Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Την αναφορά του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας για τα τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου.

 

To σοβαρό περιστατικό κλονισμού της αξιοπιστίας του ΕΟΔΥ, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ημαθίας και αφορά στη διενέργεια τεστ κορωνοϊού στο διάστημα 2-5 Δεκεμβρίου 2020 σε νεφροπαθείς και νοσηλευτές ιδιωτικού θεραπευτηρίου, φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή της η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου.

Όπως αναφέρει η κα Καρασαρλίδου:

Κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας καταγράφεται καθημερινά διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και πολλοί θάνατοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, που λειτουργούν υποστελεχωμένα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αφενός μεν λόγω μη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων αφετέρου δε εξαιτίας του γεγονότος ότι νοσούν και οι ίδιοι, οι κλινικές Covid να είναι υπερπλήρεις με περιστατικά, οι κλίνες ΜΕΘ γεμάτες με διασωληνωμένους και ο γενικός πληθυσμός έντρομος να παρακολουθεί τις αρνητικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα του φόβου και της απελπισίας και ενώ δεν πραγματοποιούνται μαζικά τεστ στον πληθυσμό και ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία εντοπισμού των εστιών μόλυνσης είδε το φως της δημοσιότητας η καταγγελία από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ημαθίας ενός σοβαρού περιστατικού που κλονίζει περαιτέρω την ήδη κλονισμένη, μετά την δημοσιοποίηση της τήρησης διπλών βιβλίων, αξιοπιστία του ΕΟΔΥ, δηλαδή του πιο σημαντικού Οργανισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το περιστατικό που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο δεν έχει μέχρι σήμερα διαψευσθεί ούτε έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις από την πλευρά του ΕΟΔΥ που να αποκαθιστούν την αλήθεια και την αξιοπιστία των ευρημάτων του.

Επειδή το περιστατικό αυτό έχει δημιουργήσει εύλογα ανησυχία και αμφισβήτηση στους πολίτες της Ημαθίας σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ που διενεργούνται από τον κατ' εξοχήν αρμόδιο Οργανισμό στην κρισιμότερη φάση της πανδημίας.

Επειδή οι πολίτες της Ημαθίας θρηνούν για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων και αγωνιούν για την επόμενη ημέρα της οικονομικής καταστροφής.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ο έλεγχος για COVID που έγινε στις 2/12 στο συγκεκριμένο θεραπευτήριο έγινε στα πλαίσια του περιοδικού ελέγχου, στο πλαίσιο νοσηλευόμενων περιστατικών ή κατά την διαδικασία ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων;

2. Ποια αποτελέσματα είναι σωστά, τα πρώτα ή τα δεύτερα;

3. Εκτιμάτε ότι τέτοιου είδους περιστατικά επηρεάζουν την αξιοπιστία του ΕΟΔΥ;

4. Τι είδους Τεστ (μοριακό ή rapid) έγινε την πρώτη φορά και τι την δεύτερη;

5. Σε ποιους λόγους αποδίδει ο ΕΟΔΥ το σοβαρό αυτό λάθος και ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ