Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΔΕΚΑΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΕΤΟΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ



rodakinia
Αρνητική ήταν η απάντηση του ΕΛΓΑ στην επιστολή της Δημάρχου Βέροιας για κατ’ εξαίρεση την κάλυψη των πληγέντων παραγωγών, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες είχαν μειωμένη παραγωγή ("Λόγω κακών καιρικών συνθηκών και του παρατεταμένου χειμώνα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, παρατηρείται ελλιπής καρπόδεση και μειωμένη παραγωγή, με
σημαντικές ζημιές, σε υψηλά ποσοστά, σε όλες τις καλλιέργειες δαμασκήνων και κερασιών του Δήμου Βέροιας" ανέφερε στην επιστολή η δήμαρχος). Η απάντηση ήταν η εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι κατά την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης των καλλιεργειών και τις επισημάνσεις που διενήργησαν οι Γεωπόνοι του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας (Μάρτιο – Απρίλιο) καθώς και κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο αλλά και από τα δεδομένα των Μετεωρολογικών Σταθμών, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από παγετό, εκτός συγκεκριμένων οριοθετημένων περιοχών σε όλο το γεωγραφικό χώρο δικαιοδοσίας του Υποκαταστήματος για τις οποίες επιλήφθηκαν άμεσα τα στελέχη του.

Οσον αφορά το αίτημά σας, για κάλυψη της μειωμένης παραγωγής κατ’ εξαίρεση στους ασφαλιστικά καλυπτόμενους κινδύνους του ΕΛΓΑ, σας γνωρίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ σε εφαρμογή του ν. 3877/2010, έχει ως σκοπό την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής από συγκεκριμένους φυσικούς κινδύνους που προκαλούν ζημιές στην παραγωγή και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής.

Για να ενταχθεί ένας νέος κίνδυνος στην ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να υπάρχει αναλογιστική μελέτη και να έχει εκδοθεί Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρθρ. 5 παρ. 4 του ν. 3877/2010).

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι, η μείωση αυτή της παραγωγής θα μπορούσε να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων όταν μετά τη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού, διαπιστωθεί ότι οφείλεται σε συγκεκριμένο ζημιογόνο γεγονός που μπορεί να εξομοιωθεί με θεομηνία σύμφωνα με τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-2013 (2006/O319/ΕΚ)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ