Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Εργάτες Γης.Τα πάνω-κάτω φέρνει η τροπολογία για την διατήρηση επιδομάτων τους.

Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ετοιμάζεται να ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας, προχωρώντας σε μια απόφαση που, αν τελικά εφαρμοστεί, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στο θέμα των εργατών γης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ των πυλών είναι ρύθμιση που θα

προβλέπει την εργασία στο χωράφι, με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων που λαμβάνουν. Μ' αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση στοχεύει σε επιπλέον ενίσχυση με εργατικά χέρια μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας, έχοντας αιτηθεί άσυλο, αλλά ακόμα και άνεργων Ελλήνων, που θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να δουλέψουν στα χωράφια. Παρόμοια μέτρα έχουν λάβει ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Γερμανία. 

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαβουλεύσεις των τοπικών αρχών και των αγροτικών φορέων που περιμένουν τους πρώτους Αλβανούς εργάτες στην Πέλλα, την Ημαθία και σε άλλες περιοχές, όπου οι απαιτήσεις σε επιπλέον χέρια ολοένα και αυξάνονται. 

Συσκέψεις σε Βέροια και Έδεσσα, καταλύτης η Διεπαγγελματική 

Εκπρόσωποι τοπικών συνεταιρισμών εκτιμούν ότι εάν όλα εξελιχθούν θετικά, προς το τέλος Ιουνίου, δηλαδή στο ζενίθ της συγκομιδής, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της απασχόλησης τουλάχιστον 7.000 εργατών στους δενδρώνες της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Αλλεπάλληλες ήταν οι διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ των τοπικών αρχών της Πέλλας και της Ημαθίας (περιφέρεια, αποκεντρωμένη διοίκηση), κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών. Θέμα των συζητήσεων ήταν οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου για τους εργάτες από την Αλβανία, που θα συνδράμουν στις καλλιεργητικές εργασίες. 

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Βέροια κλειστή σύσκεψη όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Συνάντηση για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε και την Τρίτη 5 Μαΐου στην Έδεσσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στις δύο συναντήσεις δρομολογήθηκε ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα της υποδοχής των αγρεργατών στη χώρα μας. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη μεταφορά των εργατών και την παραμονή τους στις εκμεταλλεύσεις. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών και αποτελεί ένας είδος «οδικού χάρτη» για τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Ο νεοσύστατος φορέας έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις, καθώς, εκτός των άλλων, πραγματοποίησε τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τις αλβανικές αρχές, μέχρι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας να φτάσουν στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Χρήστος Γιαννακάκης, «καταλήξαμε σε ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, ενώ περιμένουμε και τις τελικές οδηγίες από το ΥΠΑΑΤ, πάντα σε συνεννόηση με τον κ. Τσιόδρα, για να δούμε πώς θα χειριστούμε την υγειονομική διάσταση του εγχειρήματος». Σε διπλό τεστ και καραντίνα επτά ημερών καταλήγει η κυβέρνηση Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι αρχές για να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, αλλά και την ταχύτερη δυνατή μετάβαση των εργατών στα χωράφια, οι τελευταίες πληροφορίες, έχουν ως εξής:

Κατά την είσοδο των Αλβανών εργατών θα γίνει ένας έλεγχος, το λεγόμενο μοριακό τεστ. Το εργατικό δυναμικό θα συγκεντρωθεί σε χώρους που θα υποδείξουν οι αρχές. Αυτοί πιθανόν να είναι κέντρα υγείας, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να συγκεντρωθούν εργάτες και σε ορισμένους συνεταιρισμούς, εφόσον πληρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές. Τα αποτελέσματα του τεστ θα γνωστοποιούνται εντός μερικών ωρών, ενώ το τεστ θα επαναλαμβάνεται. Μόλις βγαίνουν «καθαρά» τα τεστ, οι εργάτες θα μεταβαίνουν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στα καταλύματα που θα τους διατίθενται, όπου θα παραμένουν σε καραντίνα για επτά ημέρες». 

Τις ενστάσεις του για τη συγκεκριμένη διαδικασία εξέφρασε ο ροδακινοπαραγωγός από τον ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Γιάννης Βράνας: «Εμείς θέλουμε το τεστ να γίνεται πριν από την είσοδο των εργατών στη χώρα μας, στο τελωνείο. Θεωρούμε ότι έτσι θα προστατεύονται οι αγρότες. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να δουλεύουν οι εργάτες, θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας και να μετακινούμαστε μόνο από το χωράφι στο σπίτι μας και από το σπίτι στο χωράφι». 

Τι αλλάζει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

Σημαντική εξέλιξη για την υλοποίηση του σχεδίου της απασχόλησης των Αλβανών εργατών στη Βόρεια Ελλάδα προέκυψε με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Α’, 90) την 1η Μαΐου. Σ' αυτήν περιγράφεται, εκτός των άλλων, η διαδικασία που θα ακολουθεί ένας αγρότης για να απασχολήσει έναν ή περισσότερους εργάτες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, «ο παραγωγός θα στέλνει στην αποκεντρωμένη διοίκηση τα στοιχεία του διαβατηρίου του εργάτη που θέλει να απασχολήσει μαζί με κάποια άλλα έγγραφα. Από εκεί, θα τα στέλνουν στο τελωνείο και όχι στο προξενείο ή την πρεσβεία, όπως γινόταν παλιά». 

Διευκρινίσεις επί της ΠΝΠ έδωσε και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης

«Ο έλεγχος εισόδου στη χώρα θα γίνει από την αστυνομία χωρίς να μεσολαβήσουν οι προξενικές αρχές. Οι αποκεντρωμένες διευθύνσεις αλλοδαπών θα συγκεντρώσουν τα αιτήματα των παραγωγών και θα φτιάξουν λίστες με ονόματα εργατών. Εμείς, ως συνεταιρισμοί, θα ετοιμάσουμε συγκεντρωτικές καταστάσεις, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά (αίτηση εργοδότη, φωτοτυπία διαβατηρίου και στοιχεία του εργαζομένου, υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού – εργοδότη)». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο παραγωγός θα πρέπει να δηλώσει και τη χρονική περίοδο που θα απασχολήσει τον εργάτη με μέγιστη προβλεπόμενη περίοδο τους τρεις μήνες, που μπορεί όμως να παραταθεί με συμπληρωματική υπουργική απόφαση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημαντικό στοιχείο της ΠΝΠ είναι ότι δεν προϋποθέτει σύμβαση εργασίας. 

Ανησυχούν οι αγρότες για αύξηση κόστους στα εργατικά 

Εκτός από τα γραφειοκρατικά ζητήματα, που φαίνεται να μπαίνουν σε τάξη, σημαντική είναι η οικονομική παράμετρος του ζητήματος. Η ΠΝΠ προβλέπει παράβολο ύψους 100 ευρώ ανά απασχολούμενο εργάτη, ενώ στην εξίσωση μπαίνουν και τα μεταφορικά, αλλά και πιθανόν τα έξοδα των διαγνωστικών τεστ. Φυσικά, το κυριότερο είναι το ημερομίσθιο που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες. Οι παραγωγοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, ώστε να μπει «καπέλο» άνω του 20% στο μεροκάματο που πλήρωναν τα τελευταία χρόνια. 

Όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, «γίνεται λόγος για 80 ευρώ ανά τεστ και για 35 ευρώ το άτομο για τη μετακίνηση του εργάτη με λεωφορείο. Οι παραγωγοί έχουμε υποστεί πολλές ζημιές τα τελευταία χρόνια. Πολλοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι από τις περσινές ζημιές, ενώ γνωρίζουμε ότι και οι τιμές των προϊόντων, ιδιαίτερα στα ροδάκινα, δεν ήταν σε καμία περίπτωση στα επιθυμητά επίπεδα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανεβούμε από τα 25 ευρώ για το μεροκάματο, δηλαδή 23 ευρώ συν 2 ευρώ για το εργόσημο. Το παράβολο το πληρώναμε και πριν, όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα χρειαστεί να το καταβάλουμε εκ νέου, σε περίπτωση που χρειαστούμε πάλι τους εργάτες μετά την παρέλευση του τριμήνου». 

Αναφορικά με το εργατικό κόστος, ο ίδιος σημείωσε επίσης: «Να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εντάξουμε τους εργαζόμενους σε καθεστώς ΙΚΑ. Η απασχόληση των εργατών πρέπει να γίνει αποκλειστικά με εργόσημο». 


Έχοντας εργαστεί κατά το παρελθόν σε συνεταιρισμούς της Ημαθίας, η ίδια συνέβαλε στις επαφές ελληνικών συνεταιρισμών με συμπατριώτες της, που επιθυμούν να δουλέψουν στη χώρα μας, κατά την περίοδο της συγκομιδής. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση από τους Αλβανούς πολίτες να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν στα χωράφια. Για το θέμα της αμοιβής δεν γνωρίζω ποια μπορεί να είναι στην παρούσα συγκυρία. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αμοιβές που ξεκινούν από τα 22 ευρώ και φθάνουν τα 25 – 30 ευρώ ή και παραπάνω. Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι μια ευκαιρία για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές δεν φαίνονται κάπου επίσημα, να εργαστούν σε ένα καθεστώς διαφάνειας και οι χώρες μας να συνεργαστούν σε νέες βάσεις».
 https://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ