Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Εκστρατεία για την ανάδειξη της Σχολής Αριστοτέλη ξεκινά ο δήμος Νάουσας.


Καμπάνια crowdfunding σχεδιάζει να "τρέξει" από τις 20 Σεπτεμβρίου ο δήμος Νάουσας για την εξεύρεση πόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με κύριο στόχο την επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών της Αρχαίας Μίεζας και την ανάδειξη της Σχολής του Αριστοτέλη.

    "Επιδίωξή μας αποτελεί η άμεση έναρξη ανασκαφικών εργασιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και την εξαίρετη αρχαιολόγο, Αγγελική Κοτταρίδη, με στόχο την ανάδειξη του μεγάλου
αυτού δημοσίου συγκροτήματος -του πρώτου ουσιαστικά πανεπιστημίου στον κόσμο- δεδομένου πως εκεί δίδαξε ο άνθρωπος με τον οποίο εισάγεται η έννοια του πανεπιστήμονα" δηλώνει στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FΜ" ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλαος Κουτσογιάννης.
    Η Σχολή του Αριστοτέλη βρίσκεται στη θέση "Ισβόρια" της Νάουσας. Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη Σχολή όπου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε το μεγαλείο της ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον νεαρό Αλέξανδρο.
    "Είναι ένα μνημείο παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο δυστυχώς δεν έχει αναδειχτεί όπως θα έπρεπε. Είναι το ακριβές σημείο που συναντήθηκαν ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος, επί τριάμισι χρόνια. Εκεί, όπου ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε τον Αλέξανδρο και όλους τους γόνους της βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων, όλους αυτούς που στη συνέχεια ξεκίνησαν την εκστρατεία προς την Ινδία και άλλαξαν τον αρχαίο κόσμο. Είναι το μοναδικό σημείο σε πανελλαδικό επίπεδο που υπάρχει η συνύπαρξη των δύο μεγαλύτερων και σπουδαιότερων προσωπικοτήτων του αρχαίου ελληνικού κόσμου" προσθέτει ο κ.Κουτσογιάννης.    
    Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μέσω της διαδικασίας crowdfunding θα επιδιωχτεί η συγκέντρωση χρημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε πρώτη φάση, απαιτούνται 480.000 ευρώ, ενώ ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα πρώτα 180.000 ευρώ από πόρους του δήμου, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής 'Ενωσης Δήμων Κ.Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) καθώς και ακαδημαϊκών από τη Βρετανία.
    "Επιδίωξη μας είναι να μπορέσει να ξεκινήσει η ανασκαφική δραστηριότητα, που σταμάτησε το 1972. Να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για την κατάσταση του μνημείου και τις προοπτικές του και στη συνέχεια ελπίζουμε πως θα πετύχουμε την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού" συμπληρώνει ο κ.Κουτσογιάννης.
    Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του δήμου Νάουσας εντάσσεται και η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου που θα περιλαμβάνει τη Σχολή του Αριστοτέλη, το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, την αρχαία πόλη της Μίεζας και τους Μακεδονικούς τάφους. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πάρκο αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη Βεργίνα, την Πέλλα και το Δίον.
Α.Καρυπίδου
ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ