Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Τρόμος για το ανίκητο σκαθάρι που καταστρέφει τα εσπεριδοειδή - Στα ύψη οι τιμές του χυμού πορτοκαλιου.

Τρόμο έχει προκαλέσει στους αρμόδιους η εμφάνιση ενός σκαθαριού που καταστρέφει τα εσπεριδοειδή και για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα γνωστή θεραπεία.
"Είναι φοβερό, είναι μία καταστροφή", αναφέρει ο Fred Gmitter, γεωπόνος στο πανεπιστήμιο της Florida.
Τουλάχιστον το 70% των εσπεριδοειδών έχει ήδη προσληφθεί από την ασθένεια γνωστή και ως “πρασίνισμα των πορτοκαλιών”.
Η παραγωγή εσπεριδοειδών της Καλιφόρνια έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30
χρόνων ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, θα συνεχίσει να ελαττώνεται.
Ήδη η τιμή
του χυμού πορτοκαλιού έχει σημειώσει άνοδο κοντά στο 20% ενώ συνεχίζει να ανεβαίνει. Η τιμή του περσικού λάιμ κατέγραψε αύξηση από τα 18 δολάρια το κιβώτιο στα 85 (!) ενώ η τιμές θα αυξηθούν και άλλο καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια.
Η βιομηχανία εσπεριδοειδών της Καλιφόρνια έχει κύκλο εργασιών 2 δισ. δολαρίων αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο από ένα σκαθάρι που έκανε την εμφάνισή του το 2005 και από τότε έχει γίνει εφιάλτης των αρχών.
Πρόκειται για την ασιατική ψυλλίδα των εσπεριδοειδών που οδηγεί το φρούτο στο να αλλάξει χρώμα και τελικά να πέσει στο έδαφος.
Οι αρχές κατάφεραν να σταματήσουν την ασθένεια και να μην πλήξει τα δέντρα σε Τέξας, Τζόρτζια και Λουιζιάνα ενώ στην Βραζιλία, το μόνο μέρος του κόσμου όπου παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα πορτοκαλιών από την Καλιφόρνια, τα άρρωστα δέντρα κόπηκαν και φυτεύτηκαν μακριά, ώστε να μην μπορεί να τα προσεγγίσει η ψυλλίδα.

Πηγή:http://www.newmoney.gr

1 σχόλιο:

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ