Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΕ - Συστήνουμε στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην φύτευση νέων οπωρώνων και να επιλέγονται ποικιλίες υψηλής παραγωγικότητας συμπύρηνου ροδακίνου.


Πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως 19 Οκτωβρίου 2018 στη Murcia της Ισπανίας το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων (CANCON14). Στο Συνέδριο εκτός από την φιλοξενούσα χώρα, μετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης απόχώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Κίνα, η Ισπανία, η Ν. Αφρική, η Βραζιλία και φυσικά η Ελλάδα.
Στην διάρκειά του κατατέθηκαν οι εκθέσεις των 8 χωρών που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις ποικιλίες, την παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου, βερυκόκου και αχλαδιού, τις ποσότητες που παρήχθησαν από τα παραπάνω προϊόντα, τόσο σε μορφή κομπόστας, όσο και χυμού ή κατεψυγμένων προϊόντων. Ακόμη έγινε αναφορά στο κόστος της α’ ύλης, του κουτιού, της ζάχαρης, της εργασίας κ.τ.λ.

Κοινή διαπίστωση όλων ότι την περίοδο που μεσολάβησε από το 13ο στο 14ο Συνέδριο, η παραγωγή της κομπόστας ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλή, παρά την ουσιαστική μείωσή της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τον περιορισμό της στην Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην θεαματικών μεγεθών παραγωγή της Κίνας. Την ίδια περίοδο η κατανάλωση, ιδίως στις μικρές συσκευασίες, βαίνει μειούμενη στις σημαντικές αγορές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Η πίεση συνεπώς στις αγορές ήταν έντονη ιδίως από πλευράς των Κινέζων για την κομπόστα και των Χιλιάνων για τον χυμό.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν τα ακόλουθα:
1. Η αναφορά στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο στον όγκο όσο και στην ποιότητα της παραγωγής.
2. Η παύση λειτουργίας των εργοστασίων κομπόστας της μιας από τις τρεις (3) μεταποιητικές εταιρίες των ΗΠΑ.
3. Το σημαντικά ανερχόμενο ενδιαφέρον της Βραζιλίας που μάλιστα θα οργανώσει το επόμενο Συνέδριο.
4. Οι συνέπειες του BREXIT που ανατρέπουν συγκεκριμένες χρόνιες ισορροπίες στον κλάδο.
5. Η ανάπτυξη συμπύρηνων φυτειών από τους ίδιους τους μεταποιητές ιδίως στην Λατινική Αμερική.
6. Οι συνέπειες στην εμπορία της κομπόστας, τόσο από επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με πολλές περιοχές του κόσμου, όσο και αντίστροφα από τον «εμπορικό πόλεμο» που κυρίως οι ΗΠΑ προωθούν. 

Προκύπτει από τα παραπάνω ότι είναι σε εξέλιξη σοβαρή διαταραχή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης μεταποιημένων προϊόντων ροδακίνου.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν φυτείες συμπυρήνων ροδακίνων αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεταποίησης φρούτων.

Συμπερασματικά:
Για άλλη μια φορά συστήνουμε στους παραγωγούς μας αυτοσυγκράτηση στην φύτευση νέων οπωρώνων συμπύρηνου ροδακίνου. Η φύτευση νέων δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την βιομηχανία ώστε να είναι διασφαλισμένη η απορρόφησή τους. Θα πρέπει τέλος να επιλέγονται ποικιλίες υψηλής παραγωγικότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ