Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος που διοργανώνει κάθε χρόνο η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος που διοργανώνει κάθε χρόνο η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, για να μην ξεχνάμε ποτέ τα ιδιαίτερα δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες.

Το πρωί της Κυριακής, στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε Μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων και εν συνεχεία Ομιλία στον Ιερό Ναό από τον κ. Τόλιο Δημήτριο Δικηγόρο Θες/νικης
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πλατείας Ωρολογίου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Ημαθίας κ. Μπαρτζώκα., τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, τον Στρατηγό Διοικητή 1ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Κολοκούρη, τον Εκπρόσωπο του Δήμου Βέροιας τον Αντιδήμαρχο κ. Τσαχουρίδη, τον Διευθυντή Αστυνομίας Ημαθίας κ. Κούγκα, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας κ. Παλαμούτη, την Διοικήτρια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας κα Γαϊτανίδου και την Προέδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας κα Παυλίδου.
Μετά το πέρας των Εκδηλώσεων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καλαϊτζίδης ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε: «Η εκστρατεία ενάντια στους Έλληνες της Μικράς Ασίας είχε ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς, πάνω από 1.500.000 Έλληνες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς. Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά για τον ελληνισμό διαχρονικά. Ως Πόντιος και εγώ, απόγονος ενός ακόμη ξεριζωμού, μιας ακόμη γενοκτονίας των τούρκων, εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, ξέρω καλά τι θα πει πόνος, τι θα πει προσφυγιά. Σήμερα τιμούμε εκείνους που χάσανε τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις χαμένες Πατρίδες μας στη Μικρά Ασία. Εύχομαι οι επόμενες γενιές να μη ξαναζήσουν ποτέ τόσο πόνο, τέτοιες μελανές στιγμές.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ