Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Μέχρι 120 ευρώ το στρέμμα οι αποζημιώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια για την περσινή καρπόπτωση, αποζημιώνονται συνολικά 94.412 στρέμματα σε πέντε νομούς (Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας).Aναλυτικά τα ποσά

Οι αποζημιώσεις μέσω de minimis που εγκρίθηκαν για την περσινή καρπόπωση σε ροδάκινα και νεκταρίνια αφορούν τελικά 94.400 στρέμματα. Το ποσό που θα λάβουν ως αποζημίωση οι παραγωγοί είναι 120 ευρώ το στρέμμα στα νεκταρίνια, 115 ευρώ το στρέμμα στα επιτραπέζια και 65 ευρώ το στρέμμα στα συμπύρηνα ροδάκινα. Τα στοιχεία παρέσχε ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης. Όπως μάλιστα τόνισε σε ανάρτησή του «και τα συμπύρηνα ροδάκινα (μετά από πολλά χρόνια) αποζημιώνονται (με 3.223.000,00 € συνολικά), μαζί με τα επιτραπέζια και τα νεκταρίνια με τα 8,5 εκατ. € από το de minimis για τις περσινές βροχοπτώσεις». Υπενθυμίζεται ότι
περίπου 12.500 ήταν οι αιτήσεις των παραγωγών που αιτούνταν αποζημίωση, τα αιτήματα δε αντιπροσώπευαν μια έκταση της τάξης των 133.000 στρέμματων.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Σηφάκη «μέχρι τις 27 Ιουλίου, όπως είχε ανακοινωθεί, θα γίνει η πληρωμή. Η κυβέρνηση κάλυψε την ζημιά που δεν κάλυπτε ο ΕΛΓΑ. Μετά από συνεργασία των αγροτών (μέσω της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων) με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο (που έγινε την Πέμπτη 19 Ιουλίου στην Αθήνα) καθορίστηκαν οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τις άκαιρες και σφοδρές βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα».
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση τις εξατομικευμένες δηλώσεις των παραγωγών που έγιναν στους συνεταιρισμούς και μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά στις πραγματικά πληγείσες ποικιλίες επιτραπέζιων, συμπύρηνων και νεκταρινιών, κατέληξε ο ίδιος.
Παράλληλα, από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώθηκε, ότι «σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και ο Υπ. Οικονομικών κ. Χουλιαράκης χορηγείται ποσό 8,5 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση για τις ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις της περιόδου 14 - 17 Ιουλίου 2017.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή θα χορηγηθούν 65 ευρώ/στρέμμα στα συμπύρηνα ροδάκινα (σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες), 115 ευρώ/στρέμμα στα επιτραπέζια ροδάκινα και 120 ευρώ/στρέμμα στα νεκταρίνια στις ποικιλίες που επλήγησαν κατά την κρίσιμη περίοδο. Η επιλογή των ποικιλιών που αποζημιώνονται έγινε από τις Ομάδες Παραγωγών ροδακίνου σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και αφορά τις ποικιλίες που βρίσκονταν σε ωρίμανση την κρίσιμη περίοδο των βροχοπτώσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση αποζημιώνονται συνολικά 94.412 στρέμματα σε πέντε νομούς (Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας).
Η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 27 Ιουλίου».
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ