και των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που επίσης πρέπει να πιστοποιηθεί ότι μειώθηκαν επαρκώς.
Κάθοδος Μοσκοβισί στην Αθήνα
Όσον αφορά στην επίσκεψη Μοσκοβισί (σ.σ. παρουσία του κ. Ντέκλαν Κοστέλο) έχει πολλά μηνύματα. Έχει στόχο την επιβεβαίωση της προόδου της Αθήνας και την στήριξη της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου.
Ενεργοποιεί όμως και την πολιτική συζήτηση για τα 3 μεγάλα μέτωπα των διαπραγματεύσεων κομίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν:
1. Ο Γαλλικής καταγωγής Επίτροπος κομίζει την πρόταση και το γαλλικό κλειδί σύνδεσης των παρεμβάσεων στο χρέος με την πορεία του ΑΕΠ. Η πρόταση τελεί πάντως υπό διαπραγμάτευση αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστεί, με την Ελληνική πλευρά να επιμένει στην "ευνοϊκή" της πλευρά (δηλαδή της πρόσθετης παρέμβασης στο χρέος σε περίπτωση που υπάρχει ύφεση), ενώ πλευρές των δανειστών δίνουν έμφαση και στον άλλο άξονα (των μικρότερων ή καθόλου παρεμβάσεων στο χρέος αν επιταχυνθεί η ανάπτυξη).
2. Το 2ο μέτωπο είναι η ελάφρυνση του χρέους η οποία συζητείται ήδη σε τεχνικό επίπεδο (από το EWG του Ιανουαρίου ενώ νέα αποτίμηση προόδου αναμένεται να γίνει και σήμερα στη νέα σύνοδο του EWG) με στόχο, όπως έγραφε το Capital.gr, να υπάρχει μία πρώτη συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου.
3.  Αναφορικά με το 3ο μεγάλο ζήτημα, αυτό της εποπτείας που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 χθες ο κ Μοσκοβισί ανακοινώνοντας τις Χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα έδωσε μία πρώτη εικόνα των προθέσεών του, μιλώντας για μία σταδιακή επαναφορά της Ελλάδας στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα δήλωσε "πιστεύω ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία "κανονική χώρα" με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις".
Το πρόγραμμα επαφών Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος να έχει ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, με φορείς, αλλά και ομιλίες σε συνέδρια.
Διαδοχικά σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, και με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Θα συναντηθεί επίσης με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του "Κινήματος Αλλαγής", κα. Φώφη Γεννηματά. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρο Φέσσα καθώς και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το βράδυ θα παραθέσει κεντρική ομιλία στο "The World in 2018 Gala Dinner" του The Economist.
Αύριο θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία σε φόρουμ με θέμα "Grèce: les chemins de l'espoir - Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας"
Επίσης αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.
http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ