Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Τη διασφάλιση ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας.

Με Κοινοβουλευτική Ερώτηση θίγει ο Τάσος Μπαρτζώκας το ζήτημα της διασφάλισης της συνέχισης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής ζωής», σύμφωνα με το οποίο χιλιάδες παιδιά εξασφαλίζουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, διευκολύνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση, ιδίως των μητέρων, στην αγορά εργασίας.

Ως γνωστόν, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος για το σχολικό έτος 2021-2020 από ευρωπαϊκούς πόρους, με αποτέλεσμα η ομαλή συνέχιση του να επαφίεται αποκλειστικά στην εξεύρεση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σταθερή εξαγγελία της Κυβέρνησης συνιστά η πρόθεση να «μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», ενώ σύμφωνα με όσα ήδη κυκλοφορούν στον Τύπο, στο «τραπέζι» έχουν ήδη κατατεθεί πολλές προτάσεις, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Γεγονός πάντως είναι ότι μέχρις στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Ωστόσο, οι ωφελούμενοι γονείς, παιδιά αλλά και ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών έχουν ήδη εκφράσει την αγωνία τους στο βουλευτή Ημαθίας, καθώς στέκονται προς στιγμήν μετέωροι, σχετικά με τη μελλοντική ένταξη των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση. Ακριβώς αυτή την αγωνία εκφράζει και ο Τάσος Μπαρτζώκας προς την πολιτική ηγεσία, ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί, ώστε να εξασφαλιστεί όχι μόνο η συνέχιση του προγράμματος αλλά και η μηδενική επιβάρυνση των ωφελούμενων, αναφορικά με την καταβολή τροφείων.
Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα «το πρόγραμμα Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής συμφιλιώνει τους πολύπλευρους ρόλους της σύγχρονης γυναίκας και είναι ευεργετικό για όλους τους εμπλεκόμενους: παιδιά, οικογένειες, τοπικούς επιχειρηματίες. Είναι χρέος της Πολιτείας, όχι μόνο να το στηρίξει αλλά και να το εμπλουτίσει.»


Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στους συναρμόδιους ΥπουργούςΕΡΩΤΗΣΗ
28 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση
Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως
Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Αγωνία για την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της χώρας

Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί

Η στήριξη της ελληνικής οικογένειας συνιστά βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ήδη, έχουν ληφθεί πλείστα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως γνωστόν, το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», συγχρηματοδοτούμενο, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από εθνικούς πόρους,
αποτελεί κομβικό στοιχείο προς την κατεύθυνση της στήριξης της ελληνικής οικογένειας, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση, ιδίως της γυναίκας στην εργασία, διότι της επιτρέπει να συνδυάζει αρμονικά τις πολύπλευρες ιδιότητες της.
Η επιτυχία του εν λόγω προγράμματος είναι αναμφισβήτητη, γεγονός που αποδεικνύεται από τον υψηλό αριθμό των αιτήσεων των ωφελούμενων, και πιστοποιεί όχι μόνο τη χρησιμότητα του αλλά κυρίως, υποδεικνύει και τα υψηλά κονδύλια που απαιτούνται για την υλοποίηση του.
Υπό το πρίσμα της λήξης της χρηματοδότησης μέρους του προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί για το έτος 2021-2022, αλλά και υπό την αδήριτη ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης του, γίνεται κατανοητή η αγωνία που εκφράζουν οι ωφελούμενοι αλλά και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

· Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού;
· Με δεδομένο ότι οι ωφελούμενοι ανήκουν κατά κανόνα σε χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες, πως θα διασφαλιστεί η μηδενική ή η όσο το δυνατόν χαμηλότερη επιβάρυνση τους, αναφορικά με την καταβολή τροφείων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ