Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

​​​ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ, κ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ, ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ… ΤΙΜΗΤΕΣ»!!!

Μετά την πολύμηνη επιλεκτική… ¨αφωνία¨ του στις επανειλημμένες και προφανώς ¨ενοχλητικές¨ Ερωτήσεις και παρεμβάσεις Καρασμάνη στη Βουλή, ο μέχρι προ μηνός Υπουργός κύριος Σταύρος Αραχωβίτης - ώ του θαύματος - ξαναβρήκε τη φωνή του! Όχι για να απολογηθεί για όσα όφειλε να είχε πράξει αλλά δεν έπραξε για να στηρίξει τους αγρότες – και ειδικότερα τους ροδακινοπαραγωγούς – αλλά για να ζητήσει … και τα ρέστα για την εξοργιστική απραξία του! Για να ¨κατηγορήσει¨ τη σημερινή – δύο εβδομάδων! – νέα ηγεσία του Υπουργείου για… ¨διαχειριστική ανεπάρκεια¨ στην εισοδηματική στήριξη των παραγωγών, στην αξιοποίηση εργαλείων όπως τα de minimis, στο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης των προϊόντων αλλά και στον ΕΛΓΑ!

Εάν αυτό δεν υποδηλώνει μια πλήρη άγνοια της πραγματικότητας – οπότε στον κύριο Αραχωβίτη πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποιο ελαφρυντικό – τότε, στον πρώην Υπουργό πρέπει να θυμίσουμε τη λαϊκή θυμοσοφία: Ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί! Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να μιλάνε εκείνοι που του πέρασαν τη θηλιά!
Τολμάει ο κύριος Αραχωβίτης να λέει, το αμίμητο: Ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε δύο φορές ενισχύσεις De Minimis στους ροδακινοπαραγωγούς»,και ότι «ταυτόχρονα  στάθηκε  έγκαιρα και αποτελεσματικά στο πλευρό τους με τον ΕΛΓΑ όποτε οι συνθήκες το απαίτησαν»!
Αναφέρεται, προφανώς, σε κείνη την πρωτοφανή διαδικασία: Όταν ανάγκασαν τους Συνεταιρισμούς να… υποκαταστήσουν τον ΕΛΓΑ, να παίρνουν τις δηλώσεις ζημιών, να κάνουν εκτιμήσεις, με τα κομματικά τους στελέχη να διαγράφουν ή να προσθέτουν ποικιλίες, σε ένα ανήκουστο αλισβερίσι συναλλαγής. Τότε που παραγωγοί που, ενώ οι ποικιλίες τους ήταν αποζημιώσιμες, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για τη ζημιά τους, αλλά και δεν είχαν που να απευθυνθούν για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους, ενώ όφειλαν να τους αποζημιώσουν από τον ΕΛΓΑ! Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, και η Επιστημονική Επιτροπή που ο προκάτοχός του συγκρότησε, όπως και το Ινστιτούτο της Νάουσας, είχαν αποφανθεί ότι οι βροχοπτώσεις υπήρξαν το πρωτογενές αίτιο, ότι οι ζημιές ήταν άμεσες και, συνεπώς, από τον ΕΛΓΑ έπρεπε να αποζημιωθούν.
Και, ας μη θεωρεί εαυτόν ο κύριος Αραχωβίτης άμοιρο ευθυνών, διότι μπορεί να μην ήταν τότε ο ίδιος Υπουργός, αλλά ήταν συντονιστής της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησής του, και η ευθύνη τον βαρύνει στο ακέραιο! Άλλωστε και για τις ζημιές του 2018, το ίδιο ακριβώς έπραξε και αυτός, ως Υπουργός τότε.
Μιας δε και αναφέρεται ο κύριος Αραχωβίτης στα de minimis– τα οποία χρησιμοποίησαν ως πανάκεια ¨δια πάσαν νόσον¨… Καλά, ως ¨συντονιστής¨ δεν το είχε… πληροφορηθεί. Αλλά ούτε ως Υπουργός επί ένα χρόνο, δεν έμαθε ότι τα de minimisχρησιμοποιούνται μόνον για απώλειες εισοδήματος από εξωγενή αίτια, και όχι όπως τα χρησιμοποίησε η Κυβέρνησή του – και ο ίδιος –  ακόμη και για επιχειρήσεις… εμπορίας κρεάτων, με συνέπεια να εξαντληθούν όλα τα κονδύλια!
Βρίσκει ακόμη το θάρρος να μιλάει τώρα για ανεπάρκεια της σημερινή ηγεσίας του Υπουργείου – με θητεία… 15 ημερών, το επαναλαμβάνουμε, που ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής και πλήρους αντίληψης των προβλημάτων – διότι, λέει, δεν ανακοινώνει μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών.
Φαίνεται ότι όταν τα γράφει αυτά, ο κύριος Αραχωβίτης κοιτάει τον καθρέφτη του! Διότι εκείνος ήταν ο Υπουργός που μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έπρεπε να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα – αν, βέβαια είχε αποφασίσει να πάρει κάποια μέτρα. Και όχι να έρθει στη Σκύδρα και με κλειστή Βουλή να μιλάει για προκαταβολές που ήξερε ότι δεν μπορούσε να δώσει! Αυτός έπρεπε από τότε να έχει ανακοινώσει την ένταξη του ροδάκινου στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, στα Σχολεία, στο καθημερινό σιτηρέσιο του Στρατού, μετά από συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία – όπως είχε κάνει επί υπουργίας του ο Καρασμάνης. Και επίσης – όπως πάλι ο Καρασμάνης είχε πετύχει – σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου, να έχει διασφαλίσει την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων ροδακίνου σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα και χώρους μαζικής εστίασης. Ούτε αυτό το έκανε!
Επίσης ο λαλίστατος – τώρα που βρέθηκε στην αντιπολίτευση – πρώην Υπουργός, δεν μας λέει μια λέξη για την περιβόητη Διεπαγγελματική. Της οποίας την ίδρυση είχε εξαγγείλει ο προκάτοχός του κύριος Αποστόλου το καλοκαίρι του 2017 στο Φεστιβάλ ροδακίνου στη Βέροια, εν χορδαίς και οργάνοις, με αγκαλιές και φιλιά! Και τα μεν δημοσιογραφικά φλάς και οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανάτισαν το… ιστορικό γεγονός, αλλά οι ροδακινοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν μια Διεπαγγελματική που ακόμη δεν έχει νομική υπόσταση, δηλαδή απλά… δεν υπάρχει! Και ο κύριος Αραχωβίτης δεν μας λέει ούτε ποιοι είναι αυτοί που σκόπιμα δεν επέτρεψαν δυο χρόνια τώρα να συγκροτηθεί, και να διαιωνίζεται το σημερινό μπάχαλο, η ασυδοσία και τα καρτέλ, ειδικά στο συμπύρηνο ροδάκινο!
Όπως δεν μας λέει και τί έκανε γι’ αυτό ο ίδιος, στον ένα χρόνο που ήταν Υπουργός!
Όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δια του τότε Υπουργού Καρασμάνη, τους παρέδωσε το μέτρο Μ9 με 25 εκατομμύρια για την ενίσχυση των υφιστάμενων Ομάδων Παραγωγών και τη δημιουργία νέων Ομάδων, και Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών, τι έπραξαν ο κύριος Αραχωβίτης και ο προκάτοχός του; Άφησαν αυτά τα χρήματα στα αζήτητα, και τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη! Αυτό έκαναν! Αυτό ήταν το ¨έργο¨ τους! Όπως και το μέτρο Μ16 με τα 97 εκατομμύρια για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων που κι’ αυτό το έφαγε το μαύρο σκοτάδι της ανυπαρξίας τους και της ανεπάρκειάς τους!
Και έρχεται σήμερα ο κύριος Αραχωβίτης να επιχειρεί να επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι της δικής τους ανεπάρκειας και ανυπαρξίας, τη δουλειά του… Καρασμάνη στην ολιγόμηνης διάρκειας υπουργία του! Προσποιείται πως ξεχνάει ότι ο Καρασμάνης, από τις 9 Ιουλίου του 2014 που ήταν Υπουργός είκοσι (20) ημερών, μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου του 2015, είχε προχωρήσει μεθοδικά και αποτελεσματικά σε δεκαεφτά (17) ουσιαστικές ενέργειες για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών! Και αν όντως έχει ο κύριος Αραχωβίτης τόσο ¨ασθενή¨ μνήμη, ας διαβάσει τα ισάριθμα επίσημα Δελτία Τύπου του Υπουργείου, για να θυμηθεί κάποια από αυτά: Το Δελτίο της 19ης Αυγούστου του ΄14 που αναφέρεται στη δωρεάν διανομή ροδακίνων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε φιλανθρωπικά Ιδρύματα, την οποία ανακοίνωσε σε σύσκεψη Ομάδας Παραγωγών. Και, επιπλέον, τους είπε ότι εκείνη την ημέρα σε επικοινωνία με τον Επίτροπο Τσιόλο, του ζήτησε – πέραν αυτών των μέτρων – και άλλα μέτρα, όπως στρεμματική ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματός τους λόγω της τότε εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία!
Ας πάει και στο Δελτίο της 22ης Αυγούστου του ΄14 όταν είχαν ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 33 εκατομμύρια για έκτακτα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών… Και ο Καρασμάνης τότε, ευθαρσώς διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή, και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών κάθε χώρας προς τη Ρωσία. Όπως επίσης ζήτησε επιπλέον να στηριχθούν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί σε ποσοστό 100%, επιμένοντας ταυτόχρονα σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών και με στρεμματική ενίσχυση!
Ας ανατρέξει και νωρίτερα: Στο Δελτίο της 6ης Αυγούστου του ΄14 – πριν από το εμπάργκο - όπου με πρωτοβουλία Καρασμάνη οι Υπουργοί Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, κατέθεσαν κοινό υπόμνημα για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την κρίση σε κοινοτικό επίπεδο στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, λόγω υπερπαραγωγής! Και πιο πριν, στις 14 Ιουλίου του ΄14 όταν σε συνάντηση με τον Επίτροπο Τσιόλος στις Βρυξέλλες, ο Καρασμάνης του ζήτησε πρόσθετα μέτρα για τους ροδακινοπαραγωγούς – ένα μήνα πριν από το επερχόμενο εμπάργκο! Και παρά το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός από τους Υπουργούς της ΕΕ που είχε προβλέψει το εμπάργκο, ο Καρασμάνης υπήρξε και ο μόνος ανάμεσα στους 28 ομολόγους του που είχε αντιδράσει σθεναρά στα πρώτα μέτρα – ψίχουλα της Επιτροπής, και ζητούσε επίμονα στρεμματική ενίσχυση!
Όσον αφορά στον ¨ανιστόρητο¨ και αστείο υπαινιγμό του κυρίου Αραχωβίτη, ότι ο Καρασμάνης ενίσχυσε τους ροδακινοπαραγωγούς… προεκλογικά, προφανώς κρίνει ¨εξ ιδίων τα αλλότρια¨!
Διότι, τι σχέση μπορεί να έχουν με τα φετινά προεκλογικά φιλοδωρήματα – που τα ονόμασαν μάλιστα… «13η σύνταξη» - με τους εφτά μήνες του αγώνα που έδωσε ο Καρασμάνης το 2014 για να μπορέσει να δώσει αυτά τα χρήματα στους ροδακινοπαραγωγούς;
Για να το πετύχει, χρειάστηκε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του τότε Επιτρόπου Χόγκαν, (Δ.Τ. 10/12/2014), ο οποίος είχε αποδεχθεί ότι ο Καρασμάνης προέβαλε ένα δίκαιο αίτημα. Ο σχετικός φάκελος όμως, έπρεπε να περάσει υποχρεωτικά από το ¨Κολέγιο των Επιτρόπων¨ και να ληφθεί απόφαση (επειδή δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για την προ εμπάργκο εποχή) και, εν συνεχεία, να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Κλωντ Γιουνγκέρ ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα. Για να επισπευσθούν δε οι διαδικασίες, πάρθηκε από ελληνικής πλευράς η απόφαση να εφαρμοστεί ο Κοινοτικός Κανονισμός 1408/13 και να δοθούν ενισχύσεις ¨ήσσονος σημασίας¨ για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που οι εξαγωγές τους είχαν καταβαραθρωθεί εξ αιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και του ρωσικού εμπάργκο που ακολούθησε. Απόφαση για την οποία ενημερώθηκε η Επιτροπή και έδωσε επισήμως την έγκρισή της στις 13/1/2015!
Τί δεν καταλαβαίνει λοιπόν ο κύριος Αραχωβίτης; Τι έπρεπε να πράξουν η τότε Κυβέρνηση και ο Υπουργός Καρασμάνης; Να μη δώσουν αυτά τα χρήματα στους εξουθενωμένους ροδακινοπαραγωγούς, επειδή βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο; Να κάνουν αυτό που έκανε στη συνέχεια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε τον φάκελο με τα 60 (εξήντα) συνολικά εκατομμύρια για τους ροδακινοπαραγωγούς να μουχλιάζουν και να χάνονται στα συρτάρια του Υπουργείου; Και σήμερα να έχουν το θράσος, αντί να απολογούνται να εμφανίζονται ως… τιμητές; Χωρίς να μας λένε τί έκαναν αυτοί ως Κυβέρνηση για το εμπάργκο όλα αυτά τα χρόνια!
Να τους θυμίσουμε λοιπόν: Έδιναν… χορταστικές υποσχέσεις! Μόνον αυτό έκαναν! Θυμούνται οι ροδακινοπαραγωγοί τη δέσμευση Αποστόλου στο φεστιβάλ της Βέροιας ότι θα διεκδικήσει την στρεμματική ενίσχυση για το εμπάργκο. Αλλά δεν ψέλλισε ούτε λέξη στα κοινοτικά φόρα, εξακολούθησε να τους εμπαίζει και, τελικά, τους πέταξε τα ψίχουλα από τα de minimis! Και ο ίδιος ο κύριος Αραχωβίτης στον ένα χρόνο της υπουργίας, κουβέντα δεν άρθρωσε στην ΕΕ για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών!
Όσον αφορά στον ΕΛΓΑ, και εδώ παντελώς άσχετος αποδεικνύεται ο κύριος Αραχωβίτης! Άσχετος, ή συνειδητά κακόπιστος! Διότι ο Καρασμάνης υπήρξε ο Υπουργός που εξόφλησε ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις του Οργανισμού για αποζημιώσεις ύψους 160.509.643 ευρώ για ζημιές του 2014 και, επιπλέον, παρέδωσε στην νέα ηγεσία του Υπουργείου και 132 εκατομμύρια ¨ζωντανό¨ χρήμα στο ταμείο του ΕΛΓΑ!
Ξεπερνώντας δε κάθε όριο συνειδητής και κακόβουλης παραπληροφόρησης ο κύριος Αραχωβίτης, τολμά να υπαινίσσεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση και ηγεσία του Υπουργείου μεθοδεύουν… είσοδο ιδιωτικών εταιριών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής! Αποσιωπώντας με περίσσιο θράσος ότι ο Καρασμάνης ήταν πάντα ανυποχώρητος υποστηρικτής του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και με ισχυρό Ταμείο. Γι΄αυτό διασφάλισε επί υπουργίας του το μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια – ακριβώς για την ισχυροποίηση και την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού στην αποστολή του – μέτρο που η ¨πρώτη φορά αριστερά Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ¨… φρόντισε να χαθεί αναξιοποίητο!!    
Επειδή δε ο κύριος Αραχωβίτης μιλάει και για ¨αναδιαρθρώσεις¨ - ένα θέμα στο οποίο αποκαλύπτεται πάλι ότι είναι επιπόλαιος ή άσχετος – ας μάθει έστω και καθυστερημένα ότι τότε δεν υπήρχε πρόβλημα διάθεσης του ροδακίνου καθώς ακόμη δεν μας είχε προκύψει το εμπάργκο και τεράστιες ποσότητες ¨έφευγαν¨ στη μεγάλη ρώσικη αγορά! Συνεπώς δεν ετίθετο τότε θέμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας. Η Κυβέρνησή του, ο ίδιος και ο προκάτοχός του έπρεπε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, αλλά αναφέρθηκε σ’ αυτήν… 17 ημέρες πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές! Για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό, που απαιτεί μελέτη, τεκμηρίωση, αποφάσεις, προτάσεις εφαρμογής, όλα αυτά που χρειάζονται μήνες – τουλάχιστον – δουλειάς. Και πώς θα το υλοποιούσε; Με ποιες Ομάδες Παραγωγών; Με ποια Επιχειρησιακά Προγράμματα; Με ποια κονδύλια;
Καλύτερα λοιπόν να σιωπά ο κύριος Αραχωβίτης και να απολογηθεί για τις τεράστιες ευθύνες – του ίδιου ως συντονιστή της αγροτικής πολιτικής και ως Υπουργού, και του προκατόχου του στο Υπουργείο – που στην πολυδιαφημισμένη Αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017, δεν φρόντισαν ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, να συμπεριλάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο, όπως και να διπλασιάσουν και τριπλασιάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο συμπύρηνο για χυμοποίηση. Το τελευταίο δε, όχι μόνον δεν το έκαναν, αλλά κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στην Ε.Ε. και δέκα εκατομμύρια τα οποία δεν απορρόφησαν για τη χυμοποίηση το 2015, 2016 και 2017!
Με δυο λόγια, επί τεσσεράμισι χρόνια δεν άνοιξαν – Αποστόλου και Αραχωβίτης – το στόμα τους για να αρθρώσουν έστω μια λέξη, ένα αίτημα, για όλα αυτά τα θέματα που έκαιγαν και γονάτιζαν τους ροδακινοπαραγωγούς!
Ας κάνει λίγη υπομονή ο κύριος Αραχωβίτης. Η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστια για το εμπάργκο που συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του 2020, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν αντίστοιχα μέτρα. Από φέτος έχει σταματήσει και το Πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας, αλλά και τώρα, είναι αργά να το διεκδικήσουμε με κλειστά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο! Συνεπώς, υπάρχει το ¨ηθικό¨ αλλά και ρεαλιστικό υπόβαθρο για την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, το φθινόπωρο να διεκδικήσει την μόνη ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μας: Στρεμματική ενίσχυση! Και, φυσικά, τα 10 εκατομμύρια και πλέον που δεν απορροφήθηκαν στη χυμοποίηση, και να δοθούν για στήριξη των παραγωγών συμπύρηνου, γιατί ο χειμώνας θα είναι βαρύς και τα αδιέξοδα δραματικά!
 Και ο κύριος Αραχωβίτης, ας περιχαρακωθεί πάλι στην προσφιλή του σιωπή! Του πάει καλύτερα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ