Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30/7/2019
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες, μαγαζάτορες, γυναίκες, νέοι και νέες,
Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Νάουσας στις διοικητικές του υπηρεσίες είχε: 26 υπαλλήλους (και προβλεπόταν 29) για να εξυπηρετεί 15.000 ασφαλισμένους (εργαζομένους και συνταξιούχους ΙΚΑ). Σήμερα ως ΕΦΚΑ έχει: 14 υπαλλήλους για να εξυπηρετεί 34.000 κατοίκους.
Στην υγειονομική του μονάδα το ΙΚΑ είχε: 24 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τις βασικές
ειδικότητες σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, με το απαραίτητο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ήταν σε πλήρη λειτουργία ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο με γιατρούς, εξειδικευμένο προσωπικό και απαραίτητο εξοπλισμό. Σε καθημερινή βάση υπήρχε αγροτικός γιατρός σε όλα τα χωριά.
Σήμερα που πρέπει αυτή η υγειονομική μονάδα να εξυπηρετεί 34.000 κατοίκους, έχει:
1 οδοντίατρο καθημερινά (συνταξιοδοτείται τον Δεκέμβρη 2019),
1 γυναικολόγο (εκτελεί χρέη προϊσταμένου),
1 παιδίατρο (3 μέρες την βδομάδα),
1 ψυχίατρο (1 μέρα την βδομάδα),
1 ουρολόγο (1 μέρα τη βδομάδα),
5 γενικούς γιατρούς – παθολόγους που η οργανική τους θέση είναι στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και εξυπηρετούν: την πόλη της Νάουσας, τα 3 περιφερειακά ιατρεία των κοινοτήτων και κάνουν εφημερίες σε όλες τις μονάδες υγείας του νομού. Έτσι υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει ούτε ένας γενικός γιατρός στην υγειονομική μονάδα της Νάουσας.
Δηλαδή «σταθερά» υπάρχει μόνο ένας οδοντίατρος, που είναι και ελεγκτής γιατρός, ενώ στα καθήκοντά του έχει την προληπτική ιατρική σε όλα τα σχολεία και κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο Βέροιας.
Υπήρχε ιδιόκτητο κτίριο του ΤΕΒΕ με διοικητική υπηρεσία και όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, που σήμερα έχει εγκαταλειφθεί – συγχωνεύτηκε με της Βέροιας- και καταστρέφεται.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα επίσης με ευθύνη του ΙΚΑ υπήρχαν μέτρα προληπτικής ιατρικής με κινητές μονάδες σε κλάδους και μεγάλους χώρους δουλειάς.
Με βάση τον οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ εδώ και 2 χρόνια προβλέπεται η κατάργηση του υποκαταστήματος στη Νάουσα, η συγχώνευσή του με τα υποκαταστήματα Βέροιας – Αλεξάνδρειας και η εφαρμογή του ξεκινά την 1 Σεπτεμβρίου 2019. Μετατρέπεται σε γραφείο «εξυπηρέτησης» και σταδιακά, αν θα μείνουν 1-2 υπάλληλοι. Το ιδιόκτητο κτήριο του υποκαταστήματος του Δήμου Νάουσας που έχει όλες τις προϋποθέσεις να στεγάσει διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες, άδειασε από προσωπικό και γιατρούς, δρομολογήθηκε η εγκατάλειψη του, όπως και του κτιρίου του ΤΕΒΕ.
Το ΙΚΑ Νάουσας χτίστηκε τον Φλεβάρη του 1940 και σήμερα γκρεμίζεται μαζί με την κοινωνική ασφάλιση, την μεγαλύτερη κατάκτηση του αιώνα. Όλες οι υποσχέσεις που διαχρονικά πήραμε, όπως και αυτή πριν λίγους μήνες, πως δεν θα μετακινηθεί κανένας υπάλληλος και θα στελεχωθεί με 4 – 5 γιατρούς άμεσα, αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά καθησυχαστικές δηλώσεις.
Η κατάργηση του υποκαταστήματος σημαίνει πρόσθετη – μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων ιδιαίτερα των υπερήλικων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, σημαίνει βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για γιατρούς εξετάσεις και θεραπείες, γιατί και στο Νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές.
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες, μαγαζάτορες, γυναίκες, νέοι και νέες,
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας χρόνια τώρα οργάνωσε την πάλη για την άσχημη αυτή κατάσταση, είχαμε αποτελέσματα. Πρόσφατα μαζί με τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ οργάνωσαν σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των φορέων στο Δημαρχείο παρουσία του Δημάρχου και αποφασίστηκε να ζητήσουμε συνάντηση στα δύο συναρμόδια υπουργεία με στόχο να αποτραπεί το νέο έγκλημα.
Αυταπάτες δεν έχουμε. Μόνο οι εργαζόμενοι, ο λαός του Δήμου μας μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Η ίδια η ζωή έδειξε πως τα προβλήματα που μας βασανίζουν δεν λύνονται με κυβερνητικές αλλαγές, ούτε με δημόσιες σχέσεις, λύνονται με σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες με μοναδικό κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα.
Καλούμε τους εργαζόμενους - συνταξιούχους, όλους όσους υποφέρουν σε επαγρύπνηση, ανεξάρτητα πώς τοποθετήθηκαν στις τρεις πρόσφατες εκλογές, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.
Διεκδικούμε:
· Να καταργηθεί η απόφαση συγχώνευσης, να παραμείνει το υποκατάστημα της Νάουσας, να στελεχωθεί με το απαραίτητο διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας.
· Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους του χώρους δουλειάς.
· Νοσοκομείο με 8 βασικές κλινικές, με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, με ιατρικό, διοικητικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με ασθενοφόρο σε μόνιμη βάση.
· Καθημερινή παρουσία γιατρών σε όλα τα χωριά του Δήμου
· Τη θερινή περίοδο σε Ανθέμια – Ειρηνούπολη, που είναι συγκεντρωμένες επιχειρήσεις συσκευασίας – μεταποίησης φρούτων και κιβωτοποιίες, να υπάρχει κλιμάκιο γιατρών – νοσηλευτών για την άμεση παρέμβαση και ασφαλή διακομιδή σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων.
· Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.
· Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ