Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Σημερα το βραδυ τα εγκαίνια της 92ης Εμποροπανήγυρης Αιγινίου.

Η  92η  Εμποροπανήγυρη Αιγινίου  αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Μακεδονίας κι «ανοίγει τις πύλες της» στις 8 το βράδυ της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2018 με τη συμμετοχή της Πολυφωνικής ορχήστρας  Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Λιμπανοβνού. Η πανήγυρη θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου
2018.
Ως γιορτή «αντανακλά»   τη ψυχή της Βόρειας Πιερίας, τη ζωντάνια και το μεράκι των κατοίκων. Γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο και διαρκεί ένα δεκαήμερο. Το καλό παραδοσιακό φαγητό,  οι φθηνές αγορές, τα παιδικά παιχνίδια, ο  χορός, η διασκέδαση, οι ανθρώπινες σχέσεις,  ο πολιτισμός, η  εξυπηρέτηση,  η φιλοξενία και η παράδοση  αποτελούν  τα χαρακτηριστικά της εμποροπανήγυρης Αιγινίου.
Είναι μια από τις πρώτες που λειτούργησαν στην Ελλάδα, όπου  ξεκίνησε το 1926 από τους πρόσφυγες της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία), οι οποίοι έφεραν  μαζί  και  τις αναμνήσεις από το πανηγύρι της πατρίδας τους , που γινόταν στις 14 Σεπτεμβρίου.
Το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να γίνει στο χωριό και  μια Εμποροπανήγυρη, ένα κοινώς αποκαλούμενο «παζάρι». Μετά από τις σχετικές ενέργειες επέτυχε την κυβερνητική έκδοση αδείας της ίδρυσης της Εμποροπανήγυρης.
Το γεγονός αυτό έγινε αμέσως γνωστό. Από παντού άρχισαν να καταφθάνουν άνθρωποι με εμπορεύματα πάσης φύσεως. Η αρχική μορφή του πανηγυριού ήταν εμπορική –  ζωική, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε  στη σημερινή μορφή της. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού και αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό  –  οικονομικό γεγονός του Αιγινίου  και για την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.
Σήμερα λειτουργεί σ’  ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκτασης  40 στρεμμάτων  με περίπτερα, όπου  συγκεντρώνεται  πλήθος εκθετών και επισκεπτών απ’  όλη την Ελλάδα.
Φέτος για πρώτη χρονιά θα λειτουργήσει κι  ο 1ος ηλεκτρονικός οδηγός της εμποροπανήγυρης !
Μια μεγάλη καινοτομία θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι φετινοί επισκέπτες της εμποροπανήγυρης Αιγινίου. Ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού  δημιούργησε  και την ηλεκτρονική πλατφόρμα  www.panigiri-aiginiou.gr ,  μέσω της οποίας θα έχει ο κάθε επισκέπτης τη δυνατότητα να βρει εύκολα και γρήγορα ότι ψάχνει μέσα στην εμποροπανήγυρη Αιγινίου.
Πως,  όμως, θα λειτουργεί  ακριβώς ο ηλεκτρονικός οδηγός;
Ο κάθε επισκέπτης από φέτος θα μπορεί να μπει στο www.panigiri-aiginiou.gr  να πληκτρολογήσει οποιοδήποτε προϊόν ψάχνει (π.χ. αθλητικές φόρμες) και να ανακαλύψει εύκολα με βάση το νούμερο σε ποια περίπτερα μέσα στην εμποροπανήγυρη υπάρχει διαθέσιμο το προϊόν που αναζήτησε. Επίσης, ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να αξιολογήσει το κάθε μαγαζί με βάση την εμπειρία,  που βίωσε.
Έτσι απλά από φέτος όλοι οι επισκέπτες της εμποροπανήγυρης Αιγινίου θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν με ένα κλικ από το κινητό τα προϊόντα και τα μαγαζιά που ψάχνουν.
Το   πρόγραμμα  των πολιτιστικών  εκδηλώσεων της 92ης Εμποροπανήγυρης Αιγινίου διαμορφώθηκε ως εξής:
Τα εγκαίνια της 92ης Εμποροπανήγυρης Αιγινίου θα γίνουν στις 8 το βράδυ  της  Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2018 &.
Η εκδήλωση  για τη δημοτική παράδοση με τίτλο «Απ’ τον Μωριά μέχρι τον Έβρο» θα γίνει στις 9 το βράδυ της Τετάρτης  12 Σεπτεμβρίου 2018, όποτε θα εμφανιστούν οι Παναγιώτης  Λάλεζας  & Αποστολία Ουλιανούδη.
Στις 9 το βράδυ της  Παρασκευής  14 Σεπτεμβρίου 2018 θα αποδοθούν  παλαιές ερμηνείες της Μουσικής παράδοσης των χωρών  της ανατολικής Μεσογείου από το συγκρότημα Λωξάνδρα – Ensemble.
Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου 2018 θα διεξαχθεί νεανική βραδιά με τους Δημήτρη Κόκοτα & Γιώργο Λεμπέση.
Για την Εμποροπανήγυρη  Αιγινίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες να βρουν πληροφορίες στο www.pydnaskolindrou.gr ή στα τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης 23.533.50.100 –  114
©Typologos.com 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...