Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Επηρεάζει τα παιδιά η απομάκρυνση από το σχολείο

 
Εκρηκτικός φαίνεται να είναι ο συνδυασμός για τα παιδια απομάκρυνσης από το σχολείο και τους φίλους τους και παραμονής τους στο σπίτι
Την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού λόγω κορονοϊού στο σπίτι οι έφηβοι φαίνεται ότι ζορίζονται πολύ. Η... 
απομάκρυνση από τους φίλους και το σχολικό περιβάλλον, από τις γιαγιάδες και τους παππούδες, αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι αυτή την περίοδο του εγκλεισμού.

Αυτή είναι τουλάχιστον η πρώτη εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ειδικοί στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής συμβουλευτικής που ξεκίνησε από τις 26 Μαρτίου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, με αντικείμενο την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους.

«Η απομάκρυνση από την ομάδα του σχολείου κοστίζει στα παιδιά όλων των ηλικιών», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Βάιος Νταφούλης, διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Για τις μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μεγάλο θέμα είναι αυτήν την εποχή η απουσία των γιαγιάδων και παππούδων «πολύ σημαντικών προσώπων στη δομή της ελληνικής οικογένειας», σημειώνει ο κ. Νταφούλης και η απομάκρυνσή τους έχει κόστος για τον ψυχισμό των μικρών παιδιών.

Από τα τηλεφωνήματα που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η γραμμή του Ιπποκρατείου, αναδεικνύεται, όπως επισημαίνει ο κ. Νταφούλης, και το μεγάλο άγχος που κατακλύζει τα παιδιά που πηγαίνουν στην Γ' Λυκείου καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν πότε θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκρηκτικός συνδυασμός η έλλειψη φίλων και οι καβγάδες

Τα περισσότερα τηλεφωνήματα που γίνονται στην γραμμή υποστήριξης είναι από εφήβους και γονείς εφήβων -«η επικοινωνία με τα παιδιά γίνεται πάντα με τη συγκατάθεση των γονιών», τονίζει ο διευθυντής της Κλινικής.

Τα πιο συχνά θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ειδικοί, είναι προβλήματα «κατάθλιψης και επιθετικής συμπεριφοράς», εξηγεί η ψυχολόγος της Κλινικής Μαρία Καπερώνη και τονίζει τον καταλυτικό ρόλο παίζει στην ψυχολογία των εφήβων η απομάκρυνση από τους φίλους τους.

Ιδιαίτερα για τους εφήβους, την αναγκαστική παραμονή μέσα στο σπίτι, μακριά από φίλους και δραστηριότητες, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οι ήδη βεβαρημένες διαπροσωπικές σχέσεις.

«Οι διαμάχες στο σπίτι ανάμεσα στα ζευγάρια δυσχεραίνουν πολύ την κατάσταση, όπως φαίνεται και από την επικοινωνία που έχουμε με γονείς και παιδιά», εξηγεί ο κ. Νταφούλης και προσθέτει ότι λόγω του εγκλεισμού τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα στις συζυγικές σχέσεις «φαίνονται περισσότερο και στα παιδιά».

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 14:00, στα τηλέφωνα 2313312417, 2313312479.

Επίσης, το Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς» του Ιπποκρατείου έχει θέσει τα μέλη της επιστημονικής του ομάδας στη διάθεση γονέων και παιδιών που παρακολουθούνται σε αυτό και χρήζουν υποστήριξης για τη διαχείριση προβλημάτων μέσω τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και συμβουλευτικής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για ψυχολόγο στα τηλέφωνα: 2313312468 και 2313312458, για λογοπεδικό στο 2313312478, για εργοθεραπευτή στο 2313312476 και για φυσικοθεραπευτή στο 2313312477

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ