Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

«Καπέλο» 471,4% στις τιμές από το χωράφι στο ράφι

Έξι φορές πάνω, ή «καπέλο» 471,43%, αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές ένα κιλό ρύζι, το οποίο φεύγει από το χωράφι στο 0,35 ευρώ το κιλό και καταλήγει στο ράφι στα 2 ευρώ το κιλό. 

Η κερδοσκοπική αυτή διαδρομή από τον… αγρό στο ράφι των σούπερ μάρκετ και στους πάγκους των λαϊκών αγορών δεν είναι η μοναδική. Δυστυχώς, η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και αυτών που καλείται να πληρώσει ο μέσος Έλληνας καταναλωτής, ο οποίος έχει δει τα εισοδήματά του να εξανεμίζονται, προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα. 

Εκτός λοιπόν από το ρύζι, καπέλο 171,42% πληρώνουν οι καταναλωτές για ένα κιλό καρότα, που φεύγει από το χωράφι στο 0,35 ευρώ και φθάνει στο ράφι στο 0,95 ευρώ το κιλό, 163,64% για τις τομάτες, που από τον παραγωγό φεύγουν στο 0,44 ευρώ για να φθάσουν το τραπέζι μας στο 1,16 ευρώ, και 132% για τα
κολοκυθάκια, τα οποία τα αγοράζουμε το κιλό προς 1,74 ευρώ όταν ο παραγωγός τα πουλά προς 0,75 ευρώ. 

Το κερδοσκοπικό αυτό πάρτι δυστυχώς δεν σταματά μόνο σε αυτά τα προϊόντα. Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που έχει κάνει η ΕΣΕΕ, στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το Euro2day, επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι γνωρίζουμε και… πληρώνουμε με το παραπάνω. 

Έτσι, με υπερδιπλάσια τιμή πληρώνουν οι Έλληνες τα μήλα (καπέλο 128%), τα κρεμμύδια (116,67%), τις πατάτες (109,68%) και τα πατζάρια (117,65%).

«Μικρότερη» είναι η ποσοστιαία αύξηση των τιμών από το χωράφι στο ράφι που καταγράφεται στο ελαιόλαδο, το οποίο από τα 2 ευρώ το λίτρο στο ράφι φτάνει στα 3,9 ευρώ (αύξηση 95%). Στα φασόλια η ψαλίδα διαμορφώνεται στο 1,07 ευρώ το κιλό ή αύξηση 71,33% και στα πορτοκάλια το καπέλο ισοδυναμεί με αύξηση στην τιμή κατά 70%. 

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει εμμέσως και έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά μειώθηκαν κατά 12,7% (χωρίς στάθμιση βαρύτητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό) τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν. Από αυτήν τη διαφορά τιμών προκύπτει ότι τον περασμένο Ιανουάριο το «καπέλο» στις τιμές παραγωγού ήταν ακόμη ψηλότερο. 

Συγκεκριμένα, από τα 21 προϊόντα που εξετάστηκαν τα 16 παρουσίασαν μείωση στις μέσες τιμές τους από 2,48% έως και 35,25%. 

Μάλιστα για 5 από αυτά η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 20% και για 11 από αυτά μεγαλύτερη από 10%. Τη μεγαλύτερη μείωση τιμής παρουσίασαν η τσακώνικη μελιτζάνα με 35%, η πιπεριά με 31% και η πιπεριά Φλωρίνης με 28%. 

Από τα 5 προϊόντα που αύξησαν την τιμή τους, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το αγγουράκι (κιλό) από 1,51 σε 2,12 ευρώ. Σε γενικές γραμμές, τα λαχανικά-κηπευτικά παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση τιμής σε σχέση με τα φρούτα. 

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η μελέτη της εξέλιξης των τιμών των βασικών λαχανικών (με κριτήριο τη συμμετοχή τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό). Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η τιμή και των 5 λαχανικών ήταν πτωτική το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρουσίασε η τομάτα με μείωση 26% και τιμή φέτος στο 1,15 ευρώ το κιλό από 1,56 ευρώ τον Ιανουάριο του 2011. Την ακολούθησε η πατάτα με μείωση 20% στο 0,65 ευρώ από 0,81 ευρώ. 

Ακολούθησαν το μαρούλι με πτώση 14,5%, το κρεμμύδι με 11% και το καρότο με 4,5%. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ, η μείωση αυτή εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε μέση εξοικονόμηση περίπου 50 ευρώ το έτος ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα. 

Και αυτό γιατί με σταθμισμένη τη βαρύτητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό (στοιχεία κατανάλωσης ΕΛ.ΣΤΑΤ.) η συνολική ποσοστιαία μείωση είναι 13,57%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης της τιμής της τομάτας και της πατάτας, προϊόντων με μεγάλη κατανάλωση από τα ελληνικά νοικοκυριά. 
http://www.euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...