Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Την Κυριακή 31 Μαρτίου γυρίζουμε τα ρολόγια 1 ώρα μπροστά


Η αλλαγή σε Θερινή ώρα γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ταυτόχρονα. Έτσι την Κυριακή 31 Μαρτίου αλλάζουμε τη χειμερινή ώρα σε θερινή και πρέπει να βάλουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά στις 3 τα ξημερώματα.

«Στον επόμενο τόνο...» (της 3ης πρωινής ώρας την Κυριακή και για τους προσεχείς επτά μήνες ) «η ώρα θα είναι...» θερινή! Καλό θα ήταν να προχωρήσουμε τους λεπτοδείκτες των ρολογιών μας 60 λεπτά μπροστά. Όσο για τα 3.600 δευτερόλεπτα
ξεκούρασης (... ή διασκέδασης) που θα χάσουμε, έχει ήδη κανονιστεί να τα... πάρουμε πίσω την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, οπότε και θα «ξαναγυρίσουμε» στη χειμερινή ώρα.

Όμως, γιατί αλλάζει η ώρα; Και γιατί τη διακρίνουμε σε χειμερινή και θερινή;

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι η πραγματική ώρα είναι η χειμερινή. Η θερινή εφαρμόζεται σήμερα από τα περισσότερα κράτη του κόσμου, στη λογική της καλύτερης εκμετάλλευσης του ηλιακού φωτός για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε στη Γερμανία από την 30 Απριλίου μέχρι την 1 Οκτωβρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ακολούθησαν Μ. Βρετανία, την ίδια χρονιά και Η.Π.Α., δύο χρόνια αργότερα, χωρίς όμως να καθιερωθεί καθώς δεν υπήρξε αποδοχή της από τον πολύ κόσμο.

Με το ξέσπασμα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης την δεκαετία του 1970 οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα προχώρησαν το 1975 στην καθιέρωση της θερινής ώρας σε μια προσπάθεια περιορισμού του ενεργειακού κόστους με τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν.

Σήμερα ελάχιστες είναι ακόμα οι χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τη θερινή ώρα και βρίσκονται κυρίως κοντά στον Ισημερινό οπότε η εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν έχει ουσιαστικά νόημα ύπαρξης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αλλαγή της ώρας πραγματοποιείται την 01.00΄ώρα Γκρίνουιτς της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου και διαρκεί μέχρι την ίδια ώρα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα με βάση τη ζώνη ώρας που βρίσκεται η Χώρα, +2 ώρες της ώρας Γκρίνουιτς, η αλλαγή πραγματοποιείται την 03.00΄ώρα στις παραπάνω ημερομηνίες.
http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ