Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Να ξεκαθαρίσει το συγκεχυμένο καθεστώς αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των Εθνοφυλάκων ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Λύση στο οξύ πρόβλημα με τα εργασιακά δικαιώματα των Εθνοφυλάκων της χώρας ζητά ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Όπως τονίζει, παρά τα ο γεγονός ότι οι περίπου 1200 εθνοφύλακες της χώρας μας αντιμετωπίζονται από τη φορολογική διοίκηση και τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενοι και μάλιστα μισθωτοί, ο Ελληνικός Στρατός και το ΙΚΑ τους χαρακτηρίζουν ως εθελοντές!

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ο κ. Τσαβδαρίδης από την μία φορολογούνται κανονικά χωρίς να έχουν καμία ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη από την άλλη δεν έχουν κάρτα ανεργίας, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πρόγραμμα επιδότησης εργασίας από τον ΟΑΕΔ ούτε σε προκηρύξεις συμβάσεων εργασίας ενώ τους αφαιρείται και ο χρόνος ανεργίας αμέσως μετά την έναρξη των υπηρεσιών τους στον Ελληνικό Στρατό.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

16-07-2020

 

Προς :

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «SOS εκπέμπουν οι εθνοφύλακες της χώρας αναφορικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα»

 

Κύριε Υπουργέ,

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους περίπου 1200 εθνοφύλακες της χώρας μας το γεγονός ότι ενώ η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ τους αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους (η πρώτη μάλιστα και ως μισθωτούς) ενώ ο Ελληνικός Στρατός και το ΙΚΑ τους χαρακτηρίζουν ως εθελοντές!

Πιο αναλυτικά ο Ελληνικός Στρατός προσλαμβάνει Εθνοφύλακες αρχές του κάθε χρόνου για φύλαξη Στρατοπέδων και Αποθηκών πυρομαχικών χωρίς σύμβαση εργασίας ημι-απασχόλησης, αφού κάνουν ένοπλες τρίωρες υπηρεσίες. Φορολογούνται δε κανονικά καθώς λαμβάνουν το ποσό των 300 ευρώ δικαιολογημένα ως έξοδα κίνησης και έτσι διενεργείται παρακράτηση ποσού με συντελεστή 20% επί του συνόλου των αποδοχών. Ωστόσο δεν έχουν καμία ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς τους χαρακτηρίζουν ως εθελοντές παρά το γεγονός ότι η εθελοντική εργασία στον Στρατό δεν υφίσταται. 

Από την άλλη πλευρά, ο ΟΑΕΔ από το 2016 και έπειτα τους θεωρεί απασχολούμενους και έτσι δεν μπορεί να τους παρέχει κάρτα ανεργίας. Έτσι, οι Εθελοντές όχι μόνο δεν φαίνονται ως διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας αλλά επιπροσθέτως, χωρίς την κάρτα ανεργίας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πρόγραμμα επιδότησης εργασίας από τον ΟΑΕΔ ούτε σε προκηρύξεις συμβάσεων εργασίας ενώ τους αφαιρείται και ο χρόνος ανεργίας αμέσως μετά την έναρξη των υπηρεσιών τους στον Ελληνικό Στρατό.

Όπως εύκολα λοιπόν καθίσταται φανερό, οι Εθνοφύλακες βρίσκονται σε αδιέξοδο και ζητούν την παρέμβαση του Υπουργείου για τον εξορθολογισμό της κατάστασης στην οποία και έχουν περιέλθει χωρίς καμία δική τους ευθύνη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.   Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε το οξύ αυτό πρόβλημα για τους Εθνοφύλακες της χώρας μας;

2.   Υπάρχουν οι απαραίτητες οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις και περιθώρια προκειμένου να δείτε με θετική διάθεση το αίτημά τους για σύμβαση ημι-απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου με ασφαλιστικό φορέα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Τσαβδαρίδης Λάζαρος

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ