Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

0 Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε αναρτώνται - Οσα πρέπει να ξέρετε

 

Μετά τα μέσα Νοεμβρίου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2021, τα οποία, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολές σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς. Επιπλέον, παραμένει, όπως όλα δείχνουν, σε ισχύ το μέτρο καταβολής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ (για οχήματα 400 κυβικών) έως και 1.380 ευρώ για οχήματα με πάνω από 4.000 κυβικά. Τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να πληρωθούν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ πληρωμή πρέπει να γίνει έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Η εκπρόθεσμη καταβολή συνεπάγεται πρόστιμο που αναλογεί στο 100% των τελών που αναλογούν στο εκάστοτε όχημα

Αναλυτικά οι τιμές των τελών κυκλοφορίας για οχήματα που είναι αγορασμένα από το 2006 και μετά

  • Από 1.072 κ.ε - 1.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 135 ευρώ
  • Από 1.358 κ.ε - 1548 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 255 ευρώ
  • Από 1.549 κ.ε - 1.738 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 280 ευρώ 
  • Από 1.739 κ.ε - 1.928 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 320 ευρώ 
  • Από 1.929 κ.ε - 2.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 690 ευρώ 
  • Από 4.001 κ.ε και άνω ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 1.380 ευρώ 

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Σε ισχύ παραμένει όπως όλα δείχνουν το μέτρο καταβολής των τελών κυκλοφορίας ακόμα και με τον μήνα

  • Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, 
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας δύο μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κ.ο.κ.

Η επιλογή χρονικού διαστήματος άρσης, εάν γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου, εντός του 2020, άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή. Σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει χρήση του δικαιώματος άρσης και ο κάτοχος, ενώ έχει επιστρέψει εμπρόθεσμα τα στοιχεία κυκλοφορίας στη ΔΟΥ και έχει θέσει εκ νέου το όχημα σε ακινησία, επιθυμεί να άρει την ακινησία αυτή και πάλι, μπορεί να το κάνει μόνο εάν καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη πληρώσει.

Οποιοδήποτε νέο αίτημα μετατροπής του αρχικού αιτήματος άρσης της ακινησίας (π.χ. από έναν σε δύο ή τρεις μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους κλπ.), δεν γίνεται δεκτό, καθώς η απαλλαγή χορηγείται άπαξ και για το συγκεκριμένο αρχικό χρονικό διάστημα. Η αλλαγή χρονικού διαστήματος πραγματοποιείται μόνο εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με αφαίρεση του ποσού που αρχικά είχε καταβληθεί.

Η δυνατότητα αυτή προϋποθέτει μετατροπή του αρχικού αιτήματος, δηλαδή πριν από τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.

Ηλεκτρονικά η βεβαίωση μη οφειλής

Σε λειτουργία έχει τεθεί η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής χορήγησης της βεβαίωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την ΑΑΔΕ. Με αυτή την εφαρμογή, διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες - κάτοχοι οχημάτων, που επιθυμούν να τα μεταβιβάσουν ή να τα διαγράψουν, λόγω εξαγωγής ή επαναταξινόμησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση.

Η διαδικασία για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας 2021 αναμένεται να παραμείνει ίδια σε σχέση με πέρυσι. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι να συμπληρώσει τον ΑΦΜ, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, συμπληρώνει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας καθώς και το έτος τελών κυκλοφορίας που αφορά η εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ