Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Για Σεπτέμβριο πάει η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ του υπόλοιπου 30% των αποζημιώσεων του 2017


Για τις αρχές Σεπτεμβρίου μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ του υπόλοιπου 30% των αποζημιώσεων για ζημιές που έγιναν εντός του 2017, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Μάλιστα, αν εν τω μεταξύ μεσολαβήσουν και αλλαγές στα υπουργεία λόγω του αναμενόμενου ανασχηματισμού, τότε είναι πολύ πιθανό, να πάνε μερικές ακόμα μέρες
πίσω οι πληρωμές.
Μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 28 Αυγούστου το αρμόδιο υπουργείο των Οικονομικών (Χουλιαράκης) δεν είχε υπογράψει την απόφαση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ έτους 2017, οπότε μάλλον μοιάζει απίθανο, να ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται (υπουργική απόφαση, δημοσίευση σε ΦΕΚ και προεργασία από τον ΕΛΓΑ τουλάχιστον δυο ημερών), ώστε να πιστωθούν τα χρήματα έως το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Θανάσης Ζαννιάς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στον ΑγροΤύπο, ότι «καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τη σχετική διαδικασία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά δεν εξαρτάται απόλυτα από εμάς πότε θα γίνει η πληρωμή, υπό την έννοια ότι αναμένουμε την υπογραφή από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, απαιτείται υπουργική απόφαση, δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μια διαδικασία 2 περίπου ημέρων, ώστε να γίνει η σχετική πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ. Αν όλα γίνουν αστραπιαία μπορεί να προλάβουμε τον Αύγουστο, ειδάλλως η πίστωση θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, δηλαδή το Σεπτέμβριο».

Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απομένοντας πλέον η υπογραφή του κ. Χουλιαράκη, ο οποίος σημειωτέον, έλειπε στο εξωτερικό τις προηγούμενες ημέρες.
Συνολικά πάντως δικαιούχοι στην πληρωμή θα είναι 75.000 παραγωγοί, οι οποίοι και θα εξοφληθούν εξ’ ολοκλήρου με 40 εκατ. ευρώ για ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους εντός του 2017, οπότε και καταγράφηκαν πάρα πολλές ζημιές. Μερικές ελάχιστες εκκρεμότητες θα εξοφληθούν αργότερα.
Και το 2018 όμως οι ζημιές έως σήμερα είναι μεγάλες, παραδέχεται ο κ. Ζαννιάς, τονίζοντας ότι γνώμονας του οργανισμού είναι να μην υπάρχουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στις αποζημιώσεις και στα προϊόντα που υφίστανται ζημιές
.http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ