Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Οι 10 πιο επικίνδυνες ράτσες σκύλων στον κόσμο – Γιατί θέλουν προσοχή

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση με το βρέφος που βρήκε τραγικό θάνατο στα Γλυκά Νερά μετά από επίθεση που δέχτηκε από ροτβάιλερ.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ροτβάιλερ της οικογένειας δάγκωσε το βρέφος στην κούνια του.
Το... 
μωρό διακομίστηκε από την ίδια την μητέρα του στο Νοσοκομείο ωστόσο ήταν ήδη αργά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, τα ροτβάιλερ αν και πιστά σκυλιά, είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Μάλιστα το ροτβάιλερ δεν είναι η μόνη ράτσα που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους, καθώς υπάρχουν ακόμη 9 ράτσες σκυλιών που δυνητικά μπορεί να γίνουν απειλητικά για τον άνθρωπο.

Βέβαια όπως αναφέρουν εκπαιδευτές και εκτροφείς σκύλων, η συμπεριφορά ενός σκύλου δεν καθορίζεται από τη φυλή του.

Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν η γενετική κληρονομιά μπορεί να επηρεάσει την ιδιοσυγκρασία ενός σκύλου, η κοινωνικοποίηση του κουταβιού και η εκπαίδευση που του παρέχεται από τον εκπαιδευτή του, είναι οι πιο καθοριστικές παράμετροι στην ανάπτυξη του.

Μάλιστα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σκύλοι από τη φύση τους και πως κάθε σκύλος, ανεξάρτητα από τη ράτσα, θα μπορούσε να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά εάν έχει κάνει ανάλογη εκπαίδευση ή εάν έχει βιώματα κακοποίησης και άλλων προβληματικών καταστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν 10 ράτσες σύμφωνα με το animalpedia.com που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες σε αρκετές χώρες και είτε απαγορεύονται, είτε η κατοχή τους εντάσσεται σε πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
American Pitbull Terrier



Δυστυχώς, τα Πίτμπουλ είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο από την αρνητική δημοσιότητα και θεωρούνται από πλέον επικίνδυνα σκυλιά. Αυτό φυσικά προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις από την ανεύθυνη διαχείριση των ιδιοκτητών τους.

Το American Pitbull Terrier (APBT) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές στον κόσμο. Παρά τους αναρίθμητους μύθους που τα περιβάλλουν,τα Πίτμπουλ είναι στην πραγματικότητα φιλικά, και ισορροπημένα σκυλιά, τα οποία επιθυμούν να νιώθουν ευπρόσδεκτά από τον πυρήνα της οικογένειας. Είναι ανθρωποκεντρικά ζώα και όταν εκπαιδεύονται και κοινωνικοποιούνται ως κουτάβια, μπορούν να τα πάνε καλά με παιδιά και να συμβιώσουν ειρηνικά με άλλα ζώα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την American Temperament Socierty , στην οποία αναλύθηκαν περισσότερες από 400 φυλές σκύλων, κατέληξε ότι το APBT είναι ένα από τα πιο ανεκτικά σκυλιά. Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν πολλά κοινά στοιχεία, με αυτά των σκύλων που θεωρούνται ιδανικά για οικογένειες, όπως τα Γκόλντεν Ριτρίβερ και τα Μπιγκλ.
Rottweiler



Λόγω του μεγέθους , του μυώδους παρουσιαστικού και της ισχυρής γνάθου του, το Rottweiler θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα σκυλιά στον κόσμο. Παρ ‘όλα αυτά, η ράτσα αυτή κρύβει έναν χαρακτήρα ήρεμο, με αυτοπεποίθηση και πιστό στον ιδιοκτήτη του. Αυτά τα σκυλιά γενικά δημιουργούν έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό με την οικογένεια, που θα την υπερασπιστούν με θάρρος.

Τα φυσικά του χαρακτηριστικά και η ανεύθυνη αντιμετώπιση από πολλούς ιδιοκτήτες, είχαν ως αποτέλεσμα τα Ροτβάιλερ να θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα σκυλιά για πολλές χώρες, ακόμα και για την Ιταλία. Παρόλα αυτά, είναι ένα από τα πιο έξυπνα και υπάκουα σκυλιά στον κόσμο.
American Staffordshire Terrier



Τα American Staffordshire Terrier, επίσης γνωστά ως Amstaff, έχουν στενή σχέση με τα Πίτμπουλ. Κατά τον ίδιο τρόπο όπως και με τα Staffordshire Bull Terrier και τα Bull Terrier, επίσης εμφανίζονται στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων σκύλων στον κόσμο.

Μερικές από τις φυλές Bull δημιουργήθηκαν για να συμμετάσχουν σε κυνομαχίες, μια εμπειρία που συνέβαλε στην κακή τους φήμη σήμερα. Ωστόσο, όταν κοινωνικοποιούνται σωστά από κουτάβια και εκπαιδεύονται μέσω της θετικής ενίσχυσης , αυτά τα σκυλιά παρουσιάζουν ισορροπημένη συμπεριφορά και μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες του σπιτιού, για να ζήσουν αρμονικά με την οικογένεια.
Fila brasileiro



Το Fila brasileiro είναι μία από τις πιο γνωστές φυλές Βραζιλιάνικων σκύλων στον κόσμο, τόσο για το μέγεθός του όσο και γιατί αποτελούν μέρος της λίστας με τα πιο επικίνδυνα σκυλιά στον κόσμο. Αυτά τα σκυλιά έχουν ισχυρή προσωπικότητα και μια κάπως περίπλοκη ιδιοσυγκρασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθετικά. Δεν πρέπει να συγχέουμε ένα πρόβλημα συμπεριφοράς, όπως είναι η επιθετικότητα, με ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας μιας φυλής.

Στον πυρήνα της οικογένειάς του, το Fila brasileiro είναι στοργικό και αφοσιωμένο σκυλί που δείχνει μεγάλη υπομονή και διακριτικότητα με τα παιδιά. Παρουσία ξένων, ωστόσο, αυτά τα σκυλιά είναι επιφυλακτικά για το έντονο εδαφικό και προστατευτικό τους ένστικτο. Για το λόγο αυτό, είναι μια φυλή σκύλου που συνιστάται για εκπαιδευτές, οι οποίοι έχουν χρόνο και υπομονή να τους προσφέρουν μια εξαιρετική εκπαίδευση, από τους πρώτους μήνες της ζωής. Η κοινωνικοποίηση σε νεαρή ηλικία θα είναι το κλειδί για τη συμπεριφορά των ενηλίκων και θα τους επιτρέψει να συναναστρέφονται θετικά με άτομα και ερεθίσματα γύρω τους.
Dogo Argentino



Το Dogo Argentino, είναι η μοναδική φυλή σκύλων της αργεντινής που δεν έχει εξαφανιστεί. Αυτή η ράτσα προσελκύει την προσοχή για την ισχυρή της εμφάνιση, με ένα καλά αναπτυγμένο μυώδες σώμα και το ολόλευκο της τρίχωμα (ακόμα και αν υπάρχουν γύρω από τα μάτια κάποιες πιο σκούρες κηλίδες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 10% της επιφάνειας του κεφαλιού).

Οι πρόγονοι του Dogo Argentino είναι τα εξαφανισμένα πλέον perros de pelea cordobes, τα οποία ήταν πολύ δημοφιλή στις μάχες σκυλιών στην επαρχία Κόρδοβα της Αργεντινής στις αρχές του εικοστού αιώνα. Παρ ‘όλα αυτά, ο Δρ Antonio Nores Martinez αποφάσισε να τα διασταυρώσει με άλλες φυλές με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τη δύναμη τους και την αντοχή τους, αλλά και να βελτιώσουν τη σταθερότητα του χαρακτήρα τους. Αυτή η φυλή υποτίθεται ότι επηρεάζεται από τον Μεγάλο Δανό, το Μπουλ τεριέ, το Μπόξερ και το Αγγλικό Μπουλντόγκ μεταξύ άλλων.

Παρά το παρελθόν του, το Dogo Argentino έχει προσαρμοσθεί πολύ καλά στη ρουτίνα του σκύλου συντροφιάς, και ξεχωρίζει για το στοργικό του ταμπεραμέντο. Αυτά τα ζώα δημιουργούν έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό με τους εκπαιδευτές και τις οικογένειές τους, που θα προστατεύσουν και θα λατρέψουν με τη χαρακτηριστική καλοσύνη και το θάρρος τους. Όταν έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν από μικρή ηλικία, είναι πολύ υπομονετικά με τα παιδιά, με τα οποία θα παίξουν με το πέρασμα του χρόνου και θα είναι ανεκτικά σε άλλα ζώα.
Tibetan Mastiff



Το Θιβετιανό Μαστίφ είναι ένα αρχαίο γιγαντιαίο σκυλί, του οποίου η δημιουργία σχετίζεται με τους αρχαίους νομάδες βοσκούς στα Ιμαλαΐων και τα μοναστήρια του Θιβέτ, όπου εκπαιδεύονταν ως σκύλοι προστάτες και φρουροί . Η δύναμή του, η στιβαρότητα και ο παχύς μανδύας του είναι ίσως τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αυτής της φυλής και το επίσημο πρότυπο τα χαρακτηρίζει ως έχοντα τερατώδη δύναμη.

Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα, θα πρέπει να ξέρετε ότι το Θιβετιανό Μαστίφ είναι ένα ανεξάρτητο σκυλί. Αυτό δεν σημαίνει (λογικά) ότι δεν απολαμβάνει την συντροφιά των ιδιοκτητών του ή της οικογένειας. Αντίθετα, είναι ένα ήσυχο σκυλί του οποίου το προστατευτικό πνεύμα το καθιστά εξαιρετικά πιστό, παρόλο που ποτέ δεν θα είναι υποτακτικός σκύλος. Θα πρέπει να σέβεστε τον αυτόνομο χαρακτήρα του. Η κοινωνικοποίηση σε νεαρή ηλικία είναι καθοριστική για αυτή τη ράτσα.
Dogo canario



Το Dogo canario , είναι μια φυλή ισπανικού σκύλου που θεωρείται το εθνικό σύμβολο του νησιού Γκραν Κανάρια. Τον 18ο αιώνα, αυτά τα σκυλιά διασταυρώθηκαν με σκύλους τύπου Bull που έφεραν από την Αγγλία. Πιστεύεται ότι το ισχύον πρότυπο είναι πολύ μακριά από το αρχικό Dogario canario.

Στην περίπτωση αυτή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ μεγάλο, ήσυχο σκυλί, το οποίο στο παρελθόν επιλέχθηκε και αναπτύχθηκε ως σκύλος μάχης. Μιλάμε επίσης για ένα επιφυλακτικό -με ξένους- σκυλί, αλλά πιστό με τον ιδιοκτήτη του. Έχει γενικά έναν ανεξάρτητο χαρακτήρα, ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να σεβαστούμε, χωρίς όμως να παραμελήσουμε την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση του.
Mastiff



Το Mastiff είναι μια πολύ δημοφιλής, πρωτότυπη φυλή από τη Μεγάλη Βρετανία. Στην αρχή ανατράφηκαν για να βοηθήσουν τους δασοφύλακες, να προστατευθούν και να διευκολύνουν τη δουλειά τους. Τα καλά τους αποτελέσματα συνέβαλαν στο γεγονός ότι η δημοτικότητα τους μεγάλωσε τόσο γρήγορα και άρχισε να εκπαιδεύεται ως φύλακας για σπίτια και οικογένειες.

Αυτό είναι ένα μεγάλο και ισχυρό σκυλί, του οποίου η παρουσία είναι τρομακτική για τους παρείσακτους. Λόγω της προέλευσης του ως φύλακα, το Mastiff είναι ένα πολύ προστατευτικό σκυλί, στοργικό και πιστό στην οικογένειά του. Γι’ αυτό το λόγο, το Mastiff πρέπει να κοινωνικοποιηθεί σωστά τους πρώτους μήνες της ζωής του και η απόκτηση του συνιστάται μόνο για έμπειρους ιδιοκτήτες.
Tosa



Το Tosa που ονομάζεται επίσης Tosa Inu, είναι ένα μεγάλο και ιδιαιτέρως ισχυρό σκυλί με καλά αναπτυγμένο μυώδες σώμα και ισχυρά σαγόνια. Το ψηλό σώμα και οι αρμονικές γραμμές του, προσδίδουν μια κομψή εμφάνιση, αλλά λόγω της δύναμης και των μορφολογικών του χαρακτηριστικών, το Tosa θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα σκυλιά στον κόσμο.

Παρ ‘όλα αυτά, έχει ισορροπημένο, τολμηρό και στοργικό χαρακτήρα με την οικογένεια του και γενικά τα πολύ καλά με τα παιδιά, με την προϋπόθεση ότι έχει κοινωνικοποιηθεί και έχει εκπαιδευτεί σωστά. Με ξένους, το Tosa είναι επιφυλακτικό, γι ‘αυτό η καλή κοινωνικοποίηση είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες όταν πρόκειται να υιοθετήσουμε ένα ζώο αυτής της φυλής.
Caucasian Shepherd



Ο Καυκάσιος Ποιμενικός, είναι μια ρώσικη φυλή σκύλου, που γεννήθηκε στις περιοχές γύρω από τον Καύκασο. Είναι ιδιαίτερα διάσημο στη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Η αρχική τους λειτουργία ήταν αυτή των σκύλων βοσκών , να προστατεύουν το κοπάδι και να υπερασπιστούν τα υπάρχοντα του ιδιοκτήτη τους.

Τελειώνουμε τη λίστα των πιο επικίνδυνων σκύλων στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι ο Caucasian Shepherd Dog δεν συνιστάται για ιδιοκτήτες με λίγη εμπειρία, καθώς η εκπαίδευσή του απαιτεί χρόνο, υπομονή και εκπαιδευτικές γνώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ