Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Βέροια απο αγροτες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΛΓΑ Βέροιας πραγματοποίησαν στο πλαίσιο δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βέροιας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και Α.Σ «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης το πρωί της Τετάρτης 1/7. Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σ. Τσίτσης και ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας με την ΛΑΣ Γ. Μελιόπουλος.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αιτήματα για:

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν.

Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Οι καταστροφές στην παραγωγή, ο ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις είναι από τα βασικά ζητήματα πάλης των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς. Ωστόσο και αυτή η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή «πυξίδα» έχει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, είναι αρνητική απέναντι στα συγκεκριμένα κρίσιμα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που σε μια σειρά από περιοχές έχει πληγεί η παραγωγή από την κακοκαιρία και οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον «ντορό» των προκατόχων της, αρνείται να καλύψει τη μεγάλη χασούρα των αγροτών, «πατώντας» πάνω στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών και δεν αποζημιώνει στο σύνολο των καταστροφών.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις. Ετσι, δεν έχει γίνει ακόμα η πληρωμή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2019! Κι όλα αυτά όταν οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα για την ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «αναδιοργάνωση» και η «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, όχι στη βάση των αιτημάτων των αγροτών, που ζητούν κρατική χρηματοδότηση, αλλά με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα, και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστες ενέργειες ώστε να εγκατασταθούν τα συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας στις περιοχές όπου σημειώνονται κάθε χρόνο έντονες χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τις καταστροφές. Τα έργα αυτά και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες αναδεικνύουν πως η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών, δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στις σημερινές συγκεντρώσεις, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την ανακούφιση όσων πλήττονται, μέτρα προστασίας και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας εκείνος που θα βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το στηρίζουν.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις μπορούν να βάλουν το λιθαράκι τους στον μακρύ και δύσκολο αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι για να μείνουν στα χωράφια τους. Μπορούν να συμβάλουν ώστε να διαμορφωθεί αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στον νέο κύκλο καπιταλιστικής κρίσης, μπροστά στη νέα ΚΑΠ που θα αρχίσει να υλοποιείται τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ http://www.alli-apopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ