Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Με τριανταδύο και στο χέρι η τιμή εκκίνησης για τα συμπύρηνα.Πολεμος μεταξυ συνεταιρισμων και στεκιων για το ποιος θα παρει τα περισσοτερα συμπυρηνα.

ΣΧΟΛΙΟ

Αυτα τα γραφει η πανελληνιας κυκλοφοριας εφημεριδα ΑΓΚΡΕΝΤΑ και νομιζουμε οτι δεν απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα μιας και το συμπυρηνο φετος ειναι στην κυριολεξια δυσευρετο μετα απο τις φοβερες ζημιες απο ακαρπια και χαλαζι.Οι βιομηχανιες παρα την σταση που κρατουν ως τωρα του δηθεν αδιαφορου το ξερουν πολυ καλα οτι φετος πρεπει να βαλουν το χερι στην τσεπη και να πληρωσουν κατι παραπανω τα συμπυρηνα γιατι εχουν υποχρεωσεις και παραγγελιες και πρεπει να ειναι συνεπης,η μαχη ια δωθει αναμεσα στα στεκια που πληρωνουν στο χερι και στους συνεταιρισμους που καλουνται να δωσουν εξετασεις βιωσιμοτητας και υπευθυνοτητας απεναντι στους παραγωγους που πενονται φετος στην κυριολεξια.Σε λιγεςμερες θα αρχιζει να ξεκαθαριζει κατα που θα παει η φετινη σαιζον στο συμπυρηνο και ελπιζπουμε να ειναι προς οφελως ολων.

Από τα 35 λεπτά το κιλό αρχίζει η φετινή διαπραγμάτευση για τα συμπύρηνα


Με 32 λεπτά το κιλό και εξόφληση στην πλάστιγγα αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα η παραλαβή των ροδάκινων στη Μακεδονία. Με αυτή την αφετηρία από πλευράς ιδιωτών, κάτι καλύτερο αναμένεται να προσφέρουν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες.
Γεγονός που κάνει τους αισιόδοξους των ορεινών περιοχών να «ονειρεύονται» ακόμα και τα 50 λεπτά το κιλό αν
λειτουργήσει η αγορά και δεν χαθεί ο λογαριασμός στα «στέκια».
Μια βδομάδα πριν από την έναρξη της συγκομιδής των συμπύρηνων ροδάκινων και των πρώτων παραδόσεων στη μεταποιητική βιομηχανία  οι «σφυγμοί» στην καρδιά του προϊόντος (Ημαθία και Πέλλα) ανεβαίνουν ανησυχητικά, καθώς η φετινή δείχνει να είναι μια χρονιά που θέτει σε δοκιμασία δομές και σχέσεις πολλών ετών.
Το έλλειμμα παραγωγής (κοντά στο 50%) που φέρνουν οι καιρικές μεταπτώσεις της άνοιξης και το οποίο διεύρυνε η σφοδρή χαλαζόπτωση της 10ης Ιουνίου, θέτει σε μεγάλη δοκιμασία τους καλλιεργητές και οδηγεί σε συνολικό επαναπροσδιορισμό του πλάνου που ετοίμαζαν για οι επιχειρήσεις. Η αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας δυσκολεύει και από το γεγονός ότι οι διαδικασίες εξατομίκευσης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ συνεχίζουν να κινούνται στη γνωστή οδό της γραφειοκρατίας, χωρίς η αγορά να μπορεί να «συμψηφίσει» κάτι από τις αποζημιώσεις.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ενιαία τιμολογιακή πολιτική της βιομηχανίας προς τους παραγωγούς. Το βέβαιο είναι ότι το έλλειμμα παραγωγής υποχρεώνει τις βιομηχανίες να κινηθούν πιο δραστήρια για τη συγκέντρωση των αντίστοιχων ποσοτήτων, χωρίς και οι ίδιες να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα περιθώρια που έχουν για αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και ιδιότυπες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας, οι οποίες δίνουν πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες, κυρίως ιδιωτικές, επιχειρήσεις του κλάδου.
Τα στέκια «δούλεψαν»
Είναι σαφές ότι όποιος έχει την άνεση να πληρώσει στο «χέρι», θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει από τους παραγωγούς και μεγαλύτερες ποσότητες και σε καλύτερη τιμή, δηλώνει στην Agrenda ο Νέστορας του ροδάκινου Χρήστος Γιαννακάκης, σήμερα επιτελικό στέλεχος της συνεταιριστικής Venus που την περασμένη χρονιά έκανε έναν τζίρο περί τα 68 εκατ. ευρώ, επίπεδο το οποίο είναι δύσκολο σήμερα να επαναληφθεί. Πάντως, εκπρόσωποι των παραγωγών δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι οργανωτικές αδυναμίες σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες των εκμεταλλεύσεων για ρευστό, θα δώσουν «γήπεδο» στα λεγόμενα «στέκια» που συντηρούν την πολυδιάσπαση των καλλιεργητών και την αναρχία στην αγορά του συμπύρηνου.
Σημειωτέον ότι τα «στέκια» φέτος «δούλεψαν» και για τα επιτραπέζια ροδάκινα απ’ όπου διακινήθηκε σχεδόν το 40% της παραγωγής με το «κλέψιμο» των παραγωγών (στο ζύγι, στις ποιότητες και στην τιμή) να γίνεται νόμος για χάρη της ρευστότητας. Σε γενικές γραμμές το επιτραπέζιο ροδάκινο πήγε καλά, κυρίως λόγω Ρωσίας, με τις ζωηρές Ομάδες Παραγωγών να διαθέτουν το προϊόν ανάλογα με την ποιότητα από 0,80 μέχρι 1,30 λεπτά το κιλό, όταν τα έξοδα διακίνησης υπολογίζονται περί τα 18 λεπτά το κιλό.  
Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda φύλλο 398, 29 - 30 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ