Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Σφαγη για τους δανειοληπτες.Μόνο τα δάνεια πρώτης κατοικίας θα σωθούν από τα funds,μετά την συμφωνία κυβέρνησης και κορακιών του ΔΝΤ!

Με τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία να παραμένουν έκτος του πακέτου εκείνων που τελικά θα πουληθούν σε funds φαίνεται ότι επετεύχθη τελικά συμφωνία και κλείνει η διαπραγμάτευση για το σκέλος που άφορα στα κόκκινα δάνεια. Αν και οι αρχικές επιδιώξεις της κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα γενναίες και περιελάμβαναν  όλα δάνεια, πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων, τελικά οι άμυνες χαλάρωσαν και όπως όλα δείχνουν τα κριτήρια που μπαίνουν ,αν και
ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις,  βρίσκονται στα όρια του νόμου Κατσέλη και αφορούν τελικά ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Ωστόσο προς πώληση βαίνουν πλέον τα καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα έχριζαν προστασίας, καθώς ως φαίνεται και από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι δανειστές δεν δέχονται να συμπεριλήφθην και αυτά στις εξαιρέσεις.  Όσο για τον χρονικό ορίζοντα  της προστασίας των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία  αυτός εξαντλείται σύμφωνα με πληροφορίες το 2018.
Χθες το μεσημέρι στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών με τον Γιώργο Σταθάκη αν και  η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις  ήταν σημαντική  δεν έκλεισε οριστικά η συμφωνία καθώς παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα που αφορούν την πώληση και ενήμερων δάνειων αλλά και  ο τρόπος φορολόγησης των δανείων που θα πουληθούν. Τα θέματα αυτά όμως αναμένετε σύντομα να  κλείσουν καθώς συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε με την επιστροφή  του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup και των επικεφαλής των δανειστών να ξεκινήσει ένας νέος διαπραγματεύσεων το αργότερο από τη Μεγάλη Δευτέρα.
Με κριτήρια η προστασία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πώληση σε ξένα funds αναμένεται να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται στα όρια του νόμου Κατσέλη. Δηλαδή κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ για τον άγαμο, όριο που φθάνει στις 200.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη,  μάλλον θα τεθεί ως όριο το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Πάντως εκτός προστασίας π φαίνεται να μένουν τα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά και τα κόκκινα δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.
Τα ανοικτά θέματα των δανείων
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει σε επίπεδο διαπραγματεύσεων το θέμα του φόρου μεταβίβασης. Ο φόρος μεταβίβασης από εκπροσώπους ξένων funds που εξετάζουν εδώ και αρκετούς μήνες την ελληνική αγορά.
Μάλιστα θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική των πώληση των δανείων σε funds οι εκπρόσωποι των δανειστών , έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι σχετικές συναλλαγές.  Όμως από την δίκη της πλευρά η Ελληνική κυβέρνηση  αντιτάσσεται και  ζήτησε για το θέμα  γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας  Γιώργος Σταθάκης έκανε επίκληση των περιπτώσεων Κύπρου και Ιρλανδίας όπου οι σχετικές φοροαπαλλαγές χαρακτηρίστηκαν ως κρατικές ενισχύσεις και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ πριν  καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις για το θέμα.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει αναβαλλόμενο φόρο περίπου 19 δισ. ευρώ, τον οποίον αναγνωρίζουν στα κεφάλαια τους επικαλούμενες μεταξύ άλλων τις ζημιές από κόκκινα δάνεια. Όταν τα δάνεια αυτά θα αρχίσουν να μεταβιβάζονται και θα βγαίνουν των τραπεζικών ισολογισμών θα πρέπει να μειωθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος που σήμερα συμβάλει στα κεφάλαια των τραπεζών. Τα ζητήματα αυτά- όπως όλα δείχνουν παραμένουν ανοιχτά και η συζήτηση τους συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ένα ακόμη θέμα το οποίο παραμένει ανοικτό είναι και  οι αλλαγές, στον νόμο Δένδια για τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων.
Παράταση για τα δικαιολογητικά του νόμου Κατσέλη
Πάντως χθες  με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνεται εκ νέου, μέχρι 30 Ιουνίου 2016,  από τις 4 Μαΐου 2016, η προθεσμία για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών, κύριων αιτήσεων υπαγωγής των οφειλετών στο νόμο Κατσέλη.  Σύμφωνα με την αιτιολογική  έκθεση αυτό κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της απρόβλεπτης και αιφνίδιας αύξηση των αιτημάτων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για έκδοση αναλυτικών βεβαιώσεων οφειλών και η συνακόλουθη αδυναμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αντίστοιχη υποχρέωση των δανειοληπτών να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που συνοδεύουν τις αιτήσεις υπαγωγής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ