Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι δρομολογημένα ζητήματα όπως η αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, θα πρέπει να καθυστερούν αδικαιολόγητα, όταν μάλιστα έχει παρέλθει ένα διάστημα 7 μηνών από τις μεγάλες καταστροφές στην ροδακινοπαραγωγή από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις και οι πληγέντες αγρότες, βιώνουν την αδιαφορία και εμπαιγμό της κυβέρνησης, με συνέπεια την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση.
Αρνητικοί παράγοντες που έφεραν τους ροδακινοπαραγωγούς στη δυσχερή αυτή θέση είναι:
Η κατάρρευση τιμών, με τη μείωση σε νεκταρίνια και επιτραπέζια ροδάκινα να ξεπερνάει το 60% σε σχέση με την προ εμπάργκο εποχή. Ροδάκινα και νεκταρίνια που πωλούνταν 0.55 και 0.65 ευρώ/κιλό έφτασαν να πωλούνται 0.23 και 0.33 αντίστοιχα(τιμές κάτω του κόστους παραγωγής), κατά μέσο όρο την 7ετία 2014-2020, χωρίς την ανάλογη στήριξη των παραγωγών για ένα προϊόν που επλήγη περισσότερο από όλα τα άλλα και προσφέρει για 40 και πλέον έτη στο εθνικό εισόδημα.
Οι ανεπανόρθωτες ζημιές στην ροδακινοπαραγωγή από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις τα τελευταία 4 έτη και μάλιστα με τα αίτια να μην θεωρούνται αποζημιωθέντα από τον ΕΛΓΑ (Σε άλλες καλλιέργειες αποζημιώνονται οι βροχοπτώσεις) και οι παραγωγοί να λαμβάνουν με τα βίας το 20% των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους, γεγονός πολύ ΑΔΙΚΟ γι΄ αυτούς, κάτι που επιβεβαιώνεται με τον τρόπο αντιμετώπισης τους από την σημερινή κυβέρνηση που καθυστερεί χαρακτηριστικά και ενώ χρονικά προηγήθηκαν οι ζημιές στη ροδακινοκαλλιέργεια σε σχέση με άλλες καλλιέργειες που κάποιες εξ΄ αυτών αποζημιώθηκαν μάλιστα άμεσα.
Η μείωση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση, όπως επίσης και το κλείσιμο της εστίασης και του λιανεμπορίου , η δυσκολία των εξαγωγών και το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και η αύξηση του κόστους παραγωγής (ημερομίσθιο κ.α.) λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και όχι μόνο, είναι μερικά από τα αίτια, που δημιούργησε η πανδημία στη ροδακινοκαλλιέργεια και οδήγησε τους ροδακινοπαραγωγούς σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα προαναφερθέντα, η καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών στη χώρα μας, κινδυνεύει με αφανισμό τα αμέσως επόμενα έτη, αναλογιζόμενων των υπαρχόντων συνθηκών, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων (Ρώσικο εμπάργκο και ανάλογη στήριξη του χαμένου εισοδήματος όσο διαρκεί, αναθεώρηση κανονισμού ΕΛΓΑ, Αναδιάρθρωση, δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του ροδάκινου με τη συμμετοχή ΑΓΡΟΤΩΝ , προσθήκη στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων και του επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού) με τους βουλευτές Ημαθίας των εκάστοτε κυβερνήσεων και φυσικά της σημερινής, να μη δίνουν την ανάλογη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης των πολιτών του νομού Ημαθίας.
Αιτούμαστε
Ενίσχυση του κλάδου της ροδακινοκαλλιέργειας λόγω αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία του covid 19 στην παραγωγή και διάθεση του ευπαθέστατου αυτού προϊόντος, με στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω και αναδεικνύουν την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί, την ώρα που δίνεται ή και μελετάται να δοθεί ενίσχυση, σε πλήθος άλλων καλλιεργειών οι οποίες δεν επλήγησαν στο μέγεθος που επλήγη η ροδακινοκαλλιέργεια και παρ΄ όλα αυτά δεν έχει δοθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, η ανάλογη προσοχή.
Άμεση καταβολή αποζημιώσεων (Deminimis) για τις ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις τους καλοκαιριού , με ποσά ανά στρέμμα , ανάλογα των ζημιών οι οποίες εκτιμώνται σε ποσοστά 50-80%, που αντιστοιχεί βάση του ΕΛΓΑ σε 300 – 500 ευρώ/στρέμμα ανάλογα την ποικιλία.
Τέλος, καλείστε να αποδείξετε, υλοποιώντας τα παραπάνω αιτήματα μας , ότι δεν προωθείτε την ανισονομία στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε εγρήγορση και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα ΔΙΚΑΙΑ αιτήματα μας , προχωρώντας το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις με όποια μορφή συναποφασισθεί.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών (Μάϊο-Αύγουστο), με αποκορύφωμα τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, οδηγούν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος τους παραγωγούς, οι οποίοι φαίνεται, πως και με αυτή την κυβέρνηση, η οποία δείχνει παντελώς αδιάφορη να δώσει λύσεις, βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της τοπικής οικονομίας του νομού Ημαθίας.
Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ροδακινοκαλλιέργεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή, με τα αίτια να μην θεωρούνται αποζημιωθέντα από τον ισχύων κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμαστε κυρίως στις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή κατά τα έτη 2017 και 2018 (λιγότερο έντονο το φαινόμενο το 2019) με τους ροδακινοπαραγωγούς να μην αποζημιώνονται.
Η φετινή παραγωγική σεζόν ξεκίνησε με προβλήματα και δυσκολίες στην καλλιέργεια λόγω του covid 19 (Έλλειψη εργατικών χεριών, αβεβαιότητα στις αγορές , μείωση των εξαγωγών και εσωτερικής κατανάλωσης λόγω του μειωμένου τουρισμού, Ρώσικο Εμπάργκο). Στις περισσότερες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών παρουσιάστηκαν προβλήματα μειωμένης καρπόδεσης, λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, με τη ζημιά να μην καλύπτεται αδίκως από τον ΕΛΓΑ. Επίσης χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες από τις αυξομειώσεις θερμοκρασιών και έντονων βροχοπτώσεων(καρπόπτωση, μαλάκομα). Η πρόσφατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, με τα υψηλά ποσοστά βροχής, την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους, ήρθε να προσθέσει επιπλέον ζημιές στην παραγωγή οι οποίες επίσης δεν αποζημιώνονται (αλλοίωση φλοιού σε όλα τα ροδάκινα και νεκταρίνια, ασθένεια της μονίλιας σε μεγάλο βαθμό και καρπόπτωση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ