Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»
Για ποιο λόγο πάμε σε πρόωρες εκλογές; Τι έχετε να πείτε στην κριτική που ασκεί η Ν.Δ ότι αυτές γίνονται για να «δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας»;
       Οι εκλογές επιβλήθηκαν από την αδήριτη ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος με ένα τρόπο που να εμπνέει πολιτική σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ωριμότητα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, έπρεπε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε μετά τη διαϕοροποίηση βουλευτών στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Άρα η προσϕυγή στην κάλπη συνιστά ανάληψη ευθύνης και μάλιστα αυξημένης, αϕού είναι βέβαιο, ότι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις μετά τις εκλογές θα είναι πάλι ο κ. Τσίπρας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.
      Οι πολίτες βεβαίως με την ψήϕο τους θα καθορίσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, τοποθετώντας την ακριβή θέση του κάθε κόμματος και την ευθύνη που του αναλογεί. Άλλοι είναι εκείνοι που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αποδράσουν, όπως στο πρόσϕατο παρελθόν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Πάγκαλος κ.λ.π.
Ποιος ο απολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο; Ήταν τελικά μοιραίο να ψηϕίσετε νέο μνημόνιο;
     Μέσα σε έξη μήνες πέρασαν από τη βουλή νομοσχέδια που δεν θα περνούσαν ποτέ, αν δεν έδινε την ευκαιρία ο ελληνικός λαός σε ανθρώπους που τολμούν, που πιστεύουν στην ορθολογική αντιμετώπιση των ζητημάτων και όχι στην ευκαιριακή και στην πολιτικάντικη.   Επιγραμματικά αναϕέρω, το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, οι πολεμικές αποζημιώσεις και η επιστροϕή των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, το ζήτημα της αναζήτησης της αλήθειας για το πραγματικό ύψος του χρέους, το πραγματικό καθεστώς της υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο, το νομοσχέδιο ρύθμισης των οϕειλών των «100 δόσεων», την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή στο ζήτημα της ιθαγένειας, το «μικρό» ϕορολογικό που έδωσε τη δυνατότητα να ρυθμιστούν και να εισπραχθούν οϕειλές δεκαετιών, την ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση του δράματος των προσϕύγων και τη δικαίωση-παρά της αντίθετες κραυγές. Στη διάρκεια αυτού του 6μηνου πάρθηκαν πρωτοβουλίες υπεράσπισης του δημοσίου συμϕέροντος, με καταργήσεις ακραίων μνημονιακών ρυθμίσεων και «μονομερείς» νομοθετικές πρωτοβουλίες αποκατάστασης των ανθρώπων που έμειναν άνεργοι εξαιτίας μιας κακώς νοούμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που μόνο συρρίκνωση δημιούργησε στην οικονομία, αϕού   αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που είχαν  δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια.
      Τέλος όλο αυτό το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης - δόθηκε για πρώτη ϕορά - μια μάχη με αξιοπρέπεια και θάρρος, όπως αρμόζει σε  ένα λαό, που μέσα σε κλίμα πρωτοϕανούς πίεσης και εκβιασμών βρήκε το σθένος να ορθώσει ανάστημά απέναντι στους ντόπιους και ξένους εκβιαστές. Να δώσει στον πρωθυπουργό του, το κουράγιο και τη δύναμη την κρίσιμη στιγμή να συνεχίσει τον αγώνα, μέχρι το σαϕές όριο που εκείνος έθεσε: διατήρηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ασϕάλειας της χώρας.  Έτσι το αϕήγημα της «αριστερής παρένθεσης»  έγινε ο εϕιάλτης των χρόνιων εραστών της εξουσίας – και θα παραμείνει εϕιάλτης.
     Σε τοπικό επίπεδο, προσπάθησα να βοηθήσω όσους συμπολίτες είχαν ανάγκη βοήθειας και προστασίας από το τέρας της κρατικής γραϕειοκρατίας και ϕυσικά συνεργάστηκα με τον αντιπεριϕερειάρχη και τους τρεις Δημάρχους του νομού, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όσα ζητήματα έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν αντιμετωπισθεί με επιτυχία (μετακλητοί εργάτες γης, ϕορολογικό, αϕορολόγητο 12.000€, επιδοτήσεις –αποζημιώσεις), μέχρι την ανατροπή τους από το μνημόνιο! Τώρα ξανά απ΄την αρχή διερευνούμε από κοινού λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που με βεβαιότητα θα δημιουργήσει το νέο μνημόνιο. Επίσης η προσπάθεια αντιμετώπισης  προβλημάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε επίπεδο νομού, ήταν δεδομένη και επιτυχής σε πολλές περιπτώσεις.
      Το νέο μνημόνιο ψηϕίστηκε από την πλειοψηϕία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σαν «αναγκαίο κακό», αϕού όλοι ζήσαμε την αναποτελεσματικότητα των «μέτρων» τα τελευταία πέντε χρόνια.               Η πραγματικότητα ξεπερνά τις όποιες προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις και συντάσσεσαι με τη λογική της ανάληψης του «μικρότερου ρίσκου» και της ασϕάλειας της χώρας συνολικά. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί, ότι δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν μέτρα που έχουν «τιμωρητικό» χαρακτήρα, η αντικατάστασή τους με μέτρα ανακούϕισης, σαν αυτά που ήδη είχαμε ψηϕίσει το εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα αποδειχθούν - καί αναγκαία, καί απαραίτητα - προς όϕελος όλων.
Τι έχετε να πείτε στους πρώην συντρόϕους σας που συγκρότησαν τι Λαϊκή Ενότητα σχετικά με την κατηγορία ότι γίνατε πλέον και σεις «συστημικοί - μνημονιακοί;»
    Αν συστημικός και μνημονιακός, είναι εκείνος που συμβιβάζεται μπρος την αβεβαιότητα και την πιθανή καταστροϕή των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων, τότε ας είμαι τέτοιος. Είναι προτιμότερο να υποχωρήσεις ή να χάσεις μια μάχη, αλλά να κερδίσεις τον πόλεμο.
     Αυτό θα συμβεί όταν εκλείψει η αιτία των μνημονίων, δηλαδή όταν διευθετηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, με κούρεμα (διαγραϕή μέρους) ή επιμήκυνση για μερικές δεκαετίες. Αυτό είναι το ζητούμενο, και νομίζω είναι πια ξεκάθαρο πως ο ελληνικός λαός κέρδισε αυτό το στοίχημα με το 62% του «ΟΧΙ».  Με κλειστές τράπεζες, με τα αργυρώνητα Μ.Μ.Ε. να ωρύονται, οι εταίροι να απειλούν με έξοδο από την Ε.Ε., η εσωτερική τρόικα με τις κονκάρδες του ιταμού «ναι» να θέτουν το μεγαλύτερο ψευτοδίλημμα στην ιστορία του τόπου, και όμως, ο ελληνικός λαός στάθηκε όρθιος και ψύχραιμος, αυτή ήταν η ωραιότερη συλλογική στιγμή αντίστασης που ζήσαμε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.
     Ταυτόχρονα αποτελεί αϕετηρία εξελίξεων τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, η μικρή Ελλάδα έγινε το σύμβολο του αγώνα ενάντια στο άρρωστο κατεστημένο των τραπεζιτών, σε ολόκληρο τον πλανήτη.
      Ας μην ξεχνάμε, ότι πολιτικοί είναι και οι «εταίροι» μας, ούτε στο χειρότερο τους εϕιάλτη δεν αντέχουν να ζήσουν ξανά τέτοιο πατατράκ, ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αργότερα και οι Γάλλοι, ήδη νοιώθουν την πίεση στα ποδάρια των καθισμάτων τους, δεν μπορούν να αντέξουν τον υπόκωϕο ήχο των αγανακτισμένων και οργισμένων, στάζουν τα εσώρουχά τους, θα υποκύψουν σε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό, και τότε θα τον αποκαλέσουν…«έντιμο»!
      Όσο για την περίϕημη - υπό διαμόρϕωση - εναλλακτική λύση, που θολά διαϕαίνεται από τα μέλη και την ηγεσία του νεοσύστατου κόμματος «ΛΑΕ», προϕανώς και είναι ασϕαλέστερο, ειλικρινέστερο και αυθεντικότερο, να επιλέξει κανείς να εμπιστευθεί το Κ.Κ.Ε.
Για ποιο λόγο καλείτε τον κόσμο να σας πιστέψει ξανά και να σας εμπιστευτεί; Με ποιους θα συνεργαστείτε μετεκλογικά;
    Για τους ίδιους λόγους που μας εμπιστεύτηκε και τον Γενάρη, για τους ίδιους λόγους που μας  εμπιστεύθηκε και τον Ιούλη, για το γεγονός, ότι αυτή η σύντομη θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε χωρίς υποψία, χωρίς οσμή σκανδάλου – για πρώτη ϕορά ίσως στην ιστορία του τόπου. Γιατί ο κόσμος νοιώθει μέσα του βαθειά, ότι ο Τσίπρας νοιάζεται για τα προβλήματά του, αγωνίστηκε και αγωνίζεται για να βελτιώσει τους όρους διαβίωσης των πολιτών, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που αιχμάλωτοι της διαπλοκής με τα μεγάλα οικονομικά συμϕέροντα-ντόπια και ξένα-ήταν ανίκανοι όχι μόνο  να αντισταθούν, αλλά και να αντιλέξουν.
      Η μετεκλογική συνεργασία, ακόμη και στην περίπτωση της απόλυτης πλειοψηϕίας, είναι απαραίτητη για  μια κυβέρνηση ανοικτή στην κοινωνία και τα οξύτατα προβλήματά της. Εϕόσον λοιπόν ο λαός εκϕραστεί στις 20 του Σεπτέμβρη, θα ορίσει και τις συνεργασίες που θα προκύψουν μέσα από ένα πρόγραμμα κοινής αποδοχής. Είναι αυτονόητο, ότι οι λογικές των εκπροσώπων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.
Κοιτώντας τους ψηϕοϕόρους σας στα μάτια τι έχετε να πείτε ως απολογισμό της βουλευτικής σας θητείας σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με τα όσα του υποσχεθήκατε;
    Δεν υποσχέθηκα τίποτα προσωπικό σε κανέναν, παρά να προσπαθήσω να ϕανώ ωϕέλιμος από την θέση ευθύνης και τιμής που μου επιϕύλαξαν. Τους ευχαριστώ ακόμη μια ϕορά γι΄αυτό, όπως και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπιστοσύνη τους.
    Προσπάθησα να ανταποκριθώ με όσες δυνατότητες διαθέτω, μελετώντας σχεδόν όλα τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν. Ιδιαίτερα αυτά που είχα ενεργό συμμετοχή, όπως το ϕορολογικό, αυτό των «100 δόσεων», και την τροπολογία  που αϕορούσε στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων της χώρας, ϕυσικά και τη νέα «συμϕωνία».
     Με γνωρίζουν ήδη αρκετά χρόνια σαν επαγγελματία και σαν άνθρωπο που ασχολούμαι με την πολιτική, το περιβάλλον και τα κινήματα -  έτσι θα συνεχίσω.
  
Βέροια 1/9/2015                                Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
                                                Υποψ. Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ